Ad Code

Responsive Advertisement

Η Ταϊβάν ανακοίνωσε την αναστολή του εμβολίου της Pfizer για παιδιά 12-17 - Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ συνιστά στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά 5-11 ετών


Η Ταϊβάν έχει γίνει η τελευταία χώρα που σταμάτησε ή περιόρισε τη χρήση εμβολίου για τον Covid-19 λόγω ανησυχιών για ανεπιθύμητες ενέργειες.


Την Τετάρτη, το Central Epidemic Command Center (CECC) της Ταϊβάν ανακοίνωσε την αναστολή των 2 δόσεων του εμβολίου της Pfizer-BioNTech για παιδιά ηλικίας 12-17 ετών λόγω ανησυχιών ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μυοκαρδίτιδας, σύμφωνα με τα Taiwan News. 

Η CECC είπε επίσης ότι θα καθυστερήσει την απόφασή της για άτομα κάτω των 12 ετών μέχρι να διευθετηθεί το ζήτημα της 2ης δόσης.

Η μυοκαρδίτιδα είναι μια φλεγμονή του καρδιακού μυός που μπορεί να μειώσει την ικανότητα της καρδιάς να αντλεί, καθώς και να προκαλέσει μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς. Το ποσοστό θνησιμότητας από αυτή τη νόσο είναι περίπου 20% μετά από ένα έτος και 50% σε πέντε χρόνια. Φυσικά, δεν έχει ακόμη φανεί εάν η μυοκαρδίτιδα από τον Covid-19 ή το εμβόλιο ακολουθεί το ίδιο προφίλ κινδύνου.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία των ΗΠΑ, ο κίνδυνος της πάθησης μετά τη δεύτερη δόση του Pfizer είναι 10 φορές υψηλότερος από ό,τι μετά την πρώτη δόση.

Η Ταϊβάν ακολουθεί το Χονγκ Κονγκ στην αλλαγή των πολιτικών του σχετικά με τα εμβόλια Covid-19 σε εφήβους, τα οποία μετατράπηκαν από δύο δόσεις Pfizer σε μία δόση για τις ηλικίες 12-17 ετών, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προτείνει μόνο ένα εμβόλιο για παιδιά μεταξύ 12-18 ετών.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή Ανοσοποίησης (ACIP) του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας αποφάσισε να σταματήσει τη χορήγηση δεύτερων δόσεων σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα για δύο εβδομάδες, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ειδικοί και οι γιατροί του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) θα εξετάσουν 16 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας μεταξύ των εφήβων μετά τον εμβολιασμό πριν λάβουν την τελική απόφαση για το αν θα προχωρήσουν στη δεύτερη εμβολιασμό.

Θα συμβουλευτούν επίσης διεθνή δεδομένα πριν ληφθεί η τελική απόφαση, είπε ο επικεφαλής του CECC, προσθέτοντας ότι επί του παρόντος, παιδιά ηλικίας μεταξύ 12-17 ετών εμβολιάζονται με δύο δόσεις παγκοσμίως, εκτός από το Χονγκ Κονγκ και το Ηνωμένο Βασίλειο – Taiwan News

Εν τω μεταξύ, η Moderna δήλωσε την Πέμπτη ότι ενώ το εμβόλιο της έχει λιγότερα κρούσματα παρενεργειών από το αντίστοιχο της Pfizer, ενέχει υψηλότερο κίνδυνο μυοκαρδίτιδας στους νεαρούς άνδρες, σύμφωνα με το CNBC.

Οι αναφερόμενες περιπτώσεις σπάνιας καρδιακής φλεγμονής σε άνδρες κάτω των 30 ετών είναι σχετικά υψηλότερες μετά το εμβόλιο της Moderna σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν τα εμβόλια της Pfizer και της BioNTech, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής ιατρικός διευθυντής της Moderna, Δρ. Paul Burton, σε τηλεφώνημα την Πέμπτη.

Ο Burton ανέφερε δεδομένα από τη Γαλλία για άνδρες ηλικίας 12 έως 29 ετών. Έδειξε ότι υπήρχαν 13,3 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας ανά 100.000 άτομα για το εμβόλιο Moderna σε σύγκριση με 2,7 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα για το εμβόλιο Pfizer.

Όταν πρόκειται για πρωτοεμφανιζόμενες περιπτώσεις που οδηγούν σε ήπια ή σοβαρή ασθένεια, η Moderna έχει τις λιγότερες με 86 ανά 100.000 άτομα, έναντι 135 ανά 100.000 που προκάλεσε το εμβόλιο της Pfizer, σύμφωνα με τον Burton.

Ορισμένοι επιστήμονες εκριμούν ότι οι νεαροί άνδρες παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό λόγω τεστοστερόνης, καθώς και το γεγονός ότι το εμβόλιο της Moderna χρησιμοποιεί υψηλότερη συγκέντρωση mRNA από αυτό της Pfizer.

«Πιστεύω ότι αυτή η υπόθεση της τεστοστερόνης είναι σημαντική», είπε ο Burton. “Γνωρίζουμε ότι υπάρχει πράγματι κάποια φλεγμονή που σχετίζεται με την τεστοστερόνη… Όπως γνωρίζετε η δόση του εμβολίου της Moderna είναι 100 μικρογραμμάρια mRNA, επομένως έχουμε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης ακίδας και αυτό θα μπορούσε να συμβάλλει επίσης.


Στο Ισραήλ τώρα ο Πρωθυπουργός Naftali Bennett κάλεσε τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους 5-11 ετών

«Δεν υπάρχει λόγος να αφήνουμε τα παιδιά μας απροστάτευτα», είπε ο Bennett.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μολυνθεί το παιδί σας και να μολύνει άλλους όταν όλη του η ζωή είναι μπροστά του», είπε ο πρωθυπουργός. «Καλώ τους γονείς – εμβολιάστε τα παιδιά σας. Προστατέψτε τα. Δώστε τους το ίδιο επίπεδο προστασίας που έχετε οι ίδιοι».
Ωστόσο, αργότερα μέσα στην ημέρα, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας Nachman Ash είπε ότι το πρώτο φορτίο του ειδικού εμβολίου Pfizer για τον COVID που έχει σχεδιαστεί για μικρότερα παιδιά δεν έχει φτάσει ακόμη στο Ισραήλ.

«Θα φτάσει κάποια στιγμή τις επόμενες ημέρες ή ίσως έως και δύο εβδομάδες», είπε ο Ash στο Channel 13.

Ο Ash είπε επίσης ότι δεν θα ασκηθεί πίεση στους γονείς να εμβολιάσουν μικρότερα παιδιά και ότι οι εξετάσεις για παιδιά κάτω των 12 ετών για να συμμετάσχουν σε ορισμένες εκδηλώσεις θα παραμείνουν δωρεάν — σε αντίθεση με εκείνα άνω των 12 ετών που δεν είναι εμβολιασμένα.

Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement