Ad Code

Responsive Advertisement

Πως γίνεται χιλιάδες άνθρωποι να έχουν γενετική αντοχή έναντι της CΟVID-19;


Πρόκειται για μια συνηθισμένη αλλά περίεργη ιστορία: Σε ένα νοικοκυριό που χτυπήθηκε από Covid, ένα μέλος της οικογένειας δεν βγαίνει ποτέ θετικό ή δεν νοσεί τόσο πολύ πέρα ενός συναχιού.

Από την άλλη, υπάρχουν και εκείνοι που κόλλησαν Covid παρά το γεγονός ότι είναι πλήρως εμβολιασμένοι και με τις τρεις δόσεις, ή και αρκετοί που έχουν νοσήσει δύο και τρεις φορές.

By Team

Καθώς οι μολύνσεις συνεχίζουν να εκτινάσσονται εξαιτίας του νέου κύματος Omicron, με έναν στους 25 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο να έχουν περάσει Covid, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι περιπτώσεις ανθρώπων που κατάφεραν να μείνουν ανέγγιχτοι από τη μόλυνση γίνονται όλο και πιο αξιοσημείωτες.

Είναι καθαρή τύχη; Κάποιο είδος υπερδύναμης; Και δεν είναι λίγοι αυτοί.

Υπολογίζονται σε εκατοντάδες χιλιάδες στον πλανήτη.

( Mήπως τους ψάχνουν ώστε η επόμενη εργαστηριακή μετάλλαξη να τους ξεπαστρεύει κι αυτούς; χα,χα,χα…)

Πλέον, οι επιστήμονες ίσως έχουν μία απάντηση: Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ορισμένοι άνθρωποι είναι ανθεκτικοί με φυσικό τρόπο απέναντι στην Covid. Για λόγους που δεν είναι πλήρως κατανοητοί, πιστεύεται ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν ήδη ανοσία στον ιό και παραμένουν έτσι ακόμα και όταν εκείνος μεταλλάσσεται.

Το φαινόμενο αποτελεί πλέον αντικείμενο έντονης έρευνας σε όλο τον κόσμο.

Οι ειδικοί τώρα ελπίζουν ότι μελετώντας αυτά τα τυχερά άτομα, θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν ενδείξεις που θα τους βοηθήσουν να δημιουργήσουν ένα εμβόλιο ανθεκτικό στην παραλλαγή το οποίο θα μπορούσε να κρατήσει την Covid μακριά για πάντα. Ήδη, στην Αμερική και τη Βραζιλία, οι ερευνητές εξετάζουν πιθανές γενετικές παραλλαγές που μπορεί να κάνουν ορισμένα άτομα αδιαπέραστα από τη μόλυνση.

Και στο University College του Λονδίνου (UCL), οι επιστήμονες μελετούν δείγματα αίματος από εκατοντάδες μέλη υγειονομικού προσωπικό που -φαινομενικά ενάντια σε όλες τις πιθανότητες- απέφυγαν να κολλήσουν τον ιό.

Μία τέτοια εργαζόμενη πρώτης γραμμής είναι η Lisa Stockwell, μια 34χρονη νοσοκόμα από το Somerset, η οποία εργάστηκε στα Επείγοντα του βρετανικού συστήματος υγείας, για το μεγαλύτερο μέρος του 2020, σε μια «καυτή» μονάδα εισαγωγής όπου αξιολογήθηκαν για πρώτη φορά ασθενείς με Covid.

Προς τα τέλη του περασμένου έτους υπέγραψε συμβόλαιο με ένα νοσηλευτικό ίδρυμα, το οποίο της ανέθεσε τις καθημερινές βάρδιες σχεδόν αποκλειστικά στους θαλάμους Covid.

Οι συνάδελφοι που εργάζονται στο πλευρό της, σε διάφορα σημεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, «έπεφταν σαν τις μύγες» από την πανδημία.

Ωστόσο εκείνη υποστηρίζει, «tο τεστ αντισωμάτων μου, το οποίο έκανα στα τέλη του 2020, πριν εμβολιαστώ, ήταν αρνητικό. Περίμενα κάποια στιγμή να έχω θετικό τεστ, αλλά δεν ήρθε ποτέ.

Δεν ξέρω αν έχω πολύ ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά είμαι ευγνώμων που δεν αρρώστησα».

Στις αρχές της πανδημίας, τα αγαπημένα πρόσωπα της Lisa υπέκυψαν επίσης στον ιό. «Ο σύζυγός μου ήταν άρρωστος για δύο εβδομάδες με έναν πυρετό που τον έκανε να παραληρεί. Ήταν πολύ άσχημα, αλλά αρνήθηκε να πάει στο νοσοκομείο. Παρότι μοιράστηκα ένα κρεβάτι μαζί του, δεν κόλλησα ποτέ. Και η μητέρα μου, η οποία είναι 63 ετών και δεν έχει αρρωστήσει σχεδόν ποτέ στη ζωή της, πέρασε άσχημα την Covid. Μοιραζόμουν ακόμη και ένα αυτοκίνητο για δύο εβδομάδες με μια φίλη νοσοκόμα, η οποία, μέρες αργότερα, νόσησε και εκείνη με Covid» πρόσθεσε.

Η Lisa έχει εμβολιαστεί με δύο δόσεις και περιμένει τη σειρά της για να κάνει την ενισχυτική. Και όπως εκατομμύρια από εμάς, χρησιμοποιεί ένα τεστ πλευρικής ροής πριν την κοινωνικοποίηση της, αλλά δεν φοβήθηκε ποτέ ότι θα νοσήσει από Covid. «Δούλευα κάθε μέρα σε θαλάμους Covid, φορούσα μάσκα που δεν ήταν πολύ καλής ποιότητας και αρχικά φοβόμουν μήπως κολλήσω τον ιό. Αλλά δεν έγινε ποτέ και τώρα αρχίζω να σκέφτομαι ότι ίσως να μην νοσήσω ποτέ».

Nasim Forooghi

Η 46χρονη Nasim Forooghi, νοσηλεύτρια καρδιολογικού τμήματος ερευνών στο νοσοκομείο St. Bartholomew στο κεντρικό Λονδίνο, έχει μια παρόμοια ιστορία. Η μητέρα δύο παιδιών, της οποίας ο σύζυγος είναι γιατρός του NHS, έχει εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό στην έρευνα για την παρακολούθηση της Covid μεταξύ του προσωπικού πρώτης γραμμής, ένας ρόλος που την έχει εκθέσει ενδεχομένως σε εκατοντάδες μολυσμένους ανθρώπους από την έναρξη της πανδημίας στις αρχές του 2020.

Όπως η Lisa, έτσι και η Nasim υπεβλήθη σε μια σειρά από τεστ αντισωμάτων που δεν βρήκαν ποτέ ίχνος του ιού στον οργανισμό της. «Προφανώς χρησιμοποιούσα προστατευτική στολή, αλλά, ακόμα κι έτσι, εκτέθηκα σε πολλά μολυσμένα άτομα», αναφέρει η ίδια. «Δεν ξέρω αν οφειλόταν στο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα ή ίσως απλώς στάθηκα τυχερή. Έκανα αιματολογικές εξετάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά δεν βρήκαν τίποτα, παρόλο που είχα εκτεθεί πολύ στον ιό».

Και προσθέτει: «Κάθε ημέρα για βδομάδες είχα να κάνω με γιατρούς και νοσηλευτές που ήταν στην πρώτη γραμμή και πρόσωπο με πρόσωπο με ασθενείς στους θαλάμους Covid. Στο σπίτι, ήμασταν τυχεροί, επίσης, ούτε ο σύζυγός μου ούτε τα παιδιά μου έχουν κολλήσει τον ιό».

Όταν οι ερευνητές του University College του Λονδίνου εξέτασαν το αίμα εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που ήταν φαινομενικά ανθεκτικοί απέναντι στην Covid, πριν από την κυκλοφορία του εμβολίου, επιβεβαίωσαν ότι δεν είχαν αντισώματα, κάτι που σημαίνει ότι ήταν απίθανο να είχαν μολυνθεί ποτέ. Ωστόσο, ανακάλυψαν άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, που ονομάζονται Τ κύτταρα, παρόμοια με αυτά που βρίσκονται στο ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων που έχουν αναρρώσει από τη νόσηση.

Όπως τα αντισώματα, τα Τ κύτταρα δημιουργούνται από το ανοσοποιητικό σύστημα για να αποκρούσουν τους εισβολείς. Αλλά ενώ τα αντισώματα εμποδίζουν τα ιικά κύτταρα να εισέλθουν στο σώμα, τα Τ κύτταρα επιτίθενται και τα καταστρέφουν. Είναι πλέον γνωστό ότι τα αντισώματα Covid μπορεί να αρχίσουν να μειώνονται μέσα σε λίγους μήνες, τόσο μετά τη μόλυνση όσο και μετά τον εμβολιασμό.

Ωστόσο, τα Τ κύτταρα παραμένουν στο σύστημα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και εξαλείφουν τον ιό προτού προλάβει να μολύνει υγιή κύτταρα ή να προκαλέσει οποιαδήποτε βλάβη, ανέφεραν οι ειδικοί. Αλλά γιατί (τα Τ κύτταρα) είναι εκεί εξαρχής;

Μία θεωρία είναι ότι η προστασία προήλθε από τακτική έκθεση των ατόμων στον ιό στο παρελθόν.

Αυτό θα μπορούσε να συνέβη μέσω της δουλειάς τους, καθώς ασχολούνται με ασθενείς ή αντιμετωπίζουν άλλους, λιγότερο καταστροφικούς τύπους κορωνοϊού, τον τύπο της νόσου που περιλαμβάνει την Covid, τέσσερα στελέχη από τα οποία προκαλούν το κοινό κρυολόγημα.

Φυσικά, υπάρχει και η πιθανότητα οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να μολύνθηκαν με Covid αλλά να μην παρουσίασαν συμπτώματα, στην αρχή της πανδημίας καθώς έως και τα μισά κρούσματα θεωρούνται ασυμπτωματικά.

Αλλά η ομάδα του UCL πραγματοποίησε περαιτέρω δοκιμές σε εκατοντάδες ακόμη δείγματα αίματος που συλλέχθηκαν ήδη από το 2011, πολύ πριν χτυπήσει η πανδημία, και ανακάλυψε ότι περίπου ένας στους 20 είχε επίσης αντισώματα που θα μπορούσαν να καταστρέψουν την Covid.

Τα δείγματα που ελήφθησαν από παιδιά είχαν τα υψηλότερα επίπεδα. Οι επιστήμονες είπαν ότι αυτό ήταν πιθανόν να συνέβη επειδή εκτέθηκαν τακτικά σε κορωνοϊούς που προκαλούσαν κρυολόγημα μέσω της ανάμειξης με μεγάλο αριθμό άλλων παιδιών στο νηπιαγωγείο και στο σχολείο, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί, τώρα, η Covid σπάνια προκαλεί σοβαρή ασθένεια σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Το μεγάλο ερώτημα είναι, πώς η νέα έρευνα θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να αναπτύξουν ένα εμβόλιο ανθεκτικό στην παραλλαγή Omicron. Η απάντηση θα μπορούσε να βρίσκεται στον τρόπο που λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα περισσότερα εμβόλια Covid μιμούνται την πρωτεΐνη ακίδας που βρίσκεται στην εξωτερική επιφάνεια των κυττάρων του ιού, η οποία παρέχει τη οδό μέσω της οποίας τα ιικά κύτταρα μολύνουν τα υγιή και στήνουν «στρατόπεδο» στο σώμα. Αυτό πυροδοτεί το ανοσοποιητικό σύστημα να δημιουργήσει αντισώματα και Τ κύτταρα που είναι σε θέση να καταπολεμήσουν τον πραγματικό ιό της Covid εάν εισέλθει αργότερα στο σώμα. Αλλά, φυσικά, τα εμβόλια λειτουργούν μόνο εάν το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίσει την πρωτεΐνη αιχμής σε έναν ιό Covid καθώς εισβάλλει στο σώμα.

Εάν, όπως συμβαίνει με την Omicron, η πρωτεΐνη ακίδας μεταλλάσσεται σημαντικά σε σημείο που γίνεται σχεδόν μη αναγνωρίσιμη από το ανοσοποιητικό σύστημα, οι αποκρίσεις τόσο των αντισωμάτων όσο και των Τ κυττάρων είναι πιθανό να εξασθενήσουν.

Και εδώ μπαίνουν τα ευρήματα του UCL. Φαίνεται ότι η πιο πιθανή εξήγηση για ένα ανοσοποιητικό σύστημα ανθεκτικό στην Covid είναι ότι, αφού έχει επανειλημμένα εκτεθεί σε άλλον κορωνοϊό, είναι στη συνέχεια σε θέση να ανιχνεύσει και να νικήσει οποιουσδήποτε μεταλλαγμένους συγγενείς του επειδή αναγνωρίζει πρωτεΐνες που βρίσκονται μέσα στον ιό και όχι μόνο στην επιφάνεια του. «Οι εσωτερικές πρωτεΐνες δεν μεταλλάσσονται με τον ίδιο ρυθμό όπως οι εξωτερικές», λέει ο καθηγητής Andrew Easton, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο Warwick.

Οι δημιουργοί εμβολίων προσπαθούν να βρουν ένα σκεύασμα που να περιέχει αυτές τις σταθερές εσωτερικές πρωτεΐνες. Το ένα δοκιμάζεται από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Emergex με έδρα το Oxfordshire. Έχει αναπτύξει ένα έμπλαστρο δέρματος, αντί για ένεση, που κολλάει στο άνω μέρος του βραχίονα. Μικροσκοπικές μικροβελόνες στο έμπλαστρο τρυπούν ανώδυνα το δέρμα, επιτρέποντας σε θραύσματα μιας σειράς ιικών πρωτεϊνών να εισχωρήσουν στην κυκλοφορία του αίματος και να πυροδοτήσουν την απελευθέρωση Τ κυττάρων κατά του κορωνοϊού. Οι δοκιμές, στις οποίες θα συμμετέχουν αρχικά 26 εθελοντές, πρόκειται να ξεκινήσουν στην Ελβετία, με τα πρώτα αποτελέσματα να αναμένονται μέχρι τον Ιούνιο.

«Αυτά τα εμβόλια δεύτερης γενιάς κατά της Covid θα εξετάσουν μέρη του ιού που είναι λιγότερο επιρρεπή σε αλλαγές από την πρωτεΐνη ακίδας», λέει ο καθηγητής Lawrence Young, επίσης ιολόγος στο Πανεπιστήμιο Warwick. «Η ιδέα είναι να στοχεύουν τμήματα του ιού που μοιράζονται διαφορετικά μέλη της οικογένειας των ιών, επομένως δεν είναι ενεργά μόνο κατά του Covid-19 αλλά ενάντια όλων των κορωνοϊών. Οι πρωτεΐνες εκτός από την πρωτεΐνη ακίδας είναι πολύ λιγότερο εύκαμπτες και λιγότερο πιθανό να αλλάξουν» πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής, το εμβολιαστικό πρόγραμμα τρίτης δόσης έχει μεγάλη επιτυχία, με περισσότερο από τον μισό πληθυσμό να λαμβάνει μια ζωτικής σημασίας ενίσχυση που προσφέρει τουλάχιστον 70% προστασία έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης από την Omicron. Αλλά οι επιστήμονες λένε ότι η εμφάνιση πιο ανθεκτικών στα εμβόλια παραλλαγών είναι αναπόφευκτη. «Η ανησυχία είναι ότι αν συνεχίσουμε να ζητάμε από τους ανθρώπους να κάνουν επιπλέον δόσεις, γνωρίζουμε από προηγούμενα προγράμματα εμβολίων ότι η συμμόρφωση του σε αυτό μειώνεται» πρόσθεσε ο ιολόγος.

Τα εμβόλια κατά της γρίπης αποτελούν παράδειγμα. Πριν από την πανδημία της Covid, μόνο τα δύο τρίτα εκείνων που στο Ηνωμένο Βασίλειο πληρούσαν τις προϋποθέσεις για το εμβόλιο της γρίπης, που χορηγούνταν μόνο μία φορά το χρόνο, έκαναν τον κόπο να το κάνουν. Ωστόσο, η πανδημία προκάλεσε μια τεράστια αύξηση ενδιαφέροντος, σχεδόν στο 91%.

Μια άλλη εύλογη υπόθεση είναι ότι η φυσική αντίσταση στην Covid -και μια πιθανή προληπτική θεραπεία- βρίσκεται στα γονίδια.

Στο Πανεπιστήμιο του Sao Paolo στη Βραζιλία, ερευνητές στρατολόγησαν 100 ζευγάρια όπου το ένα ήταν μολυσμένο και συμπτωματικό, ενώ το άλλο δεν βρέθηκε ποτέ θετικό και οι εξετάσεις αίματος επιβεβαίωσαν ότι δεν έφεραν ειδικά αντισώματα της Covid, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν απίθανο να έχουν κολλήσει ποτέ τον ιό. Στα ζευγάρια, θα αναλυθεί το DNA τους για να βρεθεί αν υπάρχουν βασικές διαφορές μεταξύ τους.

Η καθηγήτρια Mayana Zatz, η επικεφαλής ερευνήτρια και ειδικός στη γενετική, ανέφερε ότι ήταν «σχετικά εύκολο» να βρεθούν ζευγάρια εθελοντών για τη μελέτη της για την Covid. «Λάβαμε περίπου 1.000 email από ανθρώπους που έλεγαν ότι βρίσκονταν σε αυτή την κατάσταση».

Γενετική αντοχή έχει παρατηρηθεί σε σχέση και με άλλους ιούς. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ένας Αμερικανός, ο Stephen Crohn, παρόλο που είχε εκτεθεί σε πολλούς οροθετικούς συντρόφους, δεν είχε σημάδια μόλυνσης από τον ιό HIV. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι έφερε μια γενετική μετάλλαξη που εμπόδιζε την ικανότητα του HIV να διεισδύει στα κύτταρα του σώματος.

Ο ανοσολόγος Jean-Laurent Casanova, στο Πανεπιστήμιο Rockefeller της Νέας Υόρκης, μελετά πώς τα γονίδια παίζουν ρόλο στη σοβαρότητα της νόσου Covid που βιώνει ένα άτομο που έχει μολυνθεί, και τώρα εξετάζει την αντίσταση κατά της Covid. «Αν ήξερες ότι είσαι ανθεκτικός, θα ήσουν χαλαρός. Θα ένιωθες σαν τον Κινγκ Κονγκ, σωστά;» αναρωτήθηκε με χιούμορ.

Ο Δρ. Casanova προτείνει ότι οι θεραπείες «μπλοκαρίσματος γονιδίων» μπορεί μια μέρα να προσφέρονται σε άτομα που δεν έχουν φυσική ανοσία. Και σε αντίθεση με ένα τυπικό εμβόλιο, αυτές, θεωρητικά, θα παρέμεναν αποτελεσματικές έναντι των μελλοντικών παραλλαγών, εξαλείφοντας την ανάγκη για συχνές ενισχυτικές δόσεις.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί λένε ότι μέχρι να καταλήξουν οι επιστήμονες στο τέλειο εμβόλιο, μπορεί τελικά τότε να μην είναι απαραίτητο. Ο καθηγητής Julian Tang, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, πιστεύει «ότι ο ίδιος ο ιός θα μας βγάλει από αυτήν την πανδημία γιατί φαίνεται να εξελίσσεται σε κάτι πολύ πιο καλοήθη. Η ιστορία πολλών ιών, συμπεριλαμβανομένης της ισπανικής γρίπης του 1918, είναι ότι γίνονται πιο ακίνδυνοι με τον καιρό. Τα τρέχοντα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η Omicron είναι σημαντικά πιο ήπια από προηγούμενες παραλλαγές, αλλά είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι συνέβη τόσο γρήγορα.

Θα περίμενα ότι αυτή η μετάβαση από τον επικίνδυνο και θανατηφόρο ιό σε έναν καλοήθη ιό θα διαρκούσε πέντε έως δέκα χρόνια, αλλά φαίνεται ότι θα μπορούσε να συμβεί πολύ νωρίτερα» πρόσθεσε.

kourdistoportocali.com 

Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement