Ad Code

Responsive Advertisement

Ο Πούτιν ενέκρινε το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας για την περίπτωση επίθεσης με δυτικά όπλα - Πότε προβλέπεται πυρηνική απάντηση

 


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα της Ρωσία, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.


Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Πούτιν υπέγραψε το διάταγμα «οι Βασικές αρχές της κρατικής πολιτικής στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής» με το σχετικό έγγραφο να έχει δημοσιευθεί στην κυβερνητική ιστοσελίδα.

Όπως αναφέρει το Tass, η βασική αρχή του δόγματος είναι ότι τα πυρηνικά όπλα αποτελούν την έσχατη λύση για την προστασία της κυριαρχίας της χώρας. Ταυτόχρονα, λόγω της εμφάνισης νέων στρατιωτικών απειλών και κινδύνων, η Ρωσία έπρεπε να αποσαφηνίσει τις παραμέτρους που επιτρέπουν τη χρήση πυρηνικών όπλων, προσθέτει.

Ειδικότερα, διευρύνθηκε η κατηγορία των κρατών και των στρατιωτικών συμμαχιών που υπόκεινται σε πυρηνική αποτροπή.

Πρόσφαγα ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση, πως με βάση τις προτεινόμενες αλλαγές στο δόγμα η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα αν πληγεί με συμβατικούς πυραύλους και πως θα θεωρήσει οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της που υποστηρίζεται από μία πυρηνική δύναμη ως κοινή επίθεση.

Οι αλλαγές θεωρούνται ευρέως ως προσπάθεια του Πούτιν να χαράξει μια «κόκκινη γραμμή» για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στέλνοντας το μήνυμα ότι η Μόσχα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να απαντήσει με πυρηνικά όπλα αν επιτρέψουν στην Ουκρανία να χτυπήσει βαθιά μέσα στο έδαφος της Ρωσίας με δυτικούς πυραύλους μακρού βεληνεκούς.

Τον Ιούνιο ο Ρώσος πρόεδρος είχε πει ότι το πυρηνικό δόγμα είναι ένα ζωντανό εργαλείο, ικανό να μεταβληθεί ανάλογα με τις διεθνείς εξελίξεις.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με αποκάλυψη του πρακτορείου Associated Press, η Ρωσία έχει αναπτύξει προηγμένους πυρηνικούς πυραύλους τύπου Μπουρεβέστνικ, τους οποίους ο Πούτιν έχει χαρακτηρίσει «ανίκητους».

Αμερικανοί ερευνητές αναγνώρισαν δύο τοποθεσίες ανάπτυξης του επίφοβου οπλικού συστήματος 500 χλμ. βόρεια της Μόσχας. Την ανησυχία των ερευνητών προκαλεί το γεγονός ότι σε αντίθεση με το ισχύον πυρηνικό δόγμα, οι κεφαλές των πυραύλων είναι αποθηκευμένες σε μικρή απόσταση από αυτούς, για γρήγορη φόρτωση και εκτόξευση.

Ο πύραυλος έχει σχεδόν απεριόριστο βεληνεκές, χάρη στον πυρηνικό αντιδραστήρα που τον κινεί, ενώ είναι ικανός να αποφεύγει την αεράμυνα καθώς πετάει πολύ χαμηλά. Δυτικοί ειδικοί αμφισβητούν, όμως, τους ισχυρισμούς του Πούτιν, επισημαίνοντας τις αποτυχημένες δοκιμές του πυραύλου και τα καταγεγραμμένα τεχνικά προβλήματα στο παρελθόν του.

Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement