Προσπάθησε εκμεταλλευόμενος την απουσία Χριστοδουλίδη, να διορίσει τον γενικό ελεγκτή
Από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, διόρισε νέο Γενικό Ελεγκτή της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να αποφευχθούν περιπλοκές που προσομοιάζουν με Συνταγματικό Πραξικόπημα.
Σύμφωνα με το κυπριακό Σύνταγμα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην απουσία του, αναπληρώνει η Πρόεδρος της Βουλής και σε περίπτωση ταυτόχρονης απουσίας και τον δύο, καθήκοντα προεδρεύοντος της Δημοκρατίας, αναλαμβάνει ο γηραιότερος βουλευτής.
Μετά την απόλυση του (τέως πλέον) Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, για ανάρμοστη συμπεριφορά, η θέση παρέμεινε κενή, ώστε να να διορίσει νέο πρόσωπο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη. Προσωρινά καθήκοντα ασκούσε ο Βοηθός Γενικός Ελεγκτής.
Η Πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αννίτα Δημητρίου, είχε προγραμματίσει ταξίδι από τις 25 ως τις 27 Σεπτεμβρίου, στη Μάλτα, όπου θα συμμετείχε σε σύνοδο Προέδρων Κοινοβουλίων μικρών χωρών της Κύπρου. Αναγκάστηκε να ακυρώσει το ταξίδι της, καθώς ο γηραιότερος βουλευτής, Ζαχαρίας Κουλίας του Δημοκρατικού Κόμματος, που θα αναλάμβανε καθήκοντα προεδρεύοντος της Δημοκρατίας εξήγγειλε την πρόθεση του να διορίσει ο ίδιος Γενικό Ελεγκτή, υποκαθιστώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μάλιστα ανέφερε πως είχε βρει και ποιον θα διόριζε και ο «εκλεκτός» είχε αποδεχθεί. Επρόκειτο για τον οικονομολόγο Στέλιο Πλατή.
Ο κ. Κουλίας είναι ένθερμος υποστηρικτής του απολυθέντος τέως Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη και διαφώνησε με την δικαστική απόφαση απόλυσης του. Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα διέκοψε την συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, της οποία προεδρεύει, για να αποδώσει τιμή στον απολυθέντα Ελεγκτή!
Είναι αξιοσημείωτο ότι το Δημοκρατικό Κόμμα στο οποίο ανήκει ο κ. Κουλίας είναι ένα από τα κόμματα που μετέχουν στη κυβέρνηση Χριστοδουλίδη. Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, παρά την πρόθεση Συνταγματικού πραξικοπήματος από βουλευτή του, δεν έκανε καμία παρέμβαση ούτε επιχείρησε να τον επαναφέρει στη τάξη.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο Νίκος Χριστοδουλίδης, από τη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε πως διορίζει Γενικό Ελεγκτή τον κ. Ανδρέα Παπακωνσταντίνου και η τελετή διορισμού του θα γίνει στις 3 Οκτωβρίου.
Με τον τρόπο αυτό αποφεύχθηκε μια περιπέτεια που ουδείς γνωρίζει τι κατάληξη θα είχε.
Λόγω τους γεγονότος αυτού, επικρατεί προβληματισμός, για το αν ο γηραιότερος βουλευτής μπορεί να προεδρεύει του κράτους, όταν απουσιάζουν ταυτόχρονα Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής. Μεταξύ σοβαρού και αστείου δεν ήταν λίγοι αυτοί που διερωτήθηκαν αν ο κ. Κουλίας στις δύο μέρες που θα προήδρευε θα προχωρούσε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης ή σε κήρυξη πολέμου.
Παρά το ότι, ο τέως Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, απολύθηκε με ομόφωνη απόφαση οκτώ Ανώτατων Δικαστών, κατόπιν σχετικής αίτησης του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη, κάποια κόμματα αποδίδουν την απόλυση του σε μεθόδευση του τέως Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, με τον νυν Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη. Σε αυτή την κατά φαντασία συνωμοσία εντάσσουν εμμέσως και συνέργεια των οκτώ ανώτατων Δικαστών.
Ο κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης κρίθηκε πως ήταν ανίκανος να ασκήσει τα καθήκοντα του, λόγω της συμπεριφοράς του και των συνεχών συγκρούσεων του με όλους τους θεσμούς για τους οποίους άφηνε ευθείες αιχμές ως προς την συμμετοχή τους σε διαφθορά. Όπως αναφέρεται στην απόφαση παραποιούσε γεγονότα ώστε να εμφανίζεται ως ο μοναδικός πολέμιος της διαφθοράς υποσκάπτοντας άλλους θεσμούς, ενώ παρασυρόμενος από τις σειρήνες της δημοφιλίας , μέσα από την παρουσία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεπέρασε τα επιτρεπτά όρια.
0 Σχόλια