Ad Code

Responsive Advertisement

Ουδέτερη και πάλι η Μπέρμποκ: Ελλάδα - Τουρκία «να λύνουν προβλήματα μέσω συζητήσεων»


Χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως έναν από τους στενότερους συνεργάτες της Γερμανίας στην Ευρώπη 


- Κριτική στην Άγκυρα για τα ζητήματα της ελευθερία έκφρασης, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εφαρμογή των υποχρεώσεων ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης

Μήνυμα σε Ελλάδα και Τουρκία λίγο πριν ξεκινήσει την επίσκεψή της στις δύο χώρες έστειλε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών αναφέρεται με έμμεσο τρόπο στην όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως έναν από τους στενότερους συνεργάτες της Γερμανίας στην Ευρώπη και υπογραμμίζει μεταξύ άλλων για τις συζητήσεις που θα έχει σε Αθήνα και Άγκυρα ότι «η επίλυση των προβλημάτων πρέπει να γίνει με διάλογο και όχι με κλιμάκωση των εντάσεων».
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών είναι όμως αρκετά αιχμηρή για την Τουρκία σε ότι αφορά την ελευθερία έκφρασης, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την εφαρμογή των υποχρεώσεων ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης κ.ο.κ. «Βλέπουμε πώς οι δρόμοι μας απομακρύνονται όλο και περισσότερο» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά η δήλωσή της


Ως προς την Ελλάδα επισκέπτομαι έναν από τους στενότερους συνεργάτες μας στην Ευρώπη. Έχουμε ομοϊδεάτες στην Αθήνα, τόσο για την υποστήριξη της Ουκρανίας και της κοινής ευρωπαϊκής απάντησης στην επιθετικότητα της Ρωσίας, όσο και για την αποφασιστικότητά μας να καταπολεμήσουμε την κλιματική κρίση και να επιταχύνουμε μαζικά την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αλλά όσο εξοικειωμένοι είναι πολλοί Γερμανοί στην Ελλάδα με τις αξέχαστες διακοπές, άλλο τόσο λίγα είναι γνωστά για την έκταση των φρικαλεοτήτων που διέπραξαν οι Γερμανοί εδώ κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής. Ως Υπουργός Εξωτερικών, είναι σημαντικό για μένα να διατηρήσω τη μνήμη ζωντανή.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο όσον αφορά την ασφάλεια στη Μεσόγειο. Σε μια εποχή που η κατάσταση ασφαλείας της Ευρώπης αμφισβητείται ουσιαστικά από τον Πρόεδρο Πούτιν, εμείς ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και Ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να είμαστε ενωμένοι και αποφασιστικοί. Είναι σημαντικό να λύνουμε προβλήματα μέσω συζητήσεων, όχι με την κλιμάκωση των εντάσεων. Αυτό θα είναι επίσης ένα σημαντικό θέμα των συνομιλιών μου στην Άγκυρα.

Το ταξίδι μου στην Τουρκία με οδηγεί σε έναν απαραίτητο εταίρο και σε μια χώρα που είναι συνδεδεμένη με τη δική μας όσο καμία άλλη. Μια γερμανική και μια τουρκική καρδιά χτυπούν σε εκατομμύρια ανθρώπους στη Γερμανία. Πέρασαν οι μέρες που αυτό θεωρούνταν πρόβλημα. Για μένα, αυτός ο διπλός καρδιακός παλμός σημαίνει διπλή δύναμη. 

Όπως σε κάθε στενή σχέση, θα μιλήσω λοιπόν ειλικρινά με τους Τούρκους φίλους μας: για τη σημασία του ΝΑΤΟ και την ενίσχυσή του μέσω της αποδοχής της Φινλανδίας και της Σουηδίας, για τρόπους διεξόδου από τον συστηματικό πόλεμο σιτηρών του Πούτιν και τη μεσολάβηση της Τουρκίας που δίνει ελπίδα σε απελπισμένους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. 

Και φυσικά στην Τουρκία θα αναφερθώ και στα θέματα στα οποία υπάρχουν μεγάλες, μερικές φορές θεμελιώδεις, διαφορές: Ελευθερία έκφρασης, ανθρώπινα δικαιώματα, εφαρμογή των υποχρεώσεων ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Βλέπουμε πώς οι δρόμοι μας απομακρύνονται όλο και περισσότερο εδώ, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα προσεγγίσουν ξανά.

Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement