Type Here to Get Search Results !

“Κεμάλ, o σπουδαιότερος ήρωας της Τουρκίας” γράφουν τα κυπριακά σχολικά βιβλία! Υπουργείο: Σκίστε την σελίδα


Εκπρόσωπος του υπουργείου αρνήθηκε να σχολιάσει την πιθανή πηγή της οδηγίας-Τατάρ: Φταίει και η Εκκλησία

Σάλος στην Κύπρο με τα νέα σχολικά βιβλία. Το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου εξέδωσε οδηγία, για να αποκοπεί σελίδα από το βιβλίο εργασίας των Αγγλικών (Oxford University Press) διότι περιείχε κείμενο που παρουσιάζει τον Μουσταφά Κεμάλ ως τον σπουδαιότερο ήρωα της Τουρκίας.

Οι καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναζητούσαν απαντήσεις από το υπουργείο Παιδείας σήμερα Τετάρτη σχετικά με μια εντολή προς τους καθηγητές Αγγλικών να «σκίσουν» τη σελίδα ενός βιβλίου, η οποία αναφέρεται στον ιδρυτή της Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και την καλλιτέχνιδα Φρίντα Κάλο.

Το ζήτημα ήρθε στο προσκήνιο αφού ένας καθηγητής Αγγλικών δημοσίευσε την οδηγία σε μια ομάδα στο facebook και έκτοτε προκάλεσε οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η εν λόγω σελίδα λέγεται ότι περιέχει αναφορές στον Ατατούρκ, τον πρώτο πρόεδρο της νεοσύστατης Τουρκικής Δημοκρατίας πριν από έναν αιώνα, σε μια άσκηση με τίτλο «Ο μεγαλύτερος ήρωας της Τουρκίας», αλλά και μια άσκηση για τη διάσημη μεξικανή κομμουνίστρια καλλιτέχνιδα Φρίντα Κάλο και τον σύζυγό της Ντιέγκο Ριβέρα.

Εκπρόσωπος του υπουργείου αρνήθηκε να σχολιάσει την πιθανή πηγή της οδηγίας, λέγοντας: «Το θέμα θα το χειριστεί ο υπουργός μόλις επιστρέψει από την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα». Κυπριακές πηγές αναφέρουν ότι η οδηγία προήλθε από το γραφείο του υπουργού και μεταφέρθηκε στους καθηγητές Αγγλικών μέσω των επιθεωρητών εκπαίδευσης.

Οι δάσκαλοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Union Oelmek έχουν γίνει αποδέκτες παραπόνων σχετικά με το περιστατικό, ενώ οι εκπαιδευτικοί ανταλλάσσουν απόψεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να επιβεβαιώσουν τι είχε συμβεί.

Ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου βρίσκεται στην Αθήνα, οπότε δεν υπάρχουν ακόμη επίσημες δηλώσεις. Σύμφωνα με αναφορές, ορισμένοι καθηγητές έλαβαν email, άλλοι έλαβαν τηλεφωνήματα και άλλοι έλαβαν προφορικές οδηγίες.

Τη Δευτέρα, δάσκαλοι δήλωσαν ότι έλαβαν το επείγον μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το υπουργείο Παιδείας, ζητώντας τους να «σκίσουν» τη σελίδα 36 από το τετράδιο εργασίας της Oxford Discover Futures 3 πριν τα παραδώσουν σε μαθητές λυκείου.

Μια καθηγήτρια Αγγλικών σχολίασε το περιστατικό μέσω του λογαριασμού της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χαρακτηρίζοντάς το ως απαράδεκτο. «Μια οδηγία που στάλθηκε σήμερα, 6 Σεπτεμβρίου, από το υπουργείο Παιδείας προτρέπει όλους τους καθηγητές Αγγλικών να αφαιρέσουν τη σελίδα 36 από το Βιβλίο Εργασίας στα Αγγλικά και συγκεκριμένα« να σκιστεί πριν δοθεί στους μαθητές », σημείωσε.

Είπε ότι το κείμενο, το οποίο παρουσιάζει τον Ατατούρκ ως «το σημαντικότερο ήρωα της Τουρκίας θα πρέπει να γίνει η αφετηρία για διαλογική συζήτηση με τους μαθητές μας, όπου, χρησιμοποιώντας άλλες πηγές και κριτική σκέψη, βγάζουν τα δικά τους συμπεράσματα ».

Αντίδραση Τατάρ


Για το θέμα είχαμε παρέμβαση και από τον επικεφαλής των κατεχομένων Τατάρ.

"Δεν έχει νόημα να συζητάμε τι είδους ηγέτης ήταν ο Μεγάλος Ηγέτης Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ μετά από αυτή την ώρα, επειδή όλος ο κόσμος έχει αποδεχτεί ότι ήταν ένας μεγάλος διοικητής και αρχηγός ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και ότι ήταν ο ιδρυτής της Τουρκίας. ΄Ενα βιβλίο από την ελληνική πλευρά, δεν έχει νόημα να αφαιρέσει τη φωτογραφία του και να την αντικαταστήσει με κάτι άλλο, τους καταδικάζω για αυτήν την συμπεριφορά ».

Ο Τατάρ είπε ότι το ζήτημα των βιβλίων ιστορίας πηγαίνει πίσω πριν από το σχέδιο Ανάν το 2004 και "ότι σε αυτό το πλαίσιο έγιναν λάθη με στόχο να «μαλακώσουν ή να κρύψουν» την πραγματική ιστορία".

Ο Τατάρ πρόσθεσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αμβλύνει τα βιβλία ιστορίας μετά το σχέδιο Ανάν και με την επιρροή της εκκλησίας, κι αύξησε τη δόση της στάσης τους εναντίον της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad