Ad Code

Responsive Advertisement

Νέα Δημοκρατία: Τα κέρδη και οι πληγές που άφησε πίσω της η πρόταση δυσπιστίας


Στον απόηχο της πρότασης δυσπιστίας η Νέα Δημοκρατία ανασυντάσσεται και ετοιμάζεται για την μάχη των ευρωεκλογών


Πληγές αλλά και κέρδη μετράει το Μαξίμου μετά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή της πρότασης δυσπιστίας και την καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα των οικονομικών ανακοινώσεων. Επιμένοντας στο αφήγημα της «πολιτικής σταθερότητας», η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μόνο αλώβητη δεν βγήκε από την κοινοβουλευτική συζήτηση.

Ενόψει των ευρωεκλογών, το κυβερνών κόμμα είχε αποφασίσει ότι κεντρικό θέμα της προεκλογικής του εκστρατείας θα είναι η πολιτική σταθερότητα, προκειμένου να επιτευχθεί καταρχήν η κομματική συσπείρωση και εν συνεχεία η συσπείρωση των ψηφοφόρων, στους οποίους τα γαλάζια στελέχη ανέλυαν πώς η Νέα Δημοκρατία είναι το μοναδικό κόμμα που είναι ικανό να την εγγυηθεί.

Σκληρές αλήθειες, διλήμματα και αναπάντητα ερωτήματα


Τα οφέλη που αναζητούσε η κυβέρνηση δεν φάνηκαν να έρχονται ωστόσο, καθώς από τη μία το εκλογικό σώμα μπορεί να αρχίσει να ακούει τα... γαλάζια διλήμματα, από την άλλη όμως οι δημοσκοπήσεις έχουν ήδη μιλήσει και δείχνουν δυσαρέσκεια των πολιτών από την ΝΔ, την οποία πρέπει τώρα μέσα στο επόμενο διάστημα να γυρίσει υπέρ της, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ήδη ξεκινήσει την προεκλογική εκστρατεία, δίνοντας ραντεβού σε όλη τη χώρα το επόμενο διάστημα από το Μοσχάτο που βρέθηκε το μεσημέρι τυ Σαββάτου.

Η αντιπολίτευση, με την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα" τόνισε την πολιτική απομόνωση της κυβέρνησης, όπως πολλοί υποστηρίζουν, ωστόσο προσέφερε στην κυβερνητική παράταξη τις ιδανικές συνθηκες προκειμένου να επαναφέρει τη μέθοδο της σύγκρισης με τους αντιπάλους της, μέθοδο που της έδωσε τη νίκη και το 2019 αλλά και το 2023, ενώ στην Ολομέλεια της έδωσε τη δυνατότητα να «μειώσει» τους αρχηγούς του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν έχει πολιτικό αντίπαλο.

Με λίγα λόγια η Πειραιώς κατάφερε να γυρίσει υπέρ της την κατηγορία που της απέδωσε η αντιπολίτευση και να στείλει έτσι το μήνυμα οτι «παίζει μόνη της» στο πολιτικό γήπεδο δύο σχεδόν μήνες πριν τις ευρωεκλογές. 

Σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο πήρε το λόγο από το βήμα της Βουλής, υπερασπιζόμενο την κυβερνητική διαχείριση της τραγωδίας του Φεβρουαρίου 2023 στα Τέμπη αλλά και να εκθειάσουν το έργο της Νέας Δημοκρατίας σε οικονομία, εξωτερική πολιτική και άλλους τομείς στα τέσσερα και πλέον χρόνια διακυβέρνησής της, ενώ υπήρξε προσπάθεια επαναφοράς του αντί-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου το οποίο και χάρισε στη ΝΔ την επιστροφή στην εξουσία.

Η αξιοπιστία των Νεοδημοκρατών ήταν σαφώς πληγωμένη το τριήμερο της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας, ενώ διαφημίστηκαν από κομματικές πηγές ως αποδείξεις διαχειριστικής επάρκειας και σεβασμου στους θεσμούς, όπως λέει η εφημερίδα Τα Νέα. Βέβαια το κυβερνητικό προφίλ υπέστη και πλήγματα, αφού σύμφωνα με την αντιπολίτευση δεν ανέκτησε την αξιοπιστία της, καθώς δεν έδωσε απαντήσεις στα τρία βασικά ερωτήματα.
  1. Ποιος πείραξε τα ηχητικά ντοκουμέντα των συνομιλιών του σταθμάρχη
  2. Για ποιο λόγο
  3. Ποιος είχε πρόσβαση σε αυτά τα αρχεία

Παράλληλα το θερμό χειροκρότημα στον Κώστα Αχ. Καραμανλή έδωσε λαβή για καινούργια σχόλια περί συγκάλυψης της υπόθεσης, με το μεγαλύτερο πλήγμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα να είναι οι παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου καθώς συμμετείχαν σε κοινωνική εκδήλωση με γνωστό εκδότη, στέλνοντας το λάθος μήνυμα για την κυβέρνηση.

Βέβαια το βασικό ερώτημα είναι τι ακριβώς θα μετρήσει περισσότερο στην κρίση των πολιτών όταν βρεθούν πίσω από τα παραβάν στις 9 Ιουνίου 2024.

Η επόμενη ημέρα στο δρόμο για τις ευρωεκλογές


Η επόμενη μέρα πάντως βρήκε την κυβέρνηση σε ένα υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο παρότι δεν αναφέρθηκε κανένας στο ζήτημα των ημερών, τις παραιτήσεις δηλαδή των δύο εκ των στενότερων συνεργατών του πρωθυπουργού, ανακοινώθηκε η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, σε μία προσπάθεια για στροφή στην ανάδειξη των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης και σε ένα σαφώς πιο φιλο-λαϊκό προφίλ που ακούει τις ανάγκες των πολιτών και τις ικανοποιεί.

Παράλληλα το κενό που έχει δημιουργηθεί από την έξοδο του Σταύρου Παπασταύρου και του Γιάννη Μπρατάκου φέρεται να καλύπτεται μέσω εσωτερικών ανακατατάξεων και όχι ανασχηματισμού, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι θα αυξηθούν τα καθήκοντα του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, με την τελική απόφαση να είναι φυσικά στα χέρια του πρωθυπουργού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως στην εισήγησή του στη συνεδρίαση του υπουργικού αναπτέρωσε το ηθικό των υπουργών του, δηλώνοντας ότι «οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την αλήθεια γύρω από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και τη δυνατότητα να ξεχωρίσουν την πραγματικότητα από τη διαστρέβλωση της κομματικής δημαγωγίας και να διαπιστώσουν την υποκρισία των κομμάτων της αντιπολίτευσης εκείνων που ενώ επικαλούνται τον δίκαιο πόνο των συγγενών την ίδια ώρα ουσιαστικά μεθόδευαν ένα κοινό χτύπημα κατά της κυβέρνησης».

Βαδίζοντας προς τις ευρωεκλογές το κλίμα αναμένεται να παραμείνει τεταμένο, ενώ η ΝΔ έχει να προσπαθήσει να κρατήσει το γάντι και στους δρόμους, όταν οι υποψήφιοί της βρεθούν κοντά στους πολίτες ζητώντας την ψήφο τους τον Ιούνιο.
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement