Ad Code

Responsive Advertisement

Πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση στη Βοσνία Ερζεγοβίνη: Γιατί ο ύπατος Εκπρόσωπος μιλά για νέο πόλεμο


H έκθεση που δημοσίευσε χθες (Πέμπτη) ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Κρίστιαν Σμιτ για την κατάσταση στην ομοσπονδιακή χώρα, αποτελούμενη από δύο πολιτικές οντότητες, την ομοσπονδία Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και τη Σερβική Δημοκρατία, έβγαλε τη διεθνή κοινότητα προς στιγμή από την ενασχόλησή της από την πανδημία.


Ο Γερμανός, πρώην υπουργός γερμανικής κυβέρνησης, προειδοποίησε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πολεμικής ανάφλεξης στη χώρα, ο μεγαλύτερος μετά την επίτευξη της Συμφωνίας του Ντέιτον, το 1995. 

Και ναι μεν, η θητεία του παρατάθηκε χθες από το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, όπως και η παραμονή της ειρηνευτικής δύναμης Eufor στο Σεράγεβο, αλλά τα προβλήματα παραμένουν.

Ας διαβάσουμε πώς η Neue Zürichern Zeitung σε δύο άρθρα της εκτιμά την κατάσταση. “Μια νηφάλια ματιά δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη κινδυνολογία, με την οποία ο Ύπατος Εκπρόσωπος και κάποιοι εμπειρογνώμονες προσπαθούν να κάνουν τους εαυτούς τους πιο σπουδαίους. Έχουν την εμπειρία ότι ο κόσμος δείχνει ενδιαφέρον γι’ αυτούς μόνο όταν προειδοποιούν δυνατά για τον κακό λύκο. Κι αυτός λέγεται πόλεμος στη Βοσνία.

Αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι η Δύση θα πρέπει να συμφωνήσει σε μια νέα στρατηγική για να βρεθεί ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης επικίνδυνων πολιτικών, όπως ο Μίλοραντ Ντόντικ. Ο πιο ισχυρός πολιτικός των Σέρβων της Βοσνίας εξήγγειλε ότι θα αποσύρει τους Σέρβους από τον στρατό της χώρας και θα δημιουργήσει δικές του ένοπλες δυνάμεις”.

Ο σχολιαστής υποστηρίζει ότι η Σερβική Δημοκρατία, πρωθυπουργός της οποίας είναι ο Ντόντικ, δεν μπορεί να υπάρξει οικονομικά ως ανεξάρτητο κράτος. “Λόγω κάποιων νομικών σκανδάλων, της αξιοθρήνητης οικονομικής κατάστασης και ενός δύσκολου χειμώνα με αύξηση των τιμών ενέργειας, στόχος του Ντόντικ μπορεί να είναι η χρήση εθνικιστικών προκλήσεων για να αποσπάσει την προσοχή από δυσεπίλυτα προβλήματα της καθημερινότητας. Αυτήν την στρατηγική ακολουθούν εκπρόσωποι και από τις τρεις πληθυσμιακές ομάδες εδώ και χρόνια …

Αλλά από την άλλη πλευρά είναι σωστό ότι η μεταπολεμική τάξη πραγμάτων στα Βαλκάνια απώλεσε το καθεστώς του απαραβίαστου τα τελευταία χρόνια, κάτι που είναι πολύ πιθανό να συνδέεται με την έλλειψη ευρωπαϊκής προοπτικής για τις χώρες της περιοχής. Αρκεί να θυμηθεί κανείς την ύποπτη πρόταση αλλαγής συνόρων στην περιοχή που έκανε αιφνιδιαστικά την εμφάνισή της τον περασμένο Απρίλιο… Αλλά και χωρίς άμεσο κίνδυνο πολέμου δεν υπάρχει λόγος αισιοδοξίας.

Η πρόσφατη αύξηση διενέξεων στην περιοχή – Κόσοβο, Σερβία, Μαυροβούνιο – δείχνει ότι η έλλειψη προσοχής από την ΕΕ έχει ήδη αντίκτυπο. Τώρα που σταμάτησε ουσιαστικά η διαδικασία διεύρυνσης, οι Βρυξέλλες θα πρέπει να σκεφθούν με ποια μορφή θέλουν να ενσωματώσουν τα Δυτικά Βαλκάνια. Ειδάλλως, υπάρχει ο κίνδυνος ο μαχητικός εθνικισμός να σηκώσει και πάλι το μισητό κεφάλι του”.

Βερολίνο, Γερμανία
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement