Ad Code

Responsive Advertisement

Γιατί το Ισραήλ ετοιμάζεται για εμπλοκή της πάνοπλης όσο καμιά άλλη ισλαμιστική οργάνωση, ασύλληπτα φανατισμένης, αμείλικτα δοκιμασμένης Χεζμπολάχ


 

Η «ισορροπία του τρόμου» είναι αυτή που κυριαρχεί από τον πόλεμο του 2006 ανάμεσα στις δύο πλευρές (1.200 νεκροί στην λιβανική πλευρά, οι περισσότεροι άμαχοι, και 160 στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους στρατιωτικοί).

Το ερώτημα τώρα είναι αν πρόκειται να δούμε μια άλλη μεγάλη σύγκρουση, η οποία θα είχε τεράστιες περιφερειακές και παγκόσμιες επιπτώσεις, σημειώνει στην ανάλυσή του το βρετανικό SkyNews.

Το Ισραήλ σίγουρα προετοιμάζεται για το άνοιγμα εντός δεύτερου μετώπου – τεθωρακισμένα βρίσκονται σε κίνηση στον βόρειο τομέα και οι θέσεις ενισχύονται – αυτό είναι αναμενόμενο λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση.

Πηγές της Χεζμπολάχ λένε επίσης ότι είναι έτοιμες για το χειρότερο – έχουν ήδη σημειωθεί αρκετές συγκρούσεις και ανταλλαγές πυρών πέρα ​​από τα σύνορα.

Η Χαμάς και η Χεζμπολάχ έχουν συγκροτήσει, πολύ πριν από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, «κοινή αίθουσα επιχειρήσεων» με την παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ και την Δύναμη αλ-Κοντς, την μονάδα ελίτ των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην Χεζμπολάχ, επισημαίνει από την πλευρά του το Γαλλικό Πρακτορείο.


Ανησυχητικές στιγμές, αλλά όχι απαραίτητα προπομπός πολέμου

Αυτό που βλέπουμε μπορεί να ερμηνευτεί με διάφορους τρόπους. Είναι δύσκολο να διαλέξεις ποιο είναι το σωστό αυτή τη στιγμή.

Από τη μια πλευρά, θα μπορούσε απλώς να είναι μια επίδειξη αλληλεγγύης της Χεζμπολάχ προς την Χαμάς και ένας τρόπος να κρατηθούν απασχολημένες οι ισραηλινές δυνάμεις στο βορρά, αλλά χωρίς περαιτέρω μεγάλη κλιμάκωση.

Θα μπορούσε επίσης να πρόκειται για την συγκρατημένη αναμονή πριν από μια μεγάλη επίθεση, όπου η απόφαση για εκτόξευση μπορεί να εξαρτάται από το πόσο μακριά θα φτάσουν οι ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα.

Η Χεζμπολάχ, αν και μια σιιτική ομάδα σε αντίθεση με την σουνιτική Χαμάς,  έχει από καιρό ευθυγραμμιστεί με την παλαιστινιακή υπόθεση.

Ταιριάζει με τα διαπιστευτήρια του αντι-ισραηλινού μηνύματος που διαδίδει.

Και οι δύο ομάδες χρηματοδοτούνται από και είναι πληρεξούσιοι του Ιράν, αν και η καθεμία έχει αυτονομία και τους δικούς της τομείς ενδιαφέροντος.

  • Η Χεζμπολάχ είναι μακράν η πιο ισχυρή μαχητική ομάδα.

Είναι επίσης οπλισμένη μέχρι τα δόντια με εξελιγμένα όπλα και οι μαχητές της είναι καλά εκπαιδευμένοι.

Οι ένοπλοι της Χεζμπολάχ είναι σκληροτράχυλοι και βίαιοι στις μάχες. Εχουν πολεμήσει επί μακρόν  για να σώσουν το  τομάρι του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία .

Ο καταλύτης αυτής της πρόσφατης αντιπαράθεσης με το Ισραήλ είναι, φυσικά, η βίαιη σφαγή των Ισραηλινών πολιτών και στρατιωτών από τη Χαμάς, αλλά η έχθρα μεταξύ των δύο πλευρών πηγαίνει πολύ πίσω.

Δυτική διπλωματική πηγή στην Βηρυτό υπογραμμίζει ότι το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ έχουν παραμείνει μέχρι στιγμής «εντός του πλαισίου των άτυπων κανόνων εμπλοκής που προβλέπουν ισοδύναμα αντίποινα».

Τι είναι η Χεζμπολάχ;

Η Χεζμπολάχ, που σημαίνει «Κόμμα του Θεού» στα αραβικά, ιδρύθηκε στον Λίβανο το 1982 για να πολεμήσει τις ισραηλινές δυνάμεις εισβολής.

Ζητά ανοιχτά την καταστροφή του «σιωνιστικού καθεστώτος στην Παλαιστίνη» και θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις περισσότερες δυτικές δυνάμεις.

Η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ διεξάγουν έναν σκιώδη πόλεμο για πολλά χρόνια από το 2006 – κυρίως στη Συρία.

«Από το 2006, η θέση της Χεζμπολάχ ήταν επικεντρωμένη μάλλον στην αποτροπή παρά στην πολεμική αντιπαράθεση», δηλώνει ο Αραμ Νεργκιζιάν, του Center for strategic and international studies (CSIS).

 

Θα πάει η Χεζμπολάχ σε πόλεμο;

Εάν ξεσπάσει ένας ακόμη πόλεμος, είναι βάσιμο να πιστεύουμε ότι θα ήταν πολύ χειρότερος από τον προηγούμενο. Και για τον λόγο αυτό μπορεί να αποφευχθεί, με αμφότερες τις πλευρές να συγκρατούνται,  περιοριζόμενες σε συγκρούσεις μόνο  στην παραμεθόριο περιοχή.

Η Χεζμπολάχ έχει χάσει ήδη τεράστιο αριθμό μαχητών στη Συρία.

  • Οι ενέργειές της εκεί ήταν επίσης εξαιρετικά αντιδημοφιλείς στον αραβικό κόσμο, βλάπτοντας τη φήμη της.

Αν όντως συμμετείχε ανοιχτά στον πόλεμο τώρα, θα μπορούσε να βοηθήσει να βγει από το λάκκο του σεχταρισμού όπου έχει βαλτώσει.

Αλλά ο κίνδυνος αν συμβεί κάτι τέτοιο είναι τεράστιος. Η Χεζμπολάχ έχει χάσει μεγάλη υποστήριξη στον Λίβανο και η χώρα δεν μπορεί να αντέξει έναν ακόμη πόλεμο με το Ισραήλ.

Οι περισσότεροι Λιβανέζοι αναστατώνονται από τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης βαθιάς οικονομικής κρίσης κι έτσι μια σύγκρουση που θα ξεκινούσε από τη Χεζμπολάχ θα είχε πολύ μικρή υποστήριξη.

  • Ωστόσο, ο κίνδυνος τυχαίας κλιμάκωσης ή εσφαλμένου υπολογισμού είναι πολύ πραγματικός.

Ο τελευταίος πόλεμος ξεκίνησε όταν η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε μια διασυνοριακή επιδρομή σκοτώνοντας οκτώ Ισραηλινούς στρατιώτες και απάγοντας άλλους δύο.

Ο ηγέτης της, Χασάν Νασράλα, εξεπλάγη από την άγρια ​​απάντηση του Ισραήλ – ο πόλεμος ξεκίνησε ως αποτέλεσμα μιας παρεξήγησης σχετικά με τους κανόνες εμπλοκής.

Η οργή της Χαμάς έχει ξαναγράψει τους κανόνες εμπλοκής στα νότια σύνορα του Ισραήλ. Η σελίδα της εμπόλεμης ιστορίας συνεχίζει να γράφεται με μορφή βομβών που ρίχνουν τα πολεμικά αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας πάνω από τη Γάζα.

Το ίδιο μπορεί να ισχύει και εδώ, στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου – το περιθώριο να υπάρξει παρεξήγηση ή λάθος εκτίμηση της κατάστασης  είναι τεράστιο.

 

Τρομακτικό κόστος

Στις 14 Αυγούστου, ο αρχηγός της Χεζμπολάχ Χάσαν Νασράλα απηύθυνε προειδοποίηση προς το Ισραήλ, όταν εκείνο απείλησε ότι θα επαναφέρει τον Λίβανο στην «εποχή του Λίθου» αν η Χεζμπολάχ προχωρούσε σε προκλήσεις:

  • «Στην Χεζμπολάχ, αρκούν λίγοι πύραυλοι υψηλής ακρίβειας για να καταστρέψει τα αεροδρόμια, τους ηλεκτρικούς σταθμούς, τα κέντρα επικοινωνιών και τον (πυρηνικό) σταθμό της Ντιμόνα».

Τον περασμένο Μάιο, η Χεζμπολάχ έκανε επίδειξη των βαρέων όπλων της κατά την διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων στον νότιο Λίβανο και προχώρησε σε προσομοίωση επίθεσης με drone κατά ισραηλινής κοινότητας.

  • Οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ προχώρησαν επίσης σε προσομοίωση διείσδυσης στο ισραηλινό έδαφος με το άνοιγμα ρήγματος στον τσιμεντένιο φράκτη που έχει υψώσει το Ισραήλ στα σύνορα.

Το Ισραήλ και η Ουάσινγκτον, η οποία έχει αναπτύξει αεροπλανοφόρο στην περιοχή, έχουν απευθύνει προειδοποίηση στην Χεζμπολάχ για το ενδεχόμενο ανοίγματος νέου πολεμικού μετώπου.

Το κόστος ενός νέου πολέμου για τον καθημαγμένο οικονομικά Λίβανο θα ήταν τρομακτικό.

Επιπλέον, «η πολιτική και κοινοτική πόλωση βρίσκεται σε τέτοιο επίπεδο που σε περίπτωση νέας ευρείας πολεμικής σύρραξης στον νότιο Λίβανο, ο σιιτικός πληθυσμός που αποτελεί στήριγμα της Χεζμπολάχ που θα διέφευγε από τις εμπόλεμες ζώνες δεν θα γινόταν ευνοϊκά δεκτός από τις υπόλοιπες κοινότητες του Λιβάνου, αντίθετα με αυτό που ίσχυε το 2006.

 


Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement