Ad Code

Responsive Advertisement

Είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι κορωνοϊοί γρίππης στον κόσμο προέρχονται από την επαρχία Χιουμπέι της Κίνας;


Ένας κορυφαίος μικροβιολόγος πιστεύει ότι μια πλήρης έρευνα για την πραγματική προέλευση της COVID-19 είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν επαναλαμβανόμενες πανδημίες τα επόμενα χρόνια, ενώ όλο αυτό θα πρέπει να συμβεί με την πλήρη συνεργασία της Κίνας.

Ο Peter Hotez, καθηγητής μοριακής ιολογίας και μικροβιολογίας στο Baylor College of Medicine, αναφέρθηκε στη σημασία μίας διεξοδικής και διαφανούς έρευνας για να προσδιοριστεί εάν ο ιός διέρρευσε από ένα εργαστήριο ή προήλθε από τα ζώα. «Θα υπάρξουν COVID-26 και COVID-32, εκτός αν καταλάβουμε πλήρως την προέλευση της COVID-19», δήλωσε ο Hotez στο Meet The Press.

Πλέον, όλο και περισσότεροι επιστήμονες και ΜΜΕ πιστεύουν ότι ο ιός είναι ανθρωπογενής και ότι μπορεί να έχει διαρρεύσει κατά λάθος από το Ινστιτούτο ιολογίας της Wuhan. Η θεωρία ότι η COVID-19 προήλθε από ένα εργαστήριο προωθήθηκε αρχικά από τους Ρεπουμπλικάνους στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του γερουσιαστή Tom Cotton, του τότε υπουργού Εξωτερικών Mike Pompeo και του προέδρου Donald Trump από τις πρώτες μέρες της πανδημίας, την άνοιξη του 2020.

Ωστόσο, δεν είναι παρά λίγες ημέρες που άρχισε να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από πολλούς ειδικούς και επιστήμονες η παραπάνω άποψη, αφού εκτεταμένες έρευνες δεν κατάφεραν να εντοπίσουν την προέλευση του ιού σε ένα μόνο είδος ζώου. Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος Joe Biden δήλωσε ότι θα δημοσιεύσει μια έκθεση πληροφοριών σχετικά με την προέλευση της COVID-19 εντός 90 ημερών.


Η Κίνα απάντησε επιθετικά στις προσπάθειες σχηματισμού ανεξάρτητης ομάδας διεθνών ερευνητών για την εξέταση της προέλευσης του ιού και απέρριψε τη θεωρία της διαρροής από εργαστήριο ως θεωρία συνωμοσίας.

Ο Hotez ανέφερε ότι η λήψη συμπερασμάτων για το πώς προέκυψε ο ιός είναι «απολύτως απαραίτητος» για την πρόληψη μελλοντικών πανδημιών. Η κοινότητα πληροφοριών έχει κάνει ότι μπορούσε για να καταλάβει εάν ο ιός προήλθε από τη φύση ή ήταν διαρροή εργαστηρίου, συμπλήρωσε ο Hotez. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είνα έρευνα για την αρχική εστία.

Χρειαζόμαστε μία ομάδα επιστημόνων, επιδημιολόγων, ιολόγων, οικολόγων και ειδικών στις νυχτερίδες στην επαρχία Χουμπέι για μια περίοδο από έξι μήνες έως ένα χρόνο για να αποκαλυφθεί και να κατανοηθεί πλήρως η προέλευση της Covid-19. Αυτό περιλαμβάνει τη συλλογή δειγμάτων ιών και δειγμάτων αίματος από κατοικίδια ζώα, από νυχτερίδες, από εργαστηριακά ζώα. Επίσης, θα πρέπει να κάνουμε το ίδιο και για άτομα που ζουν στην ίδια περιοχή».

Ο Hotez ανέφερε ακόμη ότι έχει περάσει από την επαρχία Χουμπέι από όπου προήλθε ο κορωνοϊός. «Είναι σαν ένα απέραντο μπολ ανάμειξης, από αίγες και χοίρους και πάπιες και κοτόπουλα και με υψηλή πυκνότητα πληθυσμού. Γι ‘αυτό και όλοι οι ιοί της γρίπης προκύπτουν συχνά από την Κίνα».

Την ίδια στιγμή, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής του Τέξας Mike McCaul πιστεύει ότι είναι «πιο πιθανό από ό,τι όχι», η COVID να προήλθε από το εργαστήριο της Wuhan και κατηγόρησε την Κίνα για τη «χειρότερη συγκάλυψη στην ανθρώπινη ιστορία». Ο McCaul είπε στο CNN ότι η έρευνα του Προέδρου Μπάιντεν είναι «καθυστερημένη» και φοβάται ότι δεν θα εμφανιστεί τίποτα σημαντικό επειδή οι επιστήμονες έχουν «καταστρέψει τα πάντα στο εργαστήριο.

Κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ να σταματήσουν να αγοράζουν ιατρικά προϊόντα από την Κίνα, καθώς μέλη τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων ζήτησαν έρευνα του Κογκρέσου για την προέλευση της COVID. «Εάν μπορούμε να αφαιρέσουμε αυτούς τους δεσμούς με την Κίνα, θα τους βλάψει οικονομικά», δήλωσε ο McCaul. Η Γερουσία έχει ήδη εγκρίνει ένα μέτρο, πρόταση του Ρεπουμπλικάνου Joni Ernst, που απαγορεύει την περαιτέρω αμερικάνικης χρηματοδότηση στο Ινστιτούτο ιολογίας της Wuhan.

Ο πρώην Επίτροπος της Διοίκησης Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στις ΗΠΑ, Scott Gottlieb, δήλωσε επίσης ότι οι τυχαίες διαρροές εργαστηρίων «συμβαίνουν συνεχώς». Ο Gottlieb, ο οποίος υπηρέτησε στη διοίκηση Trump από το 2017 έως το 2019, δήλωσε επίσης στο CBS News ότι οι αποδείξεις ότι ο ιός προήλθε από το εργαστήριο είναι ισχυρές. Ανέφερε ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποκλείουν την προηγούμενη θεωρία ότι ο κορωνοϊός προήλθε από την «υγρή αγορά» της Wuhan.

Ο Gottlieb πρόσθεσε: «Το ότι το πιθανότερο είναι ο ιός να είναι ανθρωπογενής προκύπτει από τη διεξοδική αναζήτηση για τον αποκαλούμενο ενδιάμεσο ξενιστή, το ζώο που θα μπορούσε να είχε εκτεθεί σε αυτόν τον ιό πριν εξαπλωθεί στον άνθρωπο. Δεν βρήκαμε τέτοιο ζώο».

Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement