«Σύσσωμος λαός Ηρακλείου εις πάνδημον συλλαλητήριον διετύπωσεν και εξουσιοδότησεν την Εθνικήν Αντίστασιν Κρήτης (όπως) επιληφθή δυναμικώς και αποκαταστήση τιμήν και αξιοπρέπειαν βουλευτού Πετρακογιώργη, θυγατέρα οποίου απήγαγον κοινοί εγκληματίαι Ανωγείων, θίγοντες τιμήν και αξιοπρέπειαν ολοκλήρου Νομού Ηρακλείου. Παρακαλούμεν Κράτος (όπως) ενισχύση ανθρώπινον ταύτην πράξιν».
Το καλοκαίρι του 1950 και πιο συγκεκριμένα στις 20 Αυγούστου 1950, η Κρήτη απειλείται με αιματοκύλισμα. Αφορμή μία… απαγωγή.
Ο Κώστας, αδελφός του βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος Μανόλη Κεφαλογιάννη, «κλέβει» στο Ηράκλειο την όμορφη Τασούλα, κόρη του βουλευτή των Φιλελευθέρων, Γιώργη Πετρακογιώργη, ενώ έβγαινε από τον κινηματογράφο «Όασις» με την παρέα της, την άρπαξε με άλλους πέντε οπλοφόρους και την μετέφερε με νοικιασμένο αυτοκίνητο και οδηγό στον Ψηλορείτη.
Πάνω από χίλιοι οπλοφόροι, οπαδοί του Πετρακογιώργη, ετοιμάζονται να επιτεθούν σε ισάριθμους οπλισμένους Ανωγειανούς, οπαδούς του Κεφαλογιάννη, για να πάρουν πίσω την Τασούλα. Ο εμφύλιος πόλεμος είναι ορατός.
Ο απαγωγέας με την Τασούλα κρύβονται σε σπηλιές του Ψηλορείτη ενώ ο πρωθυπουργός Σοφοκλής Βενιζέλος, για να προλάβει το αιματοκύλισμα, κηρύσσει στην Κρήτη Στρατιωτικό Νόμο, επιβάλλει αυστηρή λογοκρισία στον Τύπο και αναστέλλει την ισχύ εννέα άρθρων του Συντάγματος. Επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος στην Κρήτη και επικηρύχτηκε ο απαγωγέας ως … «ληστής». Επίσης λογοκρινόταν οτιδήποτε επρόκειτο να δημοσιευτεί στον Τύπο.
Πάνω από δύο χιλιάδες χωροφύλακες και στρατιώτες χτενίζουν τον Ψηλορείτη για να βρουν τον Κώστα και την Τασούλα, χωρίς αποτέλεσμα.
«Η σύγχρονος Ελλάς συνεχίζει την παράδοσιν της αρχαίας… Οι αδιάλλακτοι εν προκειμένω -που παίζουν άλλωστε ρόλο και εις την δημόσιαν ζωήν- ας λάβουν υπ όψιν και αυτήν την πλευράν της υποθέσεως – πλην του κινδύνου να προκαλέσουν εμφύλιον σπαραγμόν εις την Κρήτη».( Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ)
Ο Σοφοκλής Βενιζέλος προσπαθεί να βρει αναίμακτη λύση Δύσκολες οι συνθήκες και του καταλογίζουν πως δεν μπορεί να διαχειριστεί την κρίση που έχει ξεσπάσει. Υπάρχουν θέματα που πρέπει να επιλυθούν άμεσα , όπως αποστολή στην Κορέα εκστρατευτικού σώματος και προσπαθεί σε συνάντησή του με τον Κώστα Τσαλδάρη να βρουν μια λύση που δεν θα δημιουργήσει τα φοβερά επεισόδια που προμηνύονταν. Σκέφτονται ακόμα και να γίνουν κουμπάροι στο γάμο του ζευγαριού Βενιζέλος όμως δεν συμφωνεί γιατί γνώριζε πως ο Πετρακογιώργης που ήταν και στο βουλευτικό του σώμα δεν θα συμφωνούσε και ίσως να τον οδηγούσε στην παραίτηση του, πράγμα που συνέβη αργότερα.
«Διετάχθη σύλληψις του Κεφαλογιάννη – Θα αφοπλισθούν αι ένοπλοι δυνάμεις», γράφει η «Ελευθερία».
«Ήρχισεν η εκστρατεία προς ανακάλυψιν του κρησφύγετου του Κεφαλογιάννη και της Τασούλας». ΕΘΝΟΣ
Ο Πάτρικ Λη Φέρμορ στέλνει επιστολές και στον Κεφαλογιάννη και στον Πετρακογιώργη σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα . Ακόμα και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Σπυρίδωνας προσπάθησε με δική του επιστολή να δώσει μια λύση.
Ύστερα από αρκετές μέρες καταδίωξης το ζευγάρι του Κουντόκωστα , όπως ήταν γνωστός ο Κώστας Κεφαλογιάννης, και η Τασούλα παντρεύονται στην μονή του Δισκουρίου στις πλαγιές του Ψηλορείτη κοντά στα Ανώγεια και στην Αξό. Κουμπάρος ο Μιχάλης Χνάρης που φέρνει τις βέρες , δανεικές από ότι λένε, και τα στέφανα.
Τα πράγματα οξύνονται. Κηρύσσεται στρατιωτικός νόμος στην Κρήτη και αναστολή 9 άρθρων του Συντάγματος , λογοκρισία στον Τύπο και περιορισμός κυκλοφορίας στο χωριό των Ανωγείων. Επικηρύσσεται ο Κεφαλογιάννης σαν ληστής και στην Κρήτη στέλνονται δύο τάγματα της χωροφυλακής και του στρατού που εγκαθίστανται στον Ψηλορείτη και κηρύσσουν την περιοχή « Νεκρή Ζώνη». Κάτω από αυτές στις συνθήκες και φοβούμενοι των γεγονότων το ζευγάρι παραδίδεται μόνο του στον αρχηγό της χωροφυλακής .
Ακολουθεί η μετάβαση στην Αθήνα , η σύλληψη του Κεφαλογιάννη για …οπλοφορία , η δίκη που τον καταδίκασε σε δυο χρόνια φυλάκισης , η μεταφορά του και εγκλεισμός στις φυλακές της Τύρινθας. Θα χωρίσουν 3 μήνες μετά την αποφυλάκισή του. Ο καθένας θα φτιάξει την ζωή του και δεν θα συναντηθούν ποτέ ξανά !
Γράφτηκαν δύο βιβλία για την πολύκροτη αυτή ιστορία. Η απαγωγή της Τασούλας του Τάσου Κοντογιαννίδη και τα Αμίλητα βαθιά νερά της Ρέας Γαλανάκη.
Οι περισσότερες πληροφορίες δίδονται από εφημερίδες της εποχής και τα παραπάνω βιβλία.
Πηγές: Εφημερία ΕΘΝΟΣ | Εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ | Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ | Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ | Η απαγωγή της Τασούλας, Τάσος Κοντογιαννίδης, εκδ. ΑΓΚΥΡΑ | Αμίλητα Βαθιά Νερά, Ρέα Γαλανάκη, εκδ, Καστανιώτης | Cretalive
0 Σχόλια