Type Here to Get Search Results !

Όχι, τα νούμερα στο Ισραήλ δεν διαψεύδουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου

1%2BYLTjiBonlrplrnTHYz3g3Q

Πάνω από τα μισά από τα νέα καθημερινά κρούσματα στη χώρα είναι σε εμβολιασμένα άτομα!

Παράνοια! Αυτό πρέπει να σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν λειτουργεί, σωστά; 

Πλάνα και δημοσιεύματα όπως το πιο πάνω…είναι απλώς το έναυσμα διάφορων σεναρίων…. Είναι αρκετά περίεργο. Αλλά δεν σημαίνει επίσης ότι τα εμβόλια δεν λειτουργούν.

Τι συμβαίνει;  Δύο πράγματα: 

Περισσότερα εμβόλια σημαίνουν περισσότερα άρρωστα εμβολιασμένα άτομα 

Το παράδοξο του Simpson 

Ας τα αναλύσουμε. 

1. Περισσότερα εμβόλια = περισσότερα άρρωστα εμβολιασμένα άτομα. Αυτό ακούγεται αντιφατικό, αλλά είναι αλήθεια. Όσο περισσότερα άτομα εμβολιάζουμε, τόσο περισσότερο άρρωστοι θα είναι εμβολιασμένοι. Ο ευκολότερος τρόπος για να το σκεφτείτε είναι να φανταστείτε δύο σενάρια: 

Σενάριο 1: Κανείς δεν έχει εμβολιαστεί. Εάν κανείς δεν έχει εμβολιασθεί, τότε όλοι όσοι αρρωσταίνουν, εξ ορισμού, δεν έχουν εμβολιαστεί. Μηδενικά εμβολιασμένα άτομα σημαίνει μηδενικά εμβολιασμένα άτομα. 

Σενάριο 2: Το 100% των ανθρώπων εμβολιάζεταιΕάν όλοι έχουν εμβολιαστεί, τότε, εξ ορισμού, κάθε άτομο που θα αρρωστήσει θα έχει εμβολιαστεί, αφού δεν υπάρχει κανείς που δεν έχει εμβολιαστεί! Μόνο εμβολιασμένοι άνθρωποι σημαίνουν ότι όλοι – άρρωστοι ή άλλοι – είναι εμβολιασμένοι. 

Το βασικό ερώτημα δεν είναι “πόσοι νοσούντες είναι εμβολιασμένοι;” Όσο περισσότεροι εμβολιάζονται τα κρούσματα μειώνονται & τα περισσότερα θα είναι σε εμβολιασμένους,γιατί απλώς υπάρχουν περισσότεροι εμβολιασμένοι. Αντ ‘αυτού το βασικό ερώτημα είναι: “Πόσοι εμβολιασμένοι νοσούν;”

 2. Ο Simpson και το παράδοξο του 

Για το δεύτερο θέμα, ας κάνουμε μια γρήγορη αναφορά στο Σπρίνγκφιλντ, όπου κάποιος πνίγηκε από ένα ντόνατ. 

giphy

Η σύζυγός του Μάρτζι τον περνώντας τις πόρτες του νοσοκομείου, τη συναντά ο Δρ. Νικ Ριβέρα και Τζούλιους Χίμπερτ.

Τώρα, ούτε ο Δρ Νικ ούτε ο Δρ Χίμπερτ έχουν θεραπεύσει κάποιον που πνίγεται πραγματικά με ένα ντόνατ. Ωστόσο, και οι δύο πιστεύουν ότι μπορούν να βοηθήσουν.

Ο Δρ Νικ λέει στη Μαρτζι ότι πρέπει να κάνει χειρουργική επέμβαση γιατί, κοιτάξτε, είναι απλώς καλύτερος χειρουργός από τον Δρ Χίμπερτ. Ως απόδειξη, της δείχνει τα αποτελέσματα των τελευταίων 35 επεμβάσεων που έχει κάνει, σε σύγκριση με τις τελευταίες 35 χειρουργικές επεμβάσεις που έκανε ο Δρ Χίμπερτ: 

1%2BjVPHfTfciII4Qpffywdlqw

Ηθικό της ιστορίας: μην αρρωστήσετε στο Σπρίνγκφιλντ

«Αυτό πεθαίνει πολύ!» Λέει η Μάρτζι «Το 17% των περιπτώσεων του Dr. Nick πεθαίνουν, σε σύγκριση με το 23% των Dr. Hibbert; «Περιμένετε μόνο ένα δευτερόλεπτο», διακόπτει ο Δρ Χίμπερτ. «Δεν είναι όλη η ιστορία!” Και παρέχει περισσότερη λεπτομέρεια πίσω από τους αριθμούς που έδειξε ο Δρ Νικ: 

1%2BSPizaJnPSDwNttky8ddZ2A

 «Αυτά είναι πολλά νούμερα», λέει στη Marge, «οπότε ακούστε με: Μερικές περιπτώσεις είναι πιο δύσκολες από άλλες. Μια παράκαμψη (μπαι πας) καρδιάς είναι μια πραγματικά δύσκολη περίπτωση. Η τοποθέτηση σωλήνων στο αυτί ενός παιδιού δεν είναι. Κοιτάξτε το ποσοστό θνησιμότητας μου για κάθε τύπο περιπτώσεων! »

Στις τελευταίες 35 περιπτώσεις, ο Δρ Νικ έκανε πολύ πιο εύκολες επεμβάσεις από τον Δρ Χίμπερτ. Σχεδόν όλες οι 35 περιπτώσεις που έκανε ο Νικ ήταν σωλήνες αυτιών. Σχεδόν όλες οι 35 περιπτώσεις που έκανε ο Χίμπερτ ήταν μπάι πας. 

Αν μετατρέψουμε τα νουμερα αυτά σε ποσοστά θα έχουμε :

 
1%2BEugpyDeaGghoE X8VG0YjQ

Και αυτό είναι το παράδοξο του Simpson: Παρόλο που ο Δρ Hibbert έχει χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας για κάθε επέμβαση, η συνολική θνησιμότητά του είναι υψηλότερη από αυτή του Nick.
Stefan Kraft  Γιατί; Γιατί κάνει πιο δύσκολες περιπτώσεις.

Οι ασθενείς του είναι πιο πιθανό να πεθάνουν καταρχήν, οπότε φυσικά το ποσοστό θνησιμότητας του φαίνεται υψηλότερο.

Λέει ψέματα λοιπόν ο Νικ; Θα σας πει ότι δεν το έκανε επειδή οι αριθμοί που έδειξε ήταν 100% ακριβείς.

Απλώς δεν ήταν όλη η ιστορία. 

3. Ωραίο, αλλά τι σχέση έχει αυτό με τους αριθμούς Covid του Ισραήλ; 

Βασικά τα πάντα. Και συγκεκριμένα δύο πράγματα:

Οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να νοσηλευτούν από τους νεότερους (για οποιαδήποτε ασθένεια).
Οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να έχουν εμβολιαστεί για τον Covid από τους νεότερους 

Ας δούμε πρώτα τους ισραηλινούς αριθμούς σαν να είμαστε ο Δρ Νικ. Από τα μέσα Αυγούστου, υπήρχαν 5,3 νοσηλευόμενοι ασθενείς ανά 100.000 εμβολιασμένα άτομα και 16,4 νοσηλευόμενοι ασθενείς ανά 100.000 μη εμβολιασμένα άτομα.

Το οποίο μοιάζει με αυτό: 

1%2BrsahXhW Ti R6UIbzGf6Kw

Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό «σοβαρά άρρωστα» σε εμβολιασμένα άτομα είναι 32,3% όσο το ποσοστό «βαριά άρρωστων» σε μη εμβολιασμένα άτομα:

5,3 / 16,4 = 0,323 

Αυτό υποδηλώνει αποτελεσματικότητα εμβολίου 67,7%. Τι λες τώρα! 

Αλλά θυμηθείτε, ο Δρ Νικ δεν λέει ποτέ όλη την ιστορία. Σε αυτή την περίπτωση, επειδή τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι πιθανόν να είναι νεότεροι και επειδή οι νεότεροι δεν νοσηλεύονται τόσο συχνά όσο οι ηλικιωμένοι, έχουμε την τέλεια ρύθμιση για το παράδοξο του Simpson.

Δεδομένου ότι το Ισραήλ αναφέρει δεδομένα ηλικιακά ανά δέκα χρόνια, ας ορίσουμε το “νεότερο” ως κάτω των 60 ετών και το “παλαιότερο” ως 60+. Και ας σχεδιάσουμε τα πράγματα με τον τρόπο που σκόπευε ο Δρ Χίμπερτ: 

1%2BlPgZnfu ayGWZtVA 6iBww

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι πάνω από 85% για κάθε ηλικιακή ομάδα … αλλά μόνο 67% αν κοιτάξετε τον πληθυσμό στο σύνολό του. Αυτό είναι το παράδοξο του Simpson : Παρόλο που το εμβόλιο λειτουργεί πολύ καλά σε κάθε ηλικιακή ομάδα, φαίνεται τρομερό σε ολόκληρο τον πληθυσμό

Το παράδοξο του Simpson με έχει ανατριχιάσει από τότε που το έμαθα για πρώτη φορά στο δημοτικό σχολείο. Είναι επίσης ένας εξαιρετικά εύκολος τρόπος να πεις ψέματα με στατιστικά: Υποσύνολο κατάλληλα ανά ηλικία, και το εμβόλιο λειτουργεί μια χαρά, ευχαριστώ πολύ. Αυτό που προσπαθούν να περάσουν είναι πως ξαφνικά το εμβόλιο μοιάζει να αποτυγχάνει.  

Η αλήθεια είναι ότι το εμβόλιο λειτουργεί μια χαρά. Στην πραγματικότητα, εάν αναλύσετε ακόμη περισσότερο, τις ηλικιακές ομάδες των 10 ετών, θα διαπιστώσετε ότι η πραγματική αποτελεσματικότητα του εμβολίου κυμαίνεται από 81% έως 100%. 

Μην αφήσετε κάποιους να σας τρομάξουν. Μην τους αφήνετε να λένε ψέματα με στατιστικά. Μην τους αφήσετε να σας πουν «τα ισραηλινά δεδομένα δείχνουν ότι το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό».

Και μην τους αφήσετε να σας πουν να χειρουργηθείτε με τον Δρ Νικ.

Mark Shrime, MD, PhD,  

ΠΗΓΗ 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad