Ad Code

Responsive Advertisement

Ηγέτες κατώτεροι κάθε προσδοκίας: Παζάρια για τέταρτη ημέρα για το Ταμείο Ανάκαμψης

SUNODOS-KORIFIS-MAKRON-MERKEL-GALIA-OLANDIA-AYSTRIA-GERMANIA-ARTHROU

Επιβεβαιώνοντας τις χειρότερες παραδόσεις, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης από την οικονομική ύφεση που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού και τον κοινοτικό προϋπολογισμό της επόμενης επταετίας.

Έτσι, η Σύνοδος Κορυφής, η οποία ξεκίνησε την Παρασκευή και διήρκεσε ολόκληρο το Σαββατοκύριακο, θα συνεχιστεί για τέταρτη ημέρα σήμερα, Δευτέρα, χωρίς να είναι βέβαιο και πάλι ότι θα έχει αίσια έκβαση.

Παρά τους δραματικούς τόνους που χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, η ολονύχτια προσπάθεια για συμβιβασμό που έγινε το βράδυ της Κυριακής δεν καρποφόρησαν με αποτέλεσμα λίγο πριν τις 7 το πρωί να αποφασιστεί ότι θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση της ολομέλειας στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) καθώς οι εξαντλημένοι, όπως φαίνεται, ηγέτες συγκεντρώθηκαν στις 6:30 το πρωί αλλά μέσα σε μισή ώρα ανακοινώθηκε το τέλος των εργασιών της 3ης ημέρας και ανακοινώθηκε το ραντεβού για την 4η ημέρα.

Είναι η πρώτη φορά την τελευταία εικοσαετία που τραβάει σε μάκρος μια συνάντηση των ημερών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό διότι, παρά τις τριήμερες μαραθώνιες όσο και δραματικές διαβουλεύσεις, οι «27» δεν ομοφώνησαν, αφού οι «φειδωλοί» -ή κατ΄ άλλους «τσιγκούνηδες»- του Βορρά στύλωσαν τα πόδια, απορρίπτοντας όλες τις εναλλακτικές προτάσεις που έγιναν από τη μεριά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με τη σύμφωνη γνώμη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ και του Γάλλου Προέδρου Εμάνουελ Μακρόν.

Με αρνητικό πρωταγωνιστή τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, ο οποίος τους επόμενους μήνες αντιμετωπίζει εκλογική δοκιμασία που μπορεί να του κοστίσει τον θώκο που κατέχει, αλλά και σταθερούς συμπαραστάτες τους ομολόγους του από την Αυστρία, τη Δανία και τη Σουηδία, καθώς και την Φιλανδία που προστέθηκε στην τετράδα των «φειδωλών», οι σκληροί του Βορρά επέμειναν σε λιγότερες επιχορηγήσεις και περισσότερα δάνεια, καθώς και σε αυστηρό έλεγχο και δικαίωμα βέτο για τα έργα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η αλληλέγγυα στάση προς τις υπερχρεωμένες χώρες του Νότου, που δεν αντέχουν νέα δανειακά βάρη, την οποία τήρησε ο γαλλογερμανικός άξονας, δεν στάθηκε ικανή για την ανατροπή των αρνητικών συσχετισμών που διαμορφώθηκαν στη Σύνοδο. Την ίδια ώρα διαψεύστηκαν οικτρά οι εκτιμήσεις που ήθελαν να αποτελεί καταλύτη για την επίτευξη ομοφωνίας η ανάληψη από την 1η Ιουλίου της εκ περιτροπής Προεδρίας της ΕΕ από τη Γερμανία. Η Άνγκελα Μέρκελ, είτε διότι δεν ήθελε είτε διότι δεν μπορούσε, απεδείχθη ανίκανη να πετύχει τον συμβιβασμό που πολλοί ανέμεναν.

Καθ΄ όλο το προηγούμενο τριήμερο, οι τέσσερις «φειδωλές» χώρε επέμειναν να πιέζουν για περικοπές στην προικοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης με 700 δισ. ευρώ αντί 750 δισ. ευρώ που προνοούσε η πρόταση της Κομισιόν. Το σημαντικότερο, όμως, ήταν ότι ήθελαν να απαρτίζεται από επιχορηγήσεις 350 δισ. ευρώ και δάνεια 350 δισ. ευρώ, αντί 500 και 250 αντίστοιχα που πρότεινε η Επιτροπή και ήθελαν ο χώρες του Νότου.

Χτύπησε το χέρι στο τραπέζι ο Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν «χτύπησε τη γροθιά στο τραπέζι» την Κυριακή στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που είναι αφιερωμένο στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, κατακεραυνώνοντας την απροθυμία ορισμένων από τους εταίρους του.

Στο στόχαστρο του Μακρόν: οι λεγόμενες «ολιγαρκείς» χώρες (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία) και η Φινλανδία, που συνεχίζουν να εκφράζουν επιφυλάξεις για το σχέδιο που παρουσίασε ο Σαρλ Μισέλ.

«Ήταν σκληρός όσον αφορά τις ανακολουθίες τους», εξήγησε μέλος της γαλλικής αντιπροσωπείας. Το ξέσπασμα του Γάλλου προέδρου αναφέρθηκε επίσης από άλλες αντιπροσωπείες σε μέσα ενημέρωσης.

Ο Μακρόν επέκρινε την αντίσταση που προβάλλουν οι χώρες αυτές στο να προσφερθεί μεγάλο μέρος του ποσού που θα συγκεντρωθεί στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης, ιδίως με κοινό δανεισμό της ΕΕ, από τις αγορές, ως βοήθεια στα κράτη μέλη.

Στηλίτευσε ιδιαίτερα τη συμπεριφορά του καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος σηκώθηκε κι έφυγε από το τραπέζι για να απαντήσει σε μια τηλεφωνική κλήση.

Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή, ο Αυστριακός καγκελάριος δεν έκρυψε πως αισθάνθηκε «προσβεβλημένος» από το σχόλιο.

Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement