Ad Code

Responsive Advertisement

O Mπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την παραίτησή του αλλά δεν παραιτείται... ακόμη

Σκοπεύει να παραμείνει στη θέση του μόνο μέχρι να επιλεγεί ο νέος πρωθυπουργός


Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε πριν από λίγο την παραίτηση του από την ηγεσία των Τόρις.


Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η τέταρτη κυβέρνηση που πέφτει στην Ευρώπη ως απόρροια της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία μετά από Γερμανία, Γαλλία και Βουλγαρία (οι δύο τελευταίες έχουν πλέον μειοψηφικές κυβερνήσεις).

Ξεκινώντας το διάγγελμά του ο Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε πως «είναι η επιθυμία του συντηρητικού κόμματος να υπάρξει ένας νέος ηγέτης και αυτή η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει από τώρα».

Ο Μ.Τζόνσον δήλωσε ότι αποχωρεί από την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και σκοπεύει να παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού μέχρι την εκλογή του διαδόχου του στην οδό Ντάουνινγκ.

«Συμφώνησα με τον σερ Γκράχαμ Μπερέτιντ (πρόεδρο της Επιτροπής 1922) πως η διαδικασία επιλογής του νέου ηγέτη θα πρέπει να ξεκινήσει τώρα» πρόσθεσε και επιβεβαίωσε πως θα υπηρετήσει «έως ότου τοποθετηθεί νέος ηγέτης».

Συνεχίζοντας, ευχαρίστησε όσους ψήφισαν Συντηρητικούς στις τελευταίες γενικές εκλογές. «Ο λόγος που αγωνίστηκα τόσο σκληρά τις τελευταίες ημέρες για να συνεχίσω να παραδίδω αυτή την εντολή αυτοπροσώπως δεν ήταν μόνο επειδή το ήθελα, αλλά επειδή ένιωθα ότι ήταν η δουλειά μου, το καθήκον μου, η υποχρέωσή μου απέναντί σας».

«Τις τελευταίες ημέρες προσπάθησα να πείσω τους συναδέρφους μου ότι θα ήταν εκκεντρικό να αλλάξουμε ηγέτη, όταν προσφέρουμε τόσα πολλά, όταν έχουμε μια τόσο μεγάλη εντολή και όταν είμαστε μόνο μερικές μονάδες πίσω στις δημοσκοπήσεις».

Πρόσθεσε πως «λυπάται που δεν πέτυχαν αυτά τα επιχειρήματα». «Είναι οδυνηρό που δεν μπόρεσα ο ίδιος να πετύχω τόσα πρότζεκτ. Αλλά όπως είδαμε στο Westminster, το ένστικτο της αγέλης είναι ισχυρό».

Ο Μ.Τζόνσον αναφέρθηκε στο Brexit και την προσπάθεια να ξεπεράσει η Βρετανία την πανδημία. Μάλιστα, επισήμανε την ταχύτερη χρήση των εμβολίων στην Ευρώπη.

«Είμαι εξαιρετικά περήφανος για τα επιτεύγματα αυτής της κυβέρνησης στην επίτευξη του Brexit, στη διευθέτηση των σχέσεών μας με την Ευρώπη… στη διεκδίκηση της εξουσίας αυτής της χώρας να φτιάχνει τους δικούς της νόμους στο Κοινοβούλιο. Για το ότι ξεπέρασε η χώρα την πανδημία, για την ταχύτερη εξάπλωση των εμβολίων στην Ευρώπη, για την ταχύτερη έξοδο από το lockdown και τους τελευταίους μήνες για την ηγεσία της Δύσης στο να αντισταθεί στην επιθετικότητα του Πούτιν στην Ουκρανία».

Αναφερόμενος στον διάδοχό του, είπε: «Σε αυτόν τον νέο ηγέτη… λέω πως θα σας στηρίξω όσο μπορώ» και συνέχισε: «Και σε εσάς, το βρετανικό κοινό. Ξέρω ότι θα υπάρξουν πολλοί άνθρωποι που θα ανακουφιστούν και ίσως αρκετοί που θα απογοητευτούν επίσης. Και θέλω να ξέρετε πόσο λυπάμαι που εγκαταλείπω την καλύτερη δουλειά στον κόσμο. Αλλά έτσι είναι τα πράγματα».

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, το Συντηρητικό Κόμμα (που κυβερνά εδώ και 12 συνεχή χρόνια τη Βρετανία) θα έχει τώρα δύο εβδομάδες ώστε να συλλέξει υποψηφιότητες, να καταλήξει στους δύο επικρατέστερους και να τους θέσει στην επιλογή των μελών των «Τόρις», πριν τη θερινή διακοπή.

Ποιοι θα αναλάβουν τις θέσεις όσων έχουν παραιτηθεί


Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Guardian», o Γκρεγκ Κλαρκ διορίστηκε υπουργός Προεδρίας αντικαθιστώντας τον Μάικλ Γκόουβ ενώ ο Τζέιμς Γκλέβερλι ανέλαβε το υπουργείο Παιδείας αντικαθιστώντας τη Μισέλ Ντόνλαν.

Το υπουργείο Βόρειας Ιρλανδίας αναλαμβάνει ο Σαιλές Βάρα, αντικαθιστώντας τον Μπράιντον Λιούις, όπως επιβεβαίωσε η Ντάουνινγκ Στριτ. Την ίδια ώρα, ο Άντριου Στίβενσον διορίζεται υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και θα συμμετέχει στην κυβέρνηση.

Ο Ρόμπερτ Μπάκλαντ αναλαμβάνει νέος υπουργός της Ουαλίας και ο Κιτ Μάλτχαουζ νέος καγκελάριος του δουκάτου του Λάνκαστερ, όπως μεταδίδει το BBC.
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement