Ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας μιλάει στα «ΝΕΑ» για την ανάγκη να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία των Σκοπίων, ενώ αναφέρεται στη Συμφωνία των Πρεσπών και στις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα και την Τουρκία.
Αυτές οι ημέρες είναι κρίσιμες για τη Βόρεια Μακεδονία.
Σήμερα ή αύριο το κοινοβούλιο της χώρας θα ψηφίσει εάν αποδέχεται την πρόταση που έκανε η Γαλλία ως προεδρεύουσα της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο για συμφωνία με τη Βουλγαρία προκειμένου η Σόφια να άρει το βέτο της για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην ΕΕ.
Το βουλγαρικό κοινοβούλιο, παρότι η κυβέρνηση της χώρας διαλύθηκε, ενέκρινε τη γαλλική πρόταση. Ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ δεν κρύβει την αγωνία του. Επιθυμεί διακαώς να υπερψηφιστεί η πρόταση. «Περιμένουμε 17 χρόνια» λέει. «Είναι πλέον καιρός».
Ο Ζόραν Ζάεφ πήρε μέρος στο ετήσιο συνέδριο του Economist που γίνεται στο Λαγονήσι. Και στη συνομιλία του με τους πρωθυπουργούς του Μαυροβουνίου Ντρίντα Αμπάζοβιτς και του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι έκανε μια κατηγορηματική τοποθέτηση: «Το σημαντικό είναι να ψηφιστεί η πρόταση και να επιλυθεί η διαφωνία με τη Βουλγαρία. Αυτό είναι το σημαντικό για να αρχίσει η ενταξιακή μας πορεία. Λένε ότι μπορεί να πέσει η κυβέρνηση. Ποιος νοιάζεται; Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, η συμφωνία θα μείνει».
«Περιμένουμε 17 χρόνια»
«Ο κόσμος, ο λαός μας, έχει κουραστεί να περιμένει. Περιμένουμε 17 χρόνια την ΕΕ να μας ανοίξει τον δρόμο. Μας είχαν υποσχεθεί: Εάν κάνετε τη Συμφωνία των Πρεσπών και έπειτα από τόσα χρόνια βρείτε λύση μαζί με την Ελλάδα για το όνομα, θα προχωρήσετε. Παράλληλα μας ζήτησαν να κάνουμε πολλές μεταρρυθμίσεις. Το κάναμε 100% στην κατεύθυνση που μας ζήτησε η ΕΕ. Πολεμήσαμε τη διαφθορά, εξασφαλίσαμε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, βελτιώσαμε υγεία, παιδεία, περιμένοντας να αρχίσουμε την ενταξιακή πορεία. Και κατόπιν προέκυψε το θέμα με τη Βουλγαρία που θέλει επέκταση προς τα Δυτικά Βαλκάνια αλλά δεν παίρνει ξεκάθαρες αποφάσεις γι’ αυτό. Και αυτή η κατάσταση δημιουργεί κούραση στον λαό, αναταραχή, μας κάνουν να χάνουμε τα κίνητρά μας και τη διάθεση για μεταρρυθμίσεις. Αισθανόμαστε ότι η ΕΕ μάς πρόδωσε. Εχουμε κάνει όσα ζήτησε και ακόμα περιμένουμε. Εάν συνεχίσει να μας απογοητεύει, αφήνει χώρο για άλλες δυνάμεις να εισχωρήσουν, δυνάμεις που ελέγχουν ΜΜΕ εξαγοράζουν κάτω από το τραπέζι. Και τότε η κατάσταση δυσχεραίνει διαρκώς».
0 Σχόλια