Ad Code

Responsive Advertisement

Κορωνοϊός - Politico: Τα κάποτε προτιμώμενα φάρμακα πιθανόν να θέτουν εκατομμύρια πολίτες σε κίνδυνο


Ανάλυση για τις θεραπείες και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς από την αρχή της πανδημίας


Η έλλειψη εξειδικευμένων θεραπειών για την Covid-19 για άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα έχει αφήσει εκατομμύρια πολίτες με περιορισμένες επιλογές εάν αρρωστήσουν καθώς η πανδημία μπαίνει σε έναν αβέβαιο χειμώνα.

Όπως τονίζει σε άρθρο του το Politico, στις αρχές της πανδημίας το 2020, είχε νοσήσει και ο άλλοτε πρόεδρος της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ. Τότε, όπως είχε γίνει γνωστό, του χορηγήθηκαν μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία αναμενόταν να «αλλάξουν το παιχνίδι» όσον αφορά στις θεραπείες.

Ωστόσο, δύο χρόνια μετά, και έπειτα από αρκετές μεταλλάξεις της Covid-19, τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι πλέον σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικά έναντι των τωρινών μεταλλάξεων. Τα πιο εύκολα στη χορήγηση αντιιϊκά φάρμακα, όπως το Paxlovid, έχουν πάρει σε μεγάλο βαθμό τη θέση τους, αλλά δεν είναι ασφαλή για όλους τους ανοσοκατεσταλμένους ανθρώπους, επειδή αλληλεπιδρούν με πολλά άλλα φάρμακα.

Την ίδια ώρα, όπως υπογραμμίζει το Politico, η χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ προς τις φαρμακοβιομηχανίες έχει στερέψει, σε σχέση με τον πρώτο καιρό της Covid-19, με αποτέλεσμα οι κατασκευαστές φαρμάκων να έχουν μικρότερο κίνητρο για την παραγωγή νέων θεραπειών αντισωμάτων, που θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικές.

Χωρίς ένα κυβερνητικό πρόγραμμα όπως το Operation Warp Speed για την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών δεύτερης γενιάς, οι ευάλωτοι κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά από Covid-19 και να «πλημμυρίσουν» τα νοσοκομεία κι ενώ το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ είναι ήδη στα «κόκκινα».

«Ακριβώς επειδή βγήκαμε από τη φάση έκτακτης ανάγκης της πανδημίας δεν σημαίνει ότι η Covid-19 τελείωσε ή ότι δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο», δήλωσε η Leana Wen, καθηγήτρια δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο George Washington και πρώην επίτροπος υγείας της Βαλτιμόρης. «Υπάρχουν εκατομμύρια Αμερικανοί που είναι ευάλωτοι σε σοβαρές ασθένειες».

Παράλληλα, μέσα στο 2022 ο FDA απέσυρε την έγκριση για τέσσερις θεραπείες αντισωμάτων, καθώς η Omicron και οι υποπαραλλαγές της εξάλειψαν την αποτελεσματικότητά τους. Οι θεραπείες απευθύνονταν σε ενήλικες και παιδιά με ήπια έως μέτρια νόσηση που θεωρούνταν ότι διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή νόσο και να καταλήξουν να νοσηλευτούν.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα, έχουν δημιουργηθεί στο εργαστήριο και έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίζουν την είσοδο ενός ιού στα ανθρώπινα κύτταρα. Αλλά πρέπει να συνδεθούν με την πρωτεΐνη ακίδας του ιού για να την εξουδετερώσουν και οι πολλές μεταλλάξεις του κορωνοϊού από την εμφάνισή του το 2019 έχουν καταστήσει σταδιακά αναποτελεσματικά τα διαθέσιμα προϊόντα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει προωθήσει τα αντιιϊκά φάρμακα όπως το Paxlovid, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του πριν από ένα χρόνο και αποτέλεσε σημείο καμπής στη διαχείριση του ιού για τους περισσότερους Αμερικανούς.

Τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα - που είτε γεννιούνται με ανοσοκατασταλτικές παθήσεις είτε τις αποκτούν μετά από μεταμοσχεύσεις οργάνων - μπορεί επίσης να μην έχουν επαρκείς ανοσολογικές αποκρίσεις μετά τον εμβολιασμό, καθιστώντας τις θεραπευτικές επιλογές όπως οι θεραπείες με αντισώματα κρίσιμο εργαλείο γι' αυτούς.

Μια ανακοίνωση του CDC που εκδόθηκε στις 20 Δεκεμβρίου προτρέπει τους παρόχους του Paxlovid να συμβουλευτούν τις κατευθυντήριες γραμμές θεραπείας Covid του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας για τρόπους δυνητικής διαχείρισης του – λόγω των αλληλεπιδράσεων του με άλλα φάρμακα – όπως η προσωρινή παύση ή η μείωση της δόσης.

Από την άλλη, το Remdesivir, είναι ένα αντιιϊκό που χορηγείται ενδοφλέβια, και αποτελεί επιλογή για τη θεραπεία ανοσοκατεσταλμένων ατόμων, ωστόσο απαιτεί εγχύσεις για τρεις ημέρες είτε σε νοσοκομείο είτε σε εξωτερικά ιατρεία.

Η άλλη θεραπεία που εξακολουθεί να είναι επιλογή για τους ανοσοκατεσταλμένους που μολύνονται από την Covid-19 είναι η θεραπεία με πλάσμα που περιέχει αντισώματα κατά του ιού, ωστόσο, αλλά η διαθεσιμότητά του στις ΗΠΑ δεν είναι μεγάλη.

Από την άλλη, όπως αναφέρει γιατρός στο Politico, έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της καθώς είναι λιγότερο πιθανό να νικηθεί από οποιαδήποτε παραλλαγή και μπορεί να προσαρμοστεί σε διαφορετικά στελέχη, αλλά είναι δύσκολο να χορηγηθεί και απαιτεί να γίνει ομαδοποίηση αίματος για τον λήπτη.

Ο FDA έχει εγκρίνει την επείγουσα χορήγηση πλάσματος για ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, αλλά το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ παρέμεινε ουδέτερο ως προς τη θεραπεία, κάτι που η Janet Handal, πρόεδρος της Ομάδας Υποστήριξης Μεταμοσχεύσεων και Ανοσοκατεσταλμένων Ασθενών, λέει ότι έχει οδηγήσει ορισμένα νοσοκομεία να διστάζουν να το χορηγήσουν.

Ο FDA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων πραγματοποίησαν ένα σεμινάριο αυτόν τον μήνα για να φέρουν μαζί γιατρούς, βιομηχανίες και ρυθμιστικές αρχές για να συζητήσουν την υποστήριξη νέων θεραπειών μονοκλωνικών αντισωμάτων.

«Ο FDA έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί με χορηγούς της βιομηχανίας για να επισπεύσει την ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών προϊόντων για την κάλυψη αναγκών, όπως η ανάγκη για νέες προληπτικές θεραπείες για ασθενείς με ανοσοκαταστολή που είναι απίθανο να ανταποκριθούν στον εμβολιασμό», δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας.
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement