Ad Code

Responsive Advertisement

Συναγερμός στην Ιβηρική: Θερμοκρασίες ως και 50 βαθμών αναμένονται τις επόμενες μέρες!

DAILY

«Κόκκινος συναγερμός» έχει σημάνει στην Ευρώπη για το άνευ προηγουμένου «κύμα» καύσωνα καθώς ο υδράργυρος αναμένεται να «σπάσει» τα επόμενα 24ωρα πολλά ρεκόρ, ειδικά στην Ιβηρική χερσόνησο.

Αν και οι παραθεριστές αναμένουν συνήθως θερμοκρασίες γύρω στους 35 βαθμούς Κελσίου αυτή την περίοδο στην Ισπανία και την Πορτογαλία, δεν αποκλείεται το θερμόμετρο να πλησιάσει τους 50 C και πολλοί ειδικοί ήδη μιλούν για τον «καύσωνα της χιλιετίας»!

Το Σάββατο αναμένεται να είναι η θερμότερη μέρα της εβδομάδας και σύμφωνα με τους μετεωρολόγους δεν αποκλείεται στην Ιβηρική να σπάσει το πανευρωπαϊκό ρεκόρ των 47,8 βαθμών Κελσίου που κρατά η Αθήνα από τις 10 Ιουλίου του 1977!

Αν και οι υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένεται να καταγραφούν στα ηπειρωτικά, οι συνθήκες δεν θα είναι πολύ καλύτερες σε παράκτιες περιοχές και θέρετρα όπου συχνάζουν εκατομμύρια ντόπιοι και τουρίστες... Ήδη η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία Αemet έχει σημάνει συναγερμό στη μισή χώρα.
Heading abroad? Extreme heat warning issued to tourists with temperatures in set to hit dangerous highs of 45C+
http:// 
Η Μαδρίτη «έλιωνε» χθες στους 40 C, η Σεβίλλη και η Κόρντομπα «ψήνονταν» στους 41o C και σήμερα το θερμόμετρο αναμένεται να εκτιναχθεί στους 44o στην περιοχή Μπανταχόθ, κοντά στα σύνορα με την Πορτογαλία.

Οι Αρχές καλούν τις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες -ηλικιωμένους και παιδιά- να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο, να χρησιμοποιούν αντηλιακά, να προτιμούν τους κλιματιζόμενους κλειστούς χώρους και να πίνουν άφθονα υγρά.
View image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter
Extreme heat is expected to build across western Europe during the beginning of August

Temperatures up to 5-10C above normal 🌡️ Be aware of heat exhaustion and possibility of fire danger

More details:
http:// 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στη διάρκεια της νύχτας η θερμοκρασία δεν πρόκειται να πέσει απόψε κάτω από τους 25 βαθμούς στη Μαγιόρκα και την Ίμπιζα, ενώ θα συνεχίσει να ανεβαίνει τα επόμενα 24ωρα.

Το σύστημα υψηλής πίεσης που έρχεται από την Αφρική αναμένεται να μετατρέψει σε φούρνο και τη νοτιοδυτική Γαλλία.

Η χώρα «βράζει» εδώ και αρκετό διάστημα και μέχρι το Σαββατοκύριακο που αναμένονται «σαραντάρια» τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν μηνύματα για τα μέσα προστασίας από τη θερμοπληξία και την αφυδάτωση, υπό τον φόβο μιας επανάληψης του φονικού καύσωνα του 2003, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή σε 14.800 ανθρώπους.

Καύσωνας και σε Γερμανία και Βρετανία

Στη Γερμανία ο υδράργυρος εκτινάχθηκε στους 39,2 βαθμούς στην πόλη Μπέρνμπουργκ στα ανατολικά και μπορεί να ξεπεράσει το ιστορικό ρεκόρ των 40,3 βαθμών Κελσίου. Λόγω του καύσωνα και της ανόδου της θερμοκρασίας, σε δύο από τα μεγαλύτερα ποτάμια της χώρας, τον Ρήνο και τον Έλβα, τα ψάρια πεθαίνουν από ασφυξία και οι Αρχές στο Αμβούργο διέταξαν να διοχετευτεί φρέσκο νερό σε αρκετές λίμνες, για να αυξηθούν τα ποσοστά οξυγόνου.

Την περασμένη εβδομάδα οι πολωνικές Αρχές απαγόρευσαν το κολύμπι σε πάνω από 50 παραλίες κατά μήκος των ακτών της χώρας στη Βαλτική, λόγω της ανάπτυξης τοξικών βακτηριδίων στην ασυνήθιστα ζεστή θάλασσα. 

Και στη Βρετανία αναμένεται να επιστρέψει ο καύσωνας, μετά την πρόσκαιρη υποχώρηση. Ενώ ο Βορράς αναμένεται να χτυπηθεί από βροχές, ο Βρετανικός νότος «φλερτάρει» με θερμοκραίες που θα αγγίξουν τους 35 βαθμούς.

Ζέστη άνω του φυσιολογικού μέχρι τον Οκτώβριο

Στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης θα σημειωθούν θερμοκρασίες πάνω από τις φυσιολογικές στο διάστημα από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο, δείχνουν οι προγνώσεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας The Weather Company.

«Οι συνθήκες ζεστού και ξηρού θέρους συνεχίσθηκαν τον Ιούλιο στο μεγαλύτερο μέρος της βόρειας/δυτικής Ευρώπης και της Σκανδιναβίας», δήλωσε ο Τοντ Κρόφορντ, ο επικεφαλής των μετεωρολόγων της υπηρεσίας.

«Περιμένουμε ότι αυτό θα συνεχισθεί τον Αύγουστο, παρόλο που υπάρχουν τώρα μερικές ενδείξεις ότι η χαμηλή πίεση ... μπορεί να δώσει τη θέση της σε υψηλότερες πιέσεις κάποια στιγμή τον Αύγουστο, κάτι που θα μειώσει τον κίνδυνο της ακραίας ζέστης τουλάχιστον στο δυτικό άκρο της Ευρώπης».

Η υπηρεσία The Weather Company, η οποία ανήκει στην IBM, παρέχει καιρικές προγνώσεις στους τομείς των εμπορευμάτων και της ενέργειας.

Αύγουστος:

Σκανδιναβία -- Θερμότερη από το φυσιολογικό
Βρετανία -- Θερμότερη από το φυσιολογικό
Βόρεια ηπειρωτική Ευρώπη -- Θερμότερη από το φυσιολογικό
Νότια ηπειρωτική Ευρώπη -- Θερμότερη από το φυσιολογικό, με εξαίρεση την Ιβηρική και το νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης

Σεπτέμβριος:

Σκανδιναβία -- Θερμότερη από το φυσιολογικό
Βρετανία -- Θερμότερη από το φυσιολογικό
Βόρεια ηπειρωτική Ευρώπη -- Θερμότερη από το φυσιολογικό
Νότια ηπειρωτική Ευρώπη -- Δροσερότερη από το φυσιολογικό, εκτός από την Ιβηρική και τη νοτιοανατολική Ευρώπη

Οκτώβριος:

Σκανδιναβία -- Θερμότερη από το φυσιολογικό
Βρετανία -- Θερμότερη από το φυσιολογικό
Βόρεια ηπειρωτική Ευρώπη -- Θερμότερη από το φυσιολογικό
Νότια ηπειρωτική Ευρώπη -- Δροσερότερη από το κανονικό στα νοτιοανατολικά· θερμότερη από το φυσιολογικό στα νοτιοδυτικά
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement