Σε εγρήγορση βρίσκεται η Αθήνα αναφορικά με το ζήτημα του προσφυγικού που έρχεται ξανά στο προσκήνιο λόγω των εξελίξεων στο Αφγανιστάν.
Παράλληλα η ελληνική πλευρά είναι σε συνεχή επαφή με την Ευρώπη και υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί μία ενιαία γραμμή στο θέμα του προσφυγικού.
Χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν και σύμφωνα με πληροφορίες οι δυο ηγέτες συζήτησαν για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και για τις προσφυγικές πιέσεις που ενδέχεται να προκύψουν καθώς Ελλάδα και Τουρκία αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση.
Tην Πέμπτη ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα γίνει αποθήκη προσφύγων της Ευρώπης. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, η οποία έχει αναλάβει αρκετά μεγάλο βάρος ως εξωτερικό σύνορο της Ε.Ε. (και η οποία έχει αναγνωρίσει στο πλαίσιο της Ε.Ε. και το βάρος που έχει δεχθεί η Τουρκία).
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να υποστηριχθούν οι χώρες της άμεσης γειτονίας, ώστε οι Αφγανοί να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους.
Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση τονίζει ότι θέλει να αποτραπεί με κάθε τρόπο η εργαλειοποίηση για δεύτερη φορά του μεταναστευτικού από την Άγκυρα. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών της Πέμπτης ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο για προσφυγικό κύμα από το Αφγανιστάν, τονίζοντας:
«Οι δυνάμεις αποτροπής είναι σε απόλυτη εγρήγορση σε όλες τις πύλες εισόδου. Δεν θα επιστρέψουμε σε σκηνές 2015, ούτε σε πύλες εισόδου, ούτε σε σιδηροδρομικές γραμμές ούτε στους αστικούς ιστούς… Η Ελλάδα δεν θα ξαναυπάρξει ξέφραγο αμπέλι» δήλωσε ο κ. Οικονόμου.
Υπό αυτές τις συνθήκες η Αθήνα επιχειρεί να φτιάξει μία «απροσπέλαστη ζώνη» σε Έβρο και ανατολικό Αιγαίο. Η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων από τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομία και το Λιμενικό συζητήθηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) που έλαβε χώρα στις αρχές της εβδομάδας.
Χθες βρέθηκαν στον Έβρο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενοι από τους επικεφαλής αξιωματικούς του επιχειρησιακού σχεδιασμού.
Βασική επιδίωξη των ελληνικών αρχών είναι να υπάρξει ετοιμότητα για την περίπτωση επανάληψης του «ανοίγματος των συνόρων» που είχε επιχειρήσει η Τουρκία το Μάρτιο του 2020.
Έτσι η Ελλάδα προχωρά σε θωράκιση των χερσαίων και των θαλάσσιων συνόρων της. Το σχέδιο ενίσχυσης και περιφρούρησης των συνόρων μας περιλαμβάνει τη δημιουργία φράκτη μήκους 38 χιλιομέτρων και ύψους τριών έως πέντε μέτρων.
Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη για οχυρωματικά έργα βελτίωσης σε 57, υφιστάμενα στην περιοχή, φυλάκια και παρατηρητήρια. κάμερες αναμένεται να τοποθετηθούν κατά μήκος του Έβρου, ενώ θα χρησιμοποιηθούν και Drones, με δυνατότητα επιτήρησης σε βάθος 10 χιλιομέτρων προς τα τουρκικά εδάφη. Επιπλέον, επιτήρηση θα γίνεται και με αερόστατο, το οποίο ήδη ξεκίνησε να πετά πάνω από τον Έβρο.
0 Σχόλια