Ad Code

Responsive Advertisement

Τα πολλά καρπούζια του Θάνου Πλεύρη, η απομάκρυνση Αρκουμανέα και η σαφής απουσία Χαρδαλιά

Πρώτους – πρώτους συνάντησε τους Έλληνες φαρμακοβιομήχανους ο Υπουργός Υγείας, οι οποίοι δεν απέσπασαν ούτε υποσχέσεις.


Στο πρόγραμμα του Υπουργού μπήκαν και καρατομήσεις, τις οποίες ακόμη δεν επιχειρεί.

Επίσκεψη βιομηχάνων φαρμάκου


Συνηθισμένη στη νωχελικότητα της πολιτικής Κικίλια, η Αριστοτέλους φαίνεται να αιφνιδιάστηκε από την υπερδραστηριότητα του νέου Υπουργού Θάνου Πλεύρη, ο οποίος άνοιξε ταυτόχρονα πολλά μέτωπα. Πρώτο μέλημα το φάρμακο, που ακόμη σκιάζεται από το πάρτι της δεκαετίας 2000-2010.

Ο Υπουργός, όπως είχε δεσμευτεί, ξεκίνησε τις συναντήσεις με τους κλαδικούς φορείς των φαρμακευτικών, συναντώντας τους εκπροσώπους των ελληνικών βιομηχανιών. Ενώ, λοιπόν, οι πολυεθνικές περίμεναν (μπορεί και ακόμη να περιμένουν) τηλεφώνημα για ραντεβού, οι βιομήχανοι ήδη συναντήθηκαν και συζήτησαν τα θέματα που τους απασχολούν. Μάλλον οι πολυεθνικές κάπως… ξίνισαν με την προτεραιότητα αυτή, αλλά τι μπορούν να κάνουν.

Πάντως μας μεταφέρθηκε ότι τουλάχιστον ο εν λόγω Υπουργός δεν τους φώναξε απλά και μόνο για να βγάλει ωραίες φωτογραφίες μαζί τους και να τις βάλει στα social media, όπως συνήθιζε κάποιος άλλος… Την ίδια στιγμή, βέβαια, και οι φαρμακοβιομήχανοι αποχώρησαν από το ραντεβού, χωρίς να πάρουν ούτε κάποια σοβαρή υπόσχεση.

Καρατομήσεις και διαρροές


Ο νέος Υπουργός, όμως, δεν έχει να ασχοληθεί μόνο με το φλέγον θέμα του φαρμάκου ή των άλλων ιδιωτικών εταιρειών, που προμηθεύουν υλικά και παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες. Έχει και την έγνοια της επιδημίας.

Έτσι με άνεση συμφώνησε με την απομάκρυνση του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα. Με ποιον συμφώνησε, δεν χρειάζεται να το αναφέρουμε.

Έλα, όμως, που ο τελευταίος φαίνεται να ήθελε να προλάβει τις εξελίξεις και να μην φανεί ότι τον διώχνουν, αλλά ότι παραιτείται από μόνος του. Μάλιστα λέγεται ότι θέλει να κάνει αποχώρηση σε στυλ βελούδινου διαζυγίου, με αναφορές στο τι κατάφερε και με εξασφαλισμένη νέα θέση… κρατικοδίαιτη και πάλι.

Δεν ξέρουμε αν θα του βγει κάτι τέτοιο, αλλά αυτό που μάθαμε είναι ότι όταν ο κ. Πλεύρης έμαθε ότι υπήρξαν διαρροές (από τον ίδιο λογικά τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ) ότι φεύγει, άστραψε και βρόντηξε.

Αλλαγές στην Επιτροπή


Όμως αυτός δεν ήταν ο μόνος λόγος, για τον οποίο ήταν στα κάγκελα ο Υπουργός. Χθες Πέμπτη 30/9 μέσω του ΣΚΑΙ «ανακοινώθηκε» και αλλαγή στην γνωστή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία θα έπαιρνε νέα πιο ευέλικτη μορφή με λιγότερα μέλη.

Η διαρροή της είδησης έγινε από υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, αλλά μάλλον έγινε άτσαλα, καθώς η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είχε διαβεβαιώσει τα μέλη της Επιτροπής ότι δεν θα προχωρούσε σε κατάργηση ή μείωσή τους. Όταν, λοιπόν, βγήκε στον αέρα η είδηση, πολιτικές πηγές την επιβεβαίωσαν και μέλη της επιτροπής – που ενημερώθηκαν από ΜΜΕ – άρχισαν αν ρωτούν τι συμβαίνει.

Τελικά ο ίδιος ο Υπουργός προχώρησε στη διάψευση των αλλαγών στην επιτροπή.

Να αναφέρουμε, δε, ότι την Πέμπτη, ενώ είχε ανακοινωθεί η παρουσία της αναπληρώτριας Υπουργού Μίνας Γκάγκα στην τακτική ενημέρωση, αυτή δεν εμφανίστηκε, καθώς είχε έκτακτη σημαντική συνάντηση.

Μάθαμε εκ των υστέρων ότι Υπουργός και αναπληρώτρια πήγαν εκτάκτως στο Μαξίμου, για να συζητήσουν το θέμα της Επιτροπής.

Τι έγινε τελικά μένει να το μάθουμε σύντομα…

Η βαρετή ενημέρωση


Σχεδόν ανούσια φαίνεται να είναι τις τελευταίες εβδομάδες η ενημέρωση για τον κορωνοϊό ή την πορεία των εμβολιασμών. Από τις ιδιαίτερα επιτυχημένες στιγμές, λόγω της παρουσίας του Σωτήρη Τσιόδρα και τα αστραπόβροντα του Νίκου Χαρδαλιά, έχουμε περάσει πλέον σε χλιαρές επιδημιολογικές ανακοινώσεις, αν και τα πράγματα στην επιδημία δεν είναι ρόδινα.

Να σημειώσουμε, εξάλλου, ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς δεν αντικαταστάθηκε στην ενημέρωση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ουσιαστική ενημέρωση σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται αλλά και να μην υπάρχει έστω και ένας υποτυπώδης διάλογος μεταξύ δημοσιογράφων και εκπροσώπου της Πολιτικής Προστασίας. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι πλέον μιλάμε για αυτόνομο Υπουργείο.

Πολλοί αναπολούν τον Νίκο Χαρδαλιά και θα ήθελαν να υπάρχει ένα πρόσωπο να καλύψει την απουσία του.

Πάντως νομίζουμε πως του ίδιου δεν του λείπει και ιδιαίτερα το συγκεκριμένο πόστο, καθώς δεν ήταν λίγα τα θέματα που αντιμετώπιζε και φυσικά είχαν να κάνουν με τα όσα σχολιάσαμε πιο πριν.

Τα sms για προληπτικές εξετάσεις


Με περισσή χαρά ο Υπουργός Υγείας αλλά και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσαν ότι οι πολίτες θα ενημερώνονται για προληπτικές εξετάσεις, τις οποίες θα πρέπει να κάνουν μέσω sms.

Όλοι χαιρόμαστε για αυτή την εξέλιξη, μιας και ο πρωθυπουργό ανέφερε κιόλας πως από το 2022 όλοι θα δικαιούμαστε δωρεάν εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου. Όμως για την πατρότητα της ιδέας του sms μάλλον δε θα πρέπει να πανηγυρίζει κάποιο από τα Υπουργεία.

Μας μεταφέρθηκε ότι μια τέτοια πρόταση είχε γίνει από σύλλογο ασθενών με καρκίνο.


Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement