Ad Code

Responsive Advertisement

Ενισχύεται η φωτιά στα Δερβενοχώρια, κατευθύνεται προς Μάνδρα - Αναζωπύρωση και στο Λουτράκι

 

Αναζωπυρώθηκε το πύρινο μέτωπο στα Δερβενοχώρια, όπως όλα δείχνουν με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή ολικής εκκένωσης στους οικισμούς Αγία Σωτήρα, Παλαιοχώρι,  Πανόραμα και Πουρνάρια. 

 

Η φωτιά κινείται προς τα τα δυτικά και κατευθύνεται προς την Μάνδρα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. 

Οι επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή διεξάγονται στη δυτική πλευρά του μετώπου στα Δερβενοχώρια και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να μην περάσει στην παλαιά εθνική οδό Μάνδρας - Θήβας. Αυτή τη στιγμή, λίγο μετά τη 13:00, η φωτιά φαίνεται να έχει δυναμική και για αυτό ζητήθηκε η εκκένωση των παραπάνω οικισμών. Αυτή τη στγιμή επιχειρούν 6 εναέρια μέσα στην δυτική πλευρά του μετώπου, ενώ 7 μέσα επιχειρούν στην ανατολική πλευρά.

Παράλληλα, λίγο πριν τη 13:30 βγήκε νέο 112 για απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό Νέα Ζωή της Μάνδρας προς Ελευσίνα. Σύμφωνα μάλιστα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική η σημαντικότερη δασική πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι αυτή στα Δερβενοχώρια. «Αυτή τη στιγμή το μέτωπο παρουσιάζει δυναμική και κατευθύνεται προς Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Πουρνάρια και Αγιά Σωτήρα. Για αυτό και εκδόθηκε μήνυμα 112 για την απομάκρυνση προς την Μάνδρα» ανέφερε στην τελευταία ενημέρωση ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός.

 

Η τροχαία έχει διακόψει στην εθνική Ελευσίνας - Θηβών από τον κόμβο της Μάνδρας προς Θήβα και στα δύο ρεύματα, ενώ στην συγκεκριμένη πυρκαγιά επιχερούν 250 πυροσβέστες, 8 πεζοπόρα τμήματα, 75 οχήματα και εναέρια μέσα.

Γερή αναζωπύρωση στο Λουτράκι


Αυτή την ώρα ο «συναγερμός» χτύπησε ξανά στο Λουτράκι καθώς οι άνεμοι έφερε μια ισχυρή αναζωπύρωση σε περιοχή κοντρά στον Άγιο Χαράλαμπο, ωστόσο οι φλόγες παραμένουν για την ώρα παραμένουν μακριά από σπίτια. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει αρκετές ενεργές εστίες και πολλές αναζωπυρώσεις στο Λουτράκι»  ανέφερε στην τελευταία ενημέρωση ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός.

Αναζωπύρωση στο Λουτράκι


Ο δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας στο protothema.gr για τη φωτιά στα Δερβενοχώρια

Την ανησυχία του για την ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται η φωτιά εξαιτίας του ανέμου που επικρατεί στην περιοχή εκφράζει στο protothema.gr ο Δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας Χρήστος Στάθης, που αυτή την στιγμή βρίσκεται στον οικισμό Πανόραμα που προληπτικά έχει ξεκινήσει και εκκενώνεται.

Όπως αναφέρει ο καπνός είναι τόσο πυκνός που δεν φαίνεται αν στην περιοχή επιχειρούν εναέρια μέσα:

«Μέχρι τα ξημερώματα στις 4 δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με την φωτιά εδώ στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας. Δυστυχώς όμως η έλλειψη εναέριων μέσων έφερε αρνητικά αποτελέσματα. Βρίσκομαι στον οικισμό Πανόραμα όπου δώσαμε προληπτικά την εκκένωση του και η φωτιά έρχεται με μεγάλη ταχύτητα. Εκκενώσαμε Πουρνάρι, Πανόραμα. Η φωτιά δεν κατευθύνεται προς Βίλια αν θα έχει πρόβλημα από την στιγμή που θα περάσει η φωτιά, θα είναι από την περιοχή της Μάνδρας την Νέα Ζωή. Δεν ξέρω που επιχειρούν τα εναέρια μέσα, εγώ εδώ που εκκενώσαμε έχω να δω αρκετή ώρα. Ίσως από τον καπνό να μην τα βλέπουμε. Ο κόσμος κατευθύνεται προς την Ελευσίνα».

Από την άλλη η κατάσταση στα Δερβενοχώρια δείχνει να είναι διαφορετική σύμφωνα με τον τον δήμαρχο Τανάγρας Βασίλη Περγάλια ο οποίος εξήγησε στο protothema.gr :

«Αυτή την στιγμή έχουμε κάποιες μικρο εστίες φωτιάς στα Δερβενοχώρια που δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθούν, καθώς έχει ξεκινήσει και ο άνεμος με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονος καπνός».Το πύρινο μέτωπο ξεκίνησε από σημείο μεταξύ των χωριών Πάνακτος και Πράσινο, καίγοντας το δάσος Παλαδώνη. Το δύσβατο του σημείου καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την προσέγγιση από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, πολλαπλασιάζοντας την επικινδυνότητα για τα πληρώματα των μέσων που ρίχνονται στη μάχη της κατάσβεσης.
Φωτιά στα Δερβενοχώρια


Μήνυμα από το 112 για τους καπνούς


Στο μεταξύ, μήνυμα μέσω του 112 εστάλη σε κατοίκους της Αττικής αλλά και της ευρύτερης περιοχής γύρω από τα Δερβενοχώρια, καλώντας τους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.
356711565_1293747904559795_7799167076702370151_n
 

Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Εξελίσσεται δασική πυρκαγιά στην περιοχή Δερβενοχωρίων. Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, κλείστε πόρτες και παράθυρα».
 


  • Δείτε εδώ τι γίνεται με τα μέτωπα σε Λουτράκι και Σαρωνίδα


Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Σαρωνίδα και Λουτράκι

Την ίδια στιγμή, διάσπαρτες εστίες φωτιάς αντιμετωπίζουν οι εναέριες και επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν σε Λουτράκι και Σαρωνίδα δίνοντας συνεχείς μάχες με τις αναζωπυρώσεις. Λίγο πρις τις 12 εκκενώθηκαν προληπτικά οι οικισμοί Πανόραμα και Άγιος Χαράλαμπος στα διόδια Καλαμακίου - Κόρινθος.

Αν και στο Λουτράκι Κορινθίας η εικόνα της φωτιάς είναι γενικά καλύτερη σε σχέση με αυτή της Δευτέρας, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις και μικρές εστίες προς τον Άγιο Χαράλαμπο. «Αρχίζει ο άνεμος να αυξάνεται και αυτό είναι πρόβλημα» είπε στο MEGA o δήμαρχος Λουτρακίου.Σύμφωνα με πληροφορίες στο δυτικό μέτωπο η εικόνα της φωτιάς είναι καλή, στα νότια προς την εθνική οδό Αθηνών-Πατρών το μέτωπο έχει οριοθετηθεί ενώ υπάρχει ενεργό κομμάτι στα βόρεια της περιοχής Καλλιθέα, όπου έγινε η κυρία προσπάθεια κατά τη διάρκεια της νύχτας και συνεχίζεται. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής, στο Λουτράκι υπήρξε μεγάλη αναζωπύρωση στη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή 1 χλμ. βόρεια από την εθνική οδό προς Αγιο Χαράλαμπο και εκεί είναι το ενεργό μετωπο.

Τη μάχη δίνουν περισσότεροι από 120 πυροσβέστες με τέσσερα πεζοπόρα τμήματα και 43 οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν πέντε εροσκάφη και ένα ελικόπτερο και έχουν κινητοποιηθεί αλλα τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο

Ο  πρώτος απολογισμός που παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας στο συντονιστικό που συνεκλήθη για τη φωτιά έδειξε έχουν ήδη γίνει στάχτη περισσότερα από 1.000 στρέμματα δάσους, πεύκα και θάμνοι.


Τι γίνεται στη Σαρωνίδα


Στη φωτιά στη Σαρωνίδα υπάρχουν μικρές εστίες φωτιάς - «καντηλάκια» -  που μας απασχολούν, είπε ο κ. Αρτοποιός, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας, περίπου κατά τις 3 τα ξημερώματα, το μέτωπο «φούντωσε» σε αρκετά σημεία προκαλώντας νέα ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής.

Το έργο των πυροσβεστών έκανε ακόμα πιο δύσκολο το γεγονός ότι οι άνεμοι - αν και σε μικρότερη ένταση - συνέχιζαν να φυσούν, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ότι αυτό θα συνεχιστεί και καθόλη τη διάρκεια της σημερινής ημέρας.

Όπως ανακοινώθηκε περίπου στις 7:30 το πρωί της Τρίτης «στη Σαρωνίδα αντιμετωπίστηκαν διαφορετικές εστίες υπάρχουν διάσπαρτες καύσεις με 230 πυροσβέστες επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 76 οχήματα να δίνουν τη μάχη στο έδαφος ενώ από αέρος ρίψεις νερού κάνουν τρία ελικόπτερα και έχουν κινητοποιηθεί άλλα δύο»

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη σε Κουβαρά-Κερατέα μετά και τις πρώτες εναέριες ρίψεις ενώ το πρόβλημα εντοπίζεται λίγο βόρεια προς Καλύβια όπου γίνονται συνεχώς ρίψεις. Κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο περιμετρικά (Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσος, Κουβαράς) αλλά μικροεστιες, ιδιαίτερα στη Φεριζα και στα Καλύβια.

Η μεγάλη αναζωπύρωση κατά τη διάρκειας της νύχτας στα Καλύβια σημειώθηκε στον οικισμό Στίπιζα όπου μια αποθήκη κάηκε, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων άλλα δύο σπίτια τυλίχθηκαν στις φλόγες.Στην περιοχή του Λαγονησίου και της Σαρωνίδας δεν απετράπη η καταστροφή κατοικιών, αλλά και εγκαταστάσεων φιλοξενίας ζώων. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σαρωνικού, Χρήστο Γκίνη, ο συγκεκριμένος δήμος, με 30.000 και πλέον μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι κατά τη θερινή περίοδο υπερτριπλασιάζονται ξεπερνώντας τους 100.000, μέσα σε μερικές ώρες υπέστη τη μεγαλύτερη καταστροφή της τελευταίας δεκαετίας.


Ενημέρωση για τη φιλοξενία πληγέντων από τις πυρκαγιές


Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, αναφορικά με τις ανάγκες προσωρινής φιλοξενίας των πολιτών, των οποίων οι κατοικίες επλήγησαν από την πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου 2023, ενεργοποιεί ενιαίο μηχανισμό, ώστε οι πολίτες να φιλοξενηθούν άμεσα σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής. Ειδικότερα:

Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται άμεσα στα τηλέφωνα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (213 1510903 και 213 1510953, από τις 08:00 έως 24:00) και να αιτούνται της εν λόγω αρωγής, δίνοντας τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, ΑΔΤ, ΑΦΜ, αριθμός μελών οικογένειας και διεύθυνση κατοικίας).

Επίσης, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται στους Δήμους και στην Περιφέρεια, οι οποίοι με τη σειρά τους μεταφέρουν τα εν λόγω στοιχεία στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Τα στοιχεία συγκεντρώνονται άμεσα, σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, ώστε να δρομολογηθεί η φιλοξενία των πυροπλήκτων.
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement