Ad Code

Responsive Advertisement

Όταν το περιοδικό Forbes αναλύει τις σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες του Περσικού Κόλπου: Κάτι σοβαρό γίνεται…


Άρθρο γνώμης που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του έγκριτου Αμερικανικού περιοδικού Forbes (του Paul Iddon) καταγράφει την ολοένα αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδας με τις χώρες του Περσικού Κόλπου, τα Ηνωμένα Αραβικά ΕΜιράτα (ΗΑΕ) και τη Σαουδική Αραβία.

Επιχειρείται επίσης η ανάλυση της σημασίας αυτών των σχέσεων. Αναφορά στην κοινή αεροπορική άσκηση Eye of the Falcon 1 πάνω από τη Μεσόγειο μεταξύ της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας, η οποία έφερε τα F-15 μαχητικά τζετ της μαζί με το πλήρωμα και τους τεχνικούς τους.

Η άσκηση έλαβε χώρα τον Μάρτιο στην Κρήτη και αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα της αυξανόμενης συνεργασίας σε αμυντικά ζητήματα και της ενδυνάμωσης των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ελλάδα σχεδιάζει, επίσης, την αποστολή μερικών αεροπορικών αμυντικών πυραυλικών συστημάτων της –MIM-104 Patriot– στη Σαουδική Αραβία με περίπου 130 άτομα προσωπικό για να υπερασπιστεί την ενεργειακή υποδομή της χώρας, η οποία στοχοποιείται συχνά με επιθέσεις από βαλλιστικούς πυραύλους και drones από τους Χούθι της Υεμένης. Στις 19 Μαρτίου η Ελλάδα καταδίκασε απερίφραστα ένα τέτοιο χτύπημα με drone κατά των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας.

Οι δεσμοί Ελλάδας και ΗΑΕ έχουν επίσης ενισχυθεί. Τον Αύγουστο του 2020 τα ΗΑΕ απέστειλαν 4 μαχητικά τζετ F-16 στην Κρήτη εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων Ελλάδας και Τουρκίας σχετικά με τα ενεργειακά δικαιώματα στα διαφιλονικούμενα νερά της Ανατολικής Μεσογείου. Επρόκειτο για μία ξεκάθαρη ένδειξη αλληλεγγύης των ΗΑΕ προς τις επιδιώξεις της Ελλάδας, καθώς και αντίδρασης κατά της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Τον Νοέμβριο του 2020 η Ελλάδα και τα ΗΑΕ υπέγραψαν στρατηγική συμφωνία αμυντικής συμμαχίας σε περίπτωση απειλής της εδαφικής ακεραιότητας των δύο χωρών, με την Ελλάδα να χαιρετίζει τη σπουδαιότητα της συμφωνίας αυτής.

Τον Φεβρουάριο του 2021, έλαβε χώρα το Philia Forum στην Αθήνα, στο οποίο συμμετείχαν η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν, η Κύπρος και η Αίγυπτος, δηλώνοντας την υποστήριξή τους στις ελληνικές επιδιώξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με αναλυτές, η ανάπτυξη αυτών των περιφερειακών συμμαχιών αποτελεί έναν κρίσιμο πυλώνα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Η Ελλάδα έχει παραδοσιακά επιδιώξει μία ισορροπημένη προσέγγιση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, στα πλαίσια της οποίας -για παράδειγμα- διατηρεί τους δεσμούς της με τους Παλαιστίνιους, ενώ παράλληλα αναπτύσσει τη συμμαχία της με το Ισραήλ. Ομοίως, καλλιεργεί τις σχέσεις της με τη Σαουδική Αραβία με τρόπο που δεν είναι επιβλαβής για τις σχέσεις της με το Ιράν.

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι είναι δύσκολη η επίτευξη της διπλωματικής ισορροπίας. Αναφορά στην αντίδραση του Ιράν για την αποστολή των πυραύλων Patriot από την Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία και καταγραφή δήλωσης του ΥΠΕΞ Ν. Δένδια τον Φεβρουάριο του 2021, κατά την οποία τόνισε την αμυντική φύση της αποστολής των πυραύλων Patriot, οι οποίοι δεν θα χρησιμοποιηθούν ως μέσα επίθεσης εναντίον κάποιας άλλης χώρας, παρά μόνο ως αμυντικά μέσα του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας.

Οι συνεχείς γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μ. Ανατολή καθιστούν ολοένα και πιο δύσκολη την επίτευξη της ισορροπίας στις διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας με τις περιφερειακές δυνάμεις, η οποία επιδιώκει παράλληλα τη σύσφιξη των δεσμών με τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, θεωρείται απίθανο να εμπλακεί η Ελλάδα σε στρατιωτικές συγκρούσεις που δεν αφορούν στα εθνικά της συμφέροντα. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρεται πληθώρα συμφωνιών μεταξύ του Ελληνικού Υπουργείου Αμύνης και του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΑΕ, ενώ προβλέπονται αρκετές κοινές στρατιωτικές και ναυτικές ασκήσεις, καθώς και προοπτική πώλησης αμυντικού εξοπλισμού μεταξύ Ελλάδας και ΗΑΕ.

Παρόλα αυτά, η συμμαχία Ελλάδας και ΗΑΕ περιλαμβάνει δικλίδα ασφαλείας σε περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων των δύο χωρών, παρά την κοινή τους αντίθεση προς την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.

Ομοίως, υπάρχουν ξεκάθαρα όρια στην αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασίας τους, η οποία χαρακτηρίζεται περισσότερο ως μία συνεργασία βάσει κοινών στόχων και συμφερόντων παρά ως μία επίσημη συμμαχία.

Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement