Ad Code

Responsive Advertisement

Βενετία: Αντιδρούν οι κάτοικοιγια το εισιτήριο των 5 ευρώ - Συγκρούστηκαν με την αστυνομία


Με σφοδρές αντιδράσεις υποδέχτηκαν οι κάτοικοι της Βενετίας την έναρξη ισχύος ημερήσιου εισιτηρίου αξίας 5 ευρώ από σήμερα, Πέμπτη 25/4, για όσους επισκέπτονται απλώς την πόλη και δεν διαμένουν σε αυτήν, όπως φανερώνουν οι πολυπληθείς κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν από νωρίς το πρωί.


Για σήμερα, πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου, επιτροπές και ενώσεις Βενετσιάνων είχαν προγραμματίσει συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας, καθώς, όπως υποστηρίζουν, το συγκεκριμένο τέλος όχι μόνο δεν θα επιλύσει τα βασικά προβλήματα της πόλης, αλλά και θα αμαυρώσει τη δημόσια εικόνα της.

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας και φύλου συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Piazzale Roma της Βενετίας, με διαδηλωτές που κρατούσαν πινακίδες και πανό και φώναζαν συνθήματα κατά του μέτρου, να εκφράζουν την οργή τους για τη λανθασμένη -κατά την άποψή τους- κυβερνητική αυτή πολιτική, που -υποτίθεται ότι- αποσκοπεί να περιορίσει το κύμα του υπερτουρισμού στην πόλη. Κάποια από τα πανό έγραφαν «Όχι στο εισιτήριο, ναι σε σπίτια και υπηρεσίες για όλους».

Μάλιστα, δεν άργησαν να ξεσπάσουν και βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές κατά του αμφιλεγόμενου αυτού μέτρου, τα οποία πήραν διαστάσεις, όταν κάποιοι από τους διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό σε σημεία εισόδου της πόλης.

Από την πλευρά τους, πάντως, δεν ήταν λίγοι οι τουρίστες που βρήκαν την ευκαιρία να απαθανατίσουν τα επεισόδια με τις κάμερές τους. Σημειώνεται πως το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα αφορά στους ημερήσιους ταξιδιώτες στη Βενετία, μια από τις πιο γραφικές και ιστορικές πόλεις της Ιταλίας, η οποία κάθε χρόνο δέχεται εκατομμύρια επισκεπτών από ολόκληρο τον κόσμο.

Manifestazione contro il ticket a Venezia, scontri con la polizia
Manifestazione contro il ticket a Venezia, scontri con la polizia: sfondato il cordone
LIVE Venezia, manifestazione contro il ticket d'accesso: diretta video
Επιτροπές και ενώσεις κατοίκων προγραμμάτισαν διαμαρτυρίες σήμερα, πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου, αναφέρει η Daily Mail.

Όπως υποστηρίζουν, το τέλος δεν θα επιλύσει τα βασικά προβλήματα της πόλης, αλλά μόνο θα αμαυρώσει τη δημόσια εικόνα της.

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν με πανό και οργάνωσαν πορείες κατά του μέτρου.

venetia__1_
venetia__2_


Τα επεισόδια πήραν διαστάσεις, με διαδηλωτές να προσπαθούν να σπάσουν τον κλοιό σε σημεία εισόδου στην πόλη.

Κάποια από τα πανό έγραφαν «Όχι στο εισιτήριο, ναι σε σπίτια και υπηρεσίες για όλους»

Για άλλους τουρίστες, όσους ήταν σε γόνδολες, ήταν πάλι μια ευκαιρία να φωτογραφίσουν τα επεισόδια...

Γιατί αντιδρούν οι κάτοικοι

Παρά την μεγάλη πίεση από τον υπερτουρισμό που έχει αναγκάσει χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν την πόλη, μεγάλος είναι ο αριθμός όσων αντιδρούν στο μέτρο.

Κατηγορούν τις αρχές της πόλης ότι με το εισιτήριο την μετατρέπουν σε «θεματικό πάρκο».«Μπορώ να σας πω ότι σχεδόν ολόκληρη η πόλη είναι αντίθετη», υποστήριξε στον Guardian ο Ματέο Σέκι, ο οποίος ηγείται της Venessia.com, μιας ομάδας κατοίκων που αντιτίθεται στο μέτρο. «Δεν μπορείτε να επιβάλλετε εισιτήριο εισόδου σε μια πόλη- το μόνο που κάνουν είναι να τη μετατρέψουν σε θεματικό πάρκο. Αυτή είναι μια κακή εικόνα για τη Βενετία ... Αστειευόμαστε;».

Η Φεντερίκα Τονιέλο, η οποία ηγείται της ASC, μιας ένωσης για τη στέγαση, τόνισε ότι: «Τα 5 ευρώ δεν θα κάνουν τίποτα για να αποτρέψουν τον κόσμο. Οι ημερήσιοι εκδρομείς δεν είναι το πρόβλημα. Πρόβλημα είναι η έλλειψη οικονομικά προσιτών κατοικιών. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι πολιτικές που θα βοηθήσουν τους κατοίκους, για παράδειγμα, η θέσπιση κανόνων για τον περιορισμό πραγμάτων όπως η Airbnb».

Από την πλευρά της η πόλη τονίζει ότι σήμερα 25 Απριλίου, πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου, είχαν κλείσει εισιτήριο 5.500 άνθρωποι, φέρνοντας 27.500 ευρώ στα ταμεία της πόλης. Λένε ακόμη οι αρχές ότι αν το πρόγραμμα είναι επιτυχές θα μειωθούν τα δημοτικά τέλη.

Τι αφορά το μέτρο

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, θα επιβάλλεται τέλος στους τουρίστες που διέρχονται από την πόλη χωρίς να διανυκτερεύουν.

Το σύστημα θα εφαρμοστεί μόνο για 29 ημέρες έως τις 14 Ιουλίου, για ορισμένες ώρες της ημέρας..

Οι κάτοικοι, οι φοιτητές και τα παιδιά κάτω των 14 ετών, όπως και όσοι επιλέξουν να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχείο θα απαλλαγούν από το τέλος.

Οι αρχές ελπίζουν ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της ροής των περίπου 30 εκατομμυρίων τουριστών που επισκέπτονται την πόλη κάθε χρόνο.


Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement