Ad Code

Responsive Advertisement

Κάτι δεν πάει καλά στη Δικαιοσύνη


Υπάρχει πολλή συζήτηση τελευταία για την Δικαιοσύνη και ακούγονται φωνές όπως «κάτω τα χέρια από την Δικαιοσύνη». 


Σύμφωνοι. 

Κάτω τα χέρια! 

Είναι δηλαδή όλοι οι δικαστικοί άμεμπτοι;

Δεν πρέπει να μιλάμε για αυτούς που σπιλώνουν τον χώρο αφού οι ίδιοι οι δικαστικοί δεν το κάνουν; Τουλάχιστον όχι με τόση ζέση;


«Η Δικαιοσύνη δεν απειλείται από κανέναν, αν η ίδια δεν τείνει ευήκοον ους στις εξωθεσμικές παρεμβάσεις και πιέσεις. Απειλείται μόνο από τον κακό της εαυτό, δηλαδή τους ανάξιους και άτολμους δικαστές οι οποίοι απειλούν το κύρος της Δικαιοσύνης».


Αυτήν την φράση την έχει πει ο κ. Παναγιώτης Πικραμένος, επίσης ευνοημένος πρώην δικαστικός ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.


Ωμές κομματικές παρεμβάσεις, πιέσεις συνδικαλιστών προς τις πολιτικές ηγεσίες της Δικαιοσύνης, προαγωγές δικαστικών σε χαριστικές θέσεις, «διαπλοκή» υπουργών με συνδικαλιστές και προώθηση «φιλοδικαστικών» μέτρων ασύμβατων με το δικαστικό λειτούργημα είναι τα «σημεία και τέρατα», που χαρακτήριζαν τον ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης. Οι παραπάνω διαπιστώσεις αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς καταγράφηκαν από τον πρώην και επίτιμο πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Στέφανο Ματθία σε άρθρο – παρέμβασή του (στο νομικό περιοδικό «Συνήγορος») για τα δρώμενα στη Δικαιοσύνη. Πότε; Το 2005!


H κάθαρση στον χώρο της Δικαιοσύνης ίσως να είχε συντελεστεί πολλά χρόνια πριν, καθώς η περιγραφή της όζουσας κατάστασης, που αποκαλύπτεται την τελευταία περίοδο, είχαν αποτυπωθεί ήδη από το 1993 σε έγγραφο του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, συνοδευόμενο και από προτάσεις για δραστικές παρεμβάσεις. 


Το έγγραφο «φωτιά» του επίτιμου εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου κ. Γ. Πλαγιανάκου, που αναφερόταν στη σοβαρή έρευνα του αείμνηστου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ανδρέα Φλούδα (ο οποίος τότε βρήκε τραγικό θάνατο σε τροχαίο που χαρακτηρίστηκε από πολλούς μυστήριο), 


32 χρόνια μετά, με τα σημερινά δρώμενα στη Δικαιοσύνη, καταλαβαίνουμε τον προφητικό τρόπο που περιέγραφε τις μαύρες και γκρίζες ζώνες και την ανάγκη κάθαρσης του χώρου από επίορκους λειτουργούς. 


Είναι η πρώτη φορά που μιλάμε για ανθρώπους της δικαιοσύνης που διαπλέκονται με την πολιτική εξουσία ή επιχειρηματικά συμφέροντα; 

Όχι βέβαια!

Ήμουν νιος και γέρασα!


Η πρώην πλέον ΠτΔ κ. Σακελαροπούλου, έγινε πρόεδρος λόγω συγκεκριμένων προκλητικών αποφάσεων που πήρε Στο ρόλο του ανώτατου δικαστικού λειτουργού μετείχε με πολλές εισηγήσεις και αποφάσεις,  όπως:  

·         Τάχθηκε υπέρ της «επένδυσης» στα ορυχεία χρυσού της Χαλκιδικής με την εταιρεία Eldorado Gold, από την οποία τελικά προκλήθηκε περιβαλλοντική καταστροφή με μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα.

·         Τάχθηκε υπέρ των περικοπών του πρώτου μνημονίου με την ΑΠ. 668/2012 του ΣτΕ.

·         Τάχθηκε υπέρ των περικοπών του δεύτερου μνημονίου. (Η πλειοψηφία των μελών του ΣτΕ είχε δικαιώσει τους συνταξιούχους, η ίδια όμως τάχθηκε  με την μειοψηφία  υπέρ των περικοπών μισθών και συντάξεων).

·         Τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας του PSI όταν συντελέστηκε το τεράστιο κούρεμα στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία απώλεσαν τότε 16 δις€.  (Η απόφαση κρίθηκε συνταγματική, με «μπροστάρισσα» την κ. Σακελλαροπούλου).

·         Τάχθηκε υπέρ της δραστικής μείωσης των εφ’ άπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, ΑΠ. 734/2016.

·         Τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων, ΑΠ. 1307/2019  

·         Τάχθηκε – υπέρ της αθώωσης του Υπ. Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος παραπέμφθηκε σε ειδικό δικαστήριο, για την αφαίρεση 3 συγγενών του από τη λίστα Λαγκάρντ. Οι δικαστές έβγαλαν πλειοψηφικά την απόφασή τους, καταδικάζοντας τον σε φυλάκιση ενός έτους με αναστολή, για το «πλημμέλημα» της νόθευσης εγγράφου. Την ίδια χρονιά η κ. Σακελλαροπούλου έγινε αντιπρόεδρος του ΣτΕ.

·         Τάχθηκε υπέρ  της συμφωνίας των Πρεσπών, με δύο αποφάσεις:  ΑΠ. 1615/2018  και 1616/2018

Άρα το σύνθημα κάτω τα χέρια από την Δικαιοσύνη έχει νόημα ΜΟΝΟ όταν το λέει ο κόσμος. Και ο κόσμος σήμερα αντιλαμβάνεται πως στον χώρο της δικαιοσύνης τα πράγματα είναι τουλάχιστον περίεργα. Το ζει στις δικαστικές αίθουσες, στην καθυστέρηση των αποφάσεων που τον αφορούν, το ζει στα μεγάλα και σημαντικά γεγονότα, στα Τέμπη, στις δίκες για το ΜΑΤΙ, την Μάνδρα, κλπ κλπ κλπ 


Να πάμε στο σήμερα; 


Δεν θα σας μιλήσω για όσα θλιβερά και απροκάλυπτα συμβαίνουν στην υπόθεση της Εθνικής Τραγωδίας των Τεμπών και όλα όσα ακούμε καθημερινά αλλά για μια άλλη υπόθεση.


Δεκαεφτά μήνες μετά την ελληνική ανθρωπιστική «αποστολή θανάτου» στη Λιβύη τον Σεπτέμβριο του 2023, όπου σκοτώθηκαν πέντε μέλη της, (τρεις Έλληνες στρατιωτικοί και δύο πολίτες), μια εισαγγελέας Πρωτοδικών που εξέτασε την υπόθεση σαν… να ήταν ένα απλό τροχαίο δυστύχημα -και ενώ εκκρεμούν μηνύσεις επιζώντων σε στρατιωτική και ποινική Δικαιοσύνη-, ζήτησε την αρχειοθέτηση της, αίτημα το οποίο και έγινε δεκτό από την εισαγγελία εφετών.


Παρά τις σοκαριστικές μαρτυρίες των επιζώντων μελών της αποστολής που καταδεικνύουν ότι η τραγική αυτή κατάληξη οφείλεται στην ανυπαρξία σχεδιασμού και προετοιμασίας της αποστολής, στο πλαίσιο της οποίας στείλαμε τότε 16 ανθρώπους με ένα ακατάλληλο μέσο, χωρίς κανενός είδους υποστήριξη, συνοδεία προσώπων που δεν είχαν κανενός είδους στρατιωτική εκπαίδευση, σε έναν τόπο επικίνδυνο όπου λίγες μέρες πριν είχαν γίνει μεγάλες συμπλοκές (και ενώ επιζήσαντες της αποστολής ζητούν από την στρατιωτική Δικαιοσύνη την κακουργηματική δίωξη του τότε αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου, και έξι ακόμη αξιωματικών), η εισαγγελέας πρωτοδικών που εξέτασε αυτεπαγγέλτως την υπόθεση έκρινε ότι:


«Ο θάνατος των πέντε στρατιωτικών -ιδιωτών πρέπει να αποδοθεί στο τροχαίο δυστύχημα που έλαβε χώρα την 15.20 της 17-09-2023 στην περιοχή Malawa της Ανατολικής Λιβύης, το οποίο προκάλεσε ο θανών Λίβυος πολίτης».

Καταλάβατε;

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement