Ad Code

Responsive Advertisement

Βουλή: Η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας - Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί

 

Νωρίτερα, διαστάσεις παρωδίας έλαβε η διαδικασία - Το κώλυμα της Κωνσταντοπούλου, η άρνηση Βελόπουλου να παραχωρήσει τη σειρά του και η καθυστέρηση Χαρίτση λόγω κίνησης


Η τριήμερη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ και συνυπέγραψαν ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, ολοκληρώνεται σήμερα με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών (κατ’ αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων) και την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου προκάλεσε λόγω κωλύματος αλλαγές στην σειρά τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών και ανέβηκε τελικά στο βήμα της βουλής με έναν μεγάλο πάκο χαρτιά.

Γιατί απουσίαζαν την ώρα της Κωνσταντοπούλου οι βουλευτές του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς

Οι βουλευτές του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς δεν βρίσκονταν εντός της Ολομέλειας σε μια κίνηση που ερμηνεύτηκε ως σιωπηλή διαμαρτυρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απουσία των βουλευτών του ΚΚΕ είχε διπλό λόγο. Από τη μια βουλευτές θέλησαν να εκφράσουν την δυσφορία τους για τις συνεχείς παρεμβάσεις της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας αφού, όπως λένε, δεν σέβεται τους συναδέλφους της εντός της Βουλής καθώς διακόπτει και φωνάζει. Συγκυριακά, ωστόσο, επισημαίνουν, οι βουλευτές του ΚΚΕ βρίσκονταν στην διαδήλωση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ που ταυτόχρονα πραγματοποιείται στο Σύνταγμα.

Από την άλλη, και η απουσία των βουλευτών της Νέας Αριστεράς δεν ήταν τυχαία η απουσία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε δυσαρέσκεια για όσα εκφυλιστικά, όπως λένε, εκτυλίχθηκαν με ευθύνη της κ. Κωνσταντοπούλου. Παράλληλα υποστήριζαν, ότι ο λόγος που καθυστέρησε ο Αλέξης Χαρίτσης την ομιλία του οφείλεται στο ότι κλήθηκε εσπευσμένα να πάρει τον λόγο γιατί η κ. Κωνσταντοπούλου δεν είχε πάει στην σειρά της να μιλήσει.

Οι συνεχείς διακοπές, το κώλυμα της Κωνσταντοπούλου και η καθυστέρηση Χαρίτση λόγω κίνησηςΗ διαδικασία είχε προγραμματιστεί να ανοίξει με την ομιλία της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου και ακολουθώντας την σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων να κλείσει με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού. Ωστόσο η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας δήλωσε κώλυμα για να μιλήσει πριν τις 6 το απόγευμα.

Τελικά, οι αρχηγοί της Νίκης και Σπαρτιατών δέχθηκαν να ξεκινήσει η διαδικασία με τις δικές τους τοποθετήσεις και να ακολουθήσει η ομιλία της κυρίας Κωνσταντοπούλου παρά το γεγονός ότι διαθέτουν περισσότερους βουλευτές. Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, πήρε τον λόγο λίγο πριν τις 17:20 και παρέμεινε στο βήμα έως τις 18:05 με το προεδρείο να του επιτρέπει να παραβιάζει το 20λεπτο που δικαιούται καθώς η απουσία της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας συνεχιζόταν. Τελικά, ο κ. Χαρίτσης κατέβηκε από το βήμα περίπου στις 18:05 και το προεδρείο αναγκάστηκε σε νέα διακοπή έως ότου καταφθάσει η κυρία Κωνσταντοπούλου καθώς ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, γνωστοποίησε πως δεν παραχωρεί την σειρά του.

«Κατόπιν αιτήματος της κυρίας Κωνσταντοπόύλου είχαμε δεχθεί να μιλήσει στις 6. Λυπάμαι για όσα έχουν συμβεί . Υπήρξαν αντικειμενικές δυσκολίες και διαταράχθηκε η συζήτηση. Θα διακόψουμε και πάλι για πολύ λίγα λεπτά μέχρι να έρθει η κυρία Κωνσταντοπούλου» ανέφερε χαρακτηριστικά η Ολγα Γεροβασίλη.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας έφτασε στο κοινοβούλιο περίπου στις 18:10 και μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες είπε «μην ακούτε τα ψέματα του κ. Τασούλα. Μονομερώς χωρίς να έχει ενημερώσει κανέναν διέγραψε αρκετούς ομιλητές για να ξεκινήσει ο κύκλος των αρχηγών πιο νωρίς».

Η κυρία Κωνστατοπούλου υποστήριξε παράλληλα ότι έλειπε γιατί ασκούσε υποχρεώσεις ως συνήγορος υπεράσπισης των οικογενειών των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών. Η συνεδρίαση ξεκίνησε και πάλι στις 18:15 με την κυρία Κωνσταντοποπυλου να ανεβαίνει στο βήμα κουβαλώντας πλήθος εγγράφων η ίδια αλλά και δύο βουλευτές της.


Σκληρή επίθεση Φάμελλου σε Καραμανλή - Φλωρίδη


Σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης άσκησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατά την διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή. Ο Σωκράτης Φάμελλος κάλεσε τον πρωθυπουργό να απολογηθεί κατά την τοποθέτηση του ενώ επανέλαβε την δήλωση του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη για την διεξαγωγή εκλογών.

Ο πρόεδρος της ΚΟ, χαρακτήρισε αμετανόητο τον πρώην υπουργό, Κώστα Καραμανλή σημειώνοντας ότι «δεν τον προστατεύει η βουλευτική ασυλία, δεν είναι αυτό το εμπόδιο. Είναι γνωστό ότι τον κ. Καραμανλή άλλη διάταξη τον καλύπτει. Η διάταξη περί ευθύνης υπουργών» και τον προκάλεσε να ζητήσει την παύση αυτής της διάταξης και να οδηγηθεί στην δικαιοσύνη. Ταυτόχρονα, σχολίασε πως ο κ. Καραμανλής, προκάλεσε την αντιπολίτευση να υποβάλλουν αίτημα προανακριτικής, ενώ – όπως είπε- ο υπουργός Επικρατείας έχει προαναγγείλει ότι θα την απορρίψει η πλειοψηφία.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, αναφέρθηκε και στις παραιτήσεις των υπουργών Παπασταύρου – Μπράτακου λέγοντας «γιατί παραιτήθηκαν δεν το γνωρίζατε;» και όπως υποστήριξε η κίνηση των προοδευτικών δυνάμεων αλλά και της κοινωνίας πέτυχε αυτές τις παραιτήσεις. «Γνωρίζετε τι γίνεται στο Μαξίμου; Ήσασταν υπεύθυνος για την αποστολή. Αν δεν γνωρίζατε είστε επικίνδυνος για πρωθυπουργός».

Ο κ. Φάμελλος επιτέθηκε και στον Γιώργο Φλωρίδη και τις χθεσινές αναφορές του επισημαίνοντας ότι ήταν μια χυδαία τοποθέτηση. Προκάλεσε, δε, να βρεθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης να βρεθεί ενώπιων των οικογενειών των θυμάτων και των τραυματιών και να τους κοιτάξει κατάματα και να τους πει «ότι δεν πρέπει να ασχολούμαστε με τα μπάζα, αν έχει το ηθικό ανάστημα για την προσοβλή που έκανε στην ελληνική κοινωνία».

Ανδρουλάκης: Δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα - Διαρκές έγκλημα της ΝΔ


Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «η κυβέρνηση λειτουργεί ως μια καλό κουρδισμένη μηχανή διαφθοράς και συγκάλυψης. Αυτό είναι το επιτελικό κράτος που μας διαφήμιζαν εδώ και χρόνια». Πρόσθεσε, ότι η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής γιατί επένδυσε στο επιχείρημα του ανθρώπινου λάθους. «Αθωώσατε τον Καραμανλή καθώς αποφανθήκατε αλαζονικά οτι δεν συντρέχουν ποινικές ευθύνες».

Μιλώντας για την Εξεταστική Επιτροπή, ο Νίκος Ανδρουλάκης την χαρακτήρισε παρωδία και εξήγησε ότι το κόμμα του αποχώρησε ενώ όπως είπε, δεν ήρθαν να καταθέσουν χρήσιμοι και κρίσιμοι μάρτυρες. Κατηγόρησε παράλληλα την κυβέρνηση για απόπειρα συγκάλυψης για το δυστύχημα των Τεμπών. Ο κ. Ανδρουλάκης επιτέθηκε και στον Κώστα Καραμανλή λέγοντας ότι στην χθεσινή ομιλία του «είχε το θράσος να παίζει το θύμα ο Καραμανλής» ενώ αναφέρθηκε και στα χειροκροτήματα των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. «Το έγκλημα στα Τέμπη είναι ένα διαρκές έγκλημα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και γι’ αυτό δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα για αλήθεια και δικαιοσύνη», σημείωσε.

Βελόπουλος: Η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει το δυστύχημα των Τεμπών


Οξύτατη επίθεση στην κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε για συγκάλυψη στο πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών εξαπέλυσε ο Κυριάκος Βελόπουλος. Στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Ελληνική Λύση έθεσε ερωτήματα στην κυβέρνηση από τον Μάρτιο του 2023 και δεν απαντήθηκαν ποτέ. «Είχα ρωτήσει από την αρχή τι μετέφερε το εμπορικό τρένο. Κανένας δεν μας απάντησε. Κανένας εδώ μέσα δεν έδωσε σημασία, για το τι μετέφερε το τρένο. Δεν απάντησε κανείς, γιατί αυτή η κυβέρνηση επιχείρησε να συγκαλύψει αυτή την ιστορία». Συμπλήρωσε ότι «η αλήθεια είναι ότι οι μισοί και παραπάνω στα Τέμπη, κάηκαν».

«Δεν κάνατε τίποτα για να αποτρέψετε το δυστύχημα. Δεν κάνατε τίποτα όλοι σας για να έχει αξιόλογο σιδηρόδρομο η Ελλάδα. Πρέπει να ντρεπόμαστε όλοι εδώ μέσα για την κατάντια του κράτους», τόνισε ο Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ επανέλαβε ότι το εμπορικό τρένο μετέφερε επικίνδυνα εμπορεύματα. «Βρέθηκαν από ένα μέχρι έξι δοχεία διαλυτών καυσίμων. Τα μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία. Κάθε ένα από αυτά μπορεί να έχει μέσα ένα κυβικό ξυλόλιο», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

«Αυτά σκότωσαν τα παιδιά. Αυτά έκαψαν τα παιδιά. Οι παράνομοι λαθρέμποροι που δεν θέλετε να αποκαλύψετε» τόνισε και ρώτησε «ποιον καλύπτετε; ποιον φοβάστε; ποιον ολιγάρχη; Ποιόν λαθρέμπορο;». «Μιλάμε για συγκάλυψη αισχίστου είδους», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Κωνσταντοπούλου: Ότι και να κάνετε εγώ θα αντέξω


Με δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης και των βουλευτών της πλειοψηφίας για το δυστύχημα των Τεμπών ξεκίνησε την ομιλία της η κυρία Κωνσταντοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.

«Χάθηκαν 57 άνθρωποι. Αφαιρέθηκε η ζωή από 57 ανθρώπους. Αφαιρέσατε την ζωή από 57 ανθρώπους» είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας για να συνεχίσει “

«57 ψυχές ζητούν δικαίωση.

57 ψυχές ζητούν δικαίωση

57 ψυχές ζητούν δικαίωση

Και μαζί τους ζητούν δικαίωση οι γονείς, οι συγγενείς, οι τραυματίες.

Ζητά δικαίωση ο νεαρός που 13 μήνες μετά παλεύει μεταξύ ζωής και θανάτου.

Ζητά δικαίωση η Εριέττα που δεν έχει βρεθεόι ακόμα ίχνος της.

Ζητούν δικαίωση τα δίδυμα κορίτσια

Ζητά δικαίωση ο Ντένις που πήρε το τρένο για φθηνότερα.

Ζητά δικαίωση η Έλενα που είχε κακό προαίσθημα και πήρε το τρένο για μεγαλύτερη ασφάλεια».

Η κυρία Κωνσταντοπούλου συνεχίζοντας να απευθύνεται αποκλειστικά στην κυβερνητική πλειοψηφία είπε «Η σημερινή σας ψήφος θα σας συνοδεύει για πάντα. Θα σας στιγματίσει για πάντα και η παρουσία σας στην Βουλή. Ήταν ιερό σας καθήκον κύριοι της κυβέρνησης να υπερασπιστείτε αυτούς τους ανθρώπους. Να μην πετάξετε τις ζωές και τις υπάρξεις τους Ήταν άνθρωποι ζωντανοί και σήμερα θα χαίρονταν μια ηλιόλουστη ημέρα

Κανείς τους δεν γνώριζε πως λειτουργεί ο σιδηρόδρομος.

Άκουγαν τις δικές σας διαβεβαιώσεις, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκης ο οποίος 3-4 ημέρες πριν το έγκλημα διαβεβαίωνε για την ανάταξη των σιδηροδρόμων που μας έβαζαν δήθεν στο πρώτο βαγόνι τις ευρωπαϊκής αμαξοστοιχίας

Διαφημίζατε το έργο σας και την ασφάλεια ενώ γνωρίζατε αυτά που οι απλοί πολίτες και φοιτητές δεν γνώριζαν».

«Προσήλθα εσπευσμένα στην Βουλή καθώς ο πρόεδρος της Βουλής αποφάσισε να κόψει ξαφνικά 60 βουλευτές από ομιλητές χωρίς συνεννόηση με κανένα αρχηγό . Το διασταύρωσα με τους υπόλοιπους που συνυπογράφουμε την πρόταση δυσπιστίας. Αποφάσισε να κόψει τον κατάλογο και να κλείσει αρον - αρον να κλείσει την συζήτηση όπως άρον-αρον κλείσατε και την εξεταστική, όπως άρον-άρον ολοκληρώσατε την εξέταση των μαρτύρων» είπε σε άλλο σημείο διευκρινίζοντας τους λόγους για τους οποίους εμφανίστηκε να καθυστερεί την διαδικασία.

«Τολμάτε να λέτε ότι υπήρξαν παραβιάσεις κανονισμού. Εσείς παραβιάσατε όλους τους κανονισμούς της ανθρωπιάς και της ηθικής. Στα τρένα δεν ήταν αντικείμενα, ήταν άνθρωποι. Ο κ. Καραμανλής καταχειροκροτήθηκε, γιατί; Ζήτησε συγγνώμη; Όχι. Είπε ότι έκανε λάθος; Όχι. Είπε ότι τα έκανε σωστά. Δεν ανέλαβε καμία ευθύνη . Και τον χειροκροτήσατε σε συνθήκες έξαλλου πανηγυρισμού. Χειροκροτήθηκε σαν πρωθυπουργός και αντικατοπτρίζει τον κίνδυνο ια τους πολίτες αυτής της χώρας, να δούμε κάποια μέρα πρωθυπουργό τον κ. Καραμανλή τον υπαίτιο για τον θάνατο 57 ανθρώπων. Είναι βαρύτατη η ευθύνη σας. Είναι βαρύτατη και η ευθύνη του πρωθυπουργού» σημείωσε.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ανέφερε σε άλλο σημείο της τοποθέτησης της πως «με προειδοποίησαν κάποιοι διευθυντές ραδιοφώνων από μικροφώνου ότι πρέπει να προσέχω. Εγώ όμως ξέρω ότι πρέπει να προσέχω αλλά ξέρω ότι δεν πρόκειται να με σταματήσετε και να με κάμψετε με τους γνωστούς τραμπουκισμούς και με παρακρατικές διαδικασίες. Έχετε παραβιάσει τα γραφεία της Πλεύσης Ελευθερίας στη Βουλή και μάλιστα το γραφείο που φυλάσσεται η δικογραφία».

«Το έγκλημα αυτό αποκλείεται να συγκαλυφθεί όσο είμαι εγώ μέσα στην Βουλή, όσο οι οικογένειες των θυμάτων και οι συγγενείς δεν μπαίνουν στα δικά σας κόλπα και συνεχίζουν να ζητούν δικαιοσύνη” είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας. Αναφορικά με το μπάζωμα μετά το δυστύχημα είπε: “Μπαζώσατε τον τόπο του εγκλήματος και στις 3 τα ξημερώματα χθες εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ο κ. Παπαθανάσης και κατέθεσε τα πειστήρια του μπαζώματος. Αποδεικνύουν τα πειστήρια ότι το μπάζωμα έγινε με πλήρη συνεργασία Αγοραστού ακή Υπουργείου Οικονομικών και δικών σας ανθρώπων χωρίς να αναφέρεται πουθενά μπάζωμα και αναδρομικά στις 31.3 γιατί δεν βρίσκατε άλλο τρόπο να νομιμοποιήσετε 700 χιλ ευρώ που δαπανήσατε γι αυτό τον σκοπό. 

Παραπλανητικά, γράφοντας για μίσθωση οχημάτων και μηχανημάτων. Γιατί μπαζώσατε τον χώρο; Γιατί ξέρατε τι περιείχε και τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία. Ήταν χώρος που μπορεί να έχει διασπαρεί η όποια επιζήμια ύλη. Επιχειρήσατε να το καλύψετε. Ο χώρος που καλύφθηκε δεν έχει καμία σχέση με σταθεροποίηση μηχανημάτων και απομάκρυνση βαγονιών. Είχαν ήδη απομακρυνθεί άτσαλα. Πετάξατε σαν σκουπίδια προσωπικά αντικείμενα ανθρώπων που εξαϋλώθηκαν. Βρέθηκαν από ειδική ομάδα 9 μήνες μετά αφού είχαν μεσολαβήσει πλημμύρες. Τα μεταφέρατε άρον-άρον γιατί θέλατε να μπαζώσετε τα πειστήρια για όσα μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία».

«Το ανθρώπινο λάθος θελήσατε να το προβάλετε εξαρχής ως αιτιολογία και λόγο για την αφαίρεση των ανθρώπινων ζωών και σας απέδειξα προηγούμενος ότι θα ήταν έκπληξη να μην γίνει ανθρώπινο λάθος σε αυτές τις συνθήκες. Το ρουσφέτι σας ήταν εκεί ως μόνος σταθμάρχης την κρίσιμη στιγμή. Και εξαφανίστηκε στην συνέχεια ο επόπτης με αναρρωτική για ένα μήνα και αποκαλύπτονταν το ένα μετά το άλλο τα στοιχεία συγκάλυψης πρέπει να απαντήσετε. Κύριε Μητσοτάκη όταν λέγατε ότι δεν θα γίνουμε χώρα μπλάνκο αφήνατε παράλληλα κινήσεις και μπαζώματα για να καλυφθεί ότι υπήρχε εκεί εκτός από τα συντρίμμια τρένου και την ίδια ώρα είπατε ότι αφήνατε να παρεμβαίνουν στο υλικό του ΟΣΕ, στο υλικό καταγραφών που έπρεπε να κατασχεθεί από το πρώτο δευτερόλεπτο. Υπάρχει μια κατάθεση του μάρτυρα Χρυσάγη στην επιτροπή Γεραπετρίτη. Έχει υπόνοιες για την αλλοίωση του υλικού όπως υπόνοιες έχει εκφράσει και ο κ. Γενιδούνιας. Ο Χρυσάγης σκοτώθηκε σε ένα τρομακτικό δυστύχημα στα τέλη Μαρτίου 2023 αν δεν κάνω λάθος

Και έχει καταθέσει ότι έχει ήδη από τότε ότι σοβαρή υπόνοια χάλκευσης του υλικού. Μην υπεκφεύγετε σε άλλα θέματα. Δεν αισθανθήκατε την ανάγκη να τα ερευνήσετε; Δεν αισθανθήκατε την ανάγκη να διατάξετε να ερευνηθούν; Όχι γιατί γνωρίζετε τις ευθύνες και προσωπική εμπλοκή και ενοχή».

Κλείνοντας την ομιλία της είπε «Σαν σήμερα στις 28 Μαρτίου 2023 βρέθηκα μαζί με την Μαρία Καρυστιανού και την οικογένεια του Ντένη Ρούτση και συγγενείς όλων των θυμάτων στον τόπο του εγκλήματος, ήταν το πρώτο μνημόσυνο για το έγκλημα. Μέσα στην οδύνη της η Μαρία Καρυστιανού σε κάποια στιγμή έφυγε από δίπλα μου σαν να ηλεκτρίστηκε γιατί εντόπισε τον κ. Αγοραστό. Τον περιφερειάρχη σας το δικό σας παιδί κολλητό του. κ. Μητσοτάκη. Θέλησε να του ζητήσει εξηγήσεις για το μπάζωμα. Όλη η στιχομυθία και καλώ τους δημοσιογράφους όχι τα ΜΜΕ που έχουν καθήκον να δημοσιεύουν την αλήθεια και να μην παίρνουν εντολές παρασιώπησης. Είναι καταγεγραμμένη όλη η συνομιλία Καρυστιανού Αγοραστού και οι υπεκφυγές και απαντήσεις που εδίνε τότε. Αναζητήστε τα δημοσιεύστε τα . Όλα όσα αναζητούν οι συγγενείς και βρίσκουν είναι σε δημόσια θέα και υπάρχουν ως ρεπορτάζ που γκρεμίζουν την προπαγάνδα της απολύτως εμπλεκόμενης κυβέρνησης. Η τελευταία μου φράση και υπόσχεση στους γονείς και συγγενείς, στους τραυματίες, στις οικογένειες και όλους τους πολίτες που αυτές τις ημέρες επικοινωνούν μαζί μου και μου λένε ότι παίρνουν δύναμη όταν μπορούν να ελπίσουν ότι η χώρα μπορεί να αλλάξει, είναι ότι εγώ θα αντέξω. Ότι και να κάνετε. Όση λάσπη και αν ρίξετε εγώ θα αντέξω θα είμαι εδώ η φωνή σας , η φωνή εκείνων που δεν έχουν πια φωνή. Υπόσχεση ότι θα κάνω τα πάντα ώστε να μην υπάρξει άλλη μάνα που θα κληθεί να πάρει στις πλάτες της το έργο της δικαιοσύνης. Είναι ιστορική συνεδρίαση και θα μείνετε στην ιστορία»

Στίγκας: Επειδή υπάρχουν νεκροί που πρέπει να δικαιωθούν συντασσόμαστε με την πρόταση μομφής


Έντονη κριτική σε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία άσκησε ο πρόεδρος των "Σπαρτιατών", Βασίλης Στίγκας, στην ομιλία του στην Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας, ενώ τόνισε ότι «επειδή υπάρχουν νεκροί, που πρέπει να δικαιωθούν, συντασσόμαστε με την πρόταση μομφής και ψηφίζουμε "ναι"».

«Όλοι όσοι κυβέρνησαν τη χώρα πήραν στο λαιμό τους 57 ψυχές», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο κ.Στίγκας, ενώ προσέθεσε: «ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία είναι τα τρία κόμματα που έσυραν την Ελλάδα στη δίνη των μνημονίων, του υπέρογκου χρέους και της απόλυτης καταστροφής. Η συμφορά των Τεμπών ήρθε, λοιπόν, να χαράξει μια βαθιά τομή στον εμπαιγμό του ελληνικού λαού. Η επί χρόνια κοροϊδία τους έπιασε ταβάνι. Τα παραμύθια των κακών λύκων έφθασαν να είναι τόσο κραυγαλέα που πλέον δεν πείθουν κανέναν».


Ο πρόεδρος των "Σπαρτιατών" αφού τόνισε ότι το κόμμα του «αποδοκιμάζει και καταδικάζει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης», εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, αναφέροντας: «Θεωρούμε απαράδεκτη και ύβρη προς τους Έλληνες ψηφοφόρους τη θεωρία του κ.Ανδρουλάκη και όσων τον ακολουθούν περί ύπαρξης "δημοκρατικού τόξου". Τολμάτε να χωρίζετε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες σε κατηγορίες, ανάλογα το κόμμα που ψηφίζουν; Ντροπή σας. Όλοι είναι ίσοι. Μην ονειρεύεστε επαναφορά διακρίσεων και διαχωριστικών γραμμών. Ο υπό αναχώρηση μετά τις ευρωεκλογές αρχηγός του ΠΑΣΟΚ πώς μετράει τη δημοκρατία; Δηλαδή, μας λέει πως αυτός είναι δημοκράτης και εμείς οι υπόλοιποι δεν είμαστε. Πως πρέπει να συνεννοηθούμε και να συνταχθούμε με ένα κόμμα όπου το θράσος περισσεύει. Και τόλμησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο και κατέθεσαν και υπόμνημα οι δημοκράτες κατά των "Σπαρτιατών", για να μην πάρουμε την κρατική χρηματοδότηση. Αγνοεί τους 250.000 πολίτες που μας ψήφισαν. Οι τυμβωρύχοι και οι πολιτικοί απατεώνες που καταλήστεψαν την Ελλάδα και βίασαν τον ελληνικό λαό έγιναν τώρα και δικαστές. Τώρα θυμήθηκαν ότι δεν είναι καλή η κυβέρνηση Μητσοτάκη και πρέπει να κατατεθεί μομφή εναντίον της, Δεν έχουν ευθύνες και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ για αυτή την τραγωδία; Με αυτή την αθλιότητα του σιδηροδρομικού δικτύου;». Και προσέθεσε όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ ο κ.Στίγκας: «Πριν από ένα μήνα γιατί συντάχτηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξε το νομοσχέδιο των ομοφυλόφυλων, ενώ θα μπορούσαν μαζί να διεμβολίσουν τη ΝΔ και να μην αφήσουν να περάσει ο νόμος έκτρωμα, που προσβάλλει τη χώρα μας>.

Επίσης, ο πρόεδρος των "Σπαρτιατών" σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Εμείς, ως κόμμα, υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία, δίνουμε μάχη για ισονομία και ισοπολιτεία. Ένα κορυφαίο ζήτημα για εμάς είναι και παραμένει η μεγάλη τραγωδία στα Τέμπη. Οι οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους δεν μπορούν ακόμη να συνέλθουν. Και δεν θα συνέλθουν ποτέ. Η δικαιοσύνη δεν έχει ακόμη αποδοθεί».

Χαρίτσης: Να παραιτηθεί ο Φλωρίδης


Να παραιτηθεί από την θέση του υπουργού Δικαιοσύνης ο Γιώργος Φλωρίδης ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς για την χθεσινή τοποθέτησή του. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κύριε Φλωρίδη. Υπήρξε έγγραφο της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, της κας Αδειλίνη, προς την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας για να ερευνηθεί κάθε ερώτημα – καταγγελία των συγγενών των θυμάτων συμπεριλαμβανομένου αυτού που αφορά την αλλοίωση του χώρου του εγκλήματος και την πιθανή απώλεια αποδεικτικών στοιχείων, ναι ή όχι;

Έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος του πρώην Περιφερειάρχη Θεσσαλίας για το μπάζωμα, ο οποίος μάλιστα επικαλέστηκε το δικαίωμα της σιωπής στην Εξεταστική, ακριβώς λόγω της ποινικής δίωξης, ναι ή όχι; Ποιος είναι, λοιπόν, για τα μπάζα, κύριε Φλωρίδη;».


Και συνέχισε ο κ. Χαρίτσης λέγοντας: «Ως Υπουργός Δικαιοσύνης παρεμβαίνετε σε εν εξελίξει δικαστική διερεύνηση για την οποία έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και λέτε ότι είναι για τα μπάζα όποιος μιλάει για μπάζωμα. Η συμπεριφορά σας είναι ανεπίτρεπτη και αντιθεσμική. Και μετά από αυτό οφείλατε να παραιτηθείτε άμεσα». Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, επιτέθηκε στον Κώστα Καραμανλή λέγοντας ότι ο κ. Καραμανλής είπε πως δεν κρύβεται πίσω από τη βουλευτική ασυλία. «Μα ποιος μίλησε για βουλευτική ασυλία; Θα παίζουμε με τις λέξεις; Για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών πρόκειται. Και αυτό ακριβώς είναι το θέμα. Ότι δεν έχετε καμία πρόθεση να συσταθεί προανακριτική. Γι’ αυτό και σπεύσατε να συμφωνήσετε σε μια Εξεταστική παρωδία. Γιατί αυτό σας βόλευε. Για να καταλήξετε στο βολικό συμπέρασμα ότι φταίει ο σταθμάρχης και οι νεκροί μηχανοδηγοί», συμπλήρωσε ο κ. Χαρίτσης.

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς απεύθυνε ένα κάλεσμα προς τον προοδευτικό χώρο χαρακτηρίζοντας τις ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ως φοβικές. «Καλούμε την κοινωνία σε διαρκή αγώνα. Να πάρει την υπόθεση στα χέρια της. Καλούμε τις ζωντανές δυνάμεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης να απεγκλωβιστούν από την αδιέξοδη και φοβική πολιτική των ηγεσιών τους. Να δημιουργήσουμε το αντίπαλο δέος στην πολιτική της Δεξιάς». Με αιχμή αναφέρθηκε και στον Στέφανο Κασσελάκη λέγοντας ότι: «Δεν μας ενδιαφέρουν και δεν εμπλεκόμαστε σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Δεν θεωρούμε την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία μια ανούσια “κοκορομαχία”. Δεν συμμετέχουμε στον εκφυλισμό των απολίτικων ρητορικών εξάρσεων, όπως αυτές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που στην ουσία το μόνο που προσφέρουν είναι ένα τελευταίο καταφύγιο, καταφύγιο αποπροσανατολισμού στην κυβέρνηση».

Τέλος, ο κ. Χαρίτσης πρότεινε έναν σύγχρονο ενιαίο δημόσιο μεταφορικό φορέα στον σιδηρόδρομο. «Να αντιστραφεί η πολιτική της ιδιωτικοποίησης και της αποθέωσης της αγοράς. Ενιαίος δημόσιος μεταφορικός φορέας τώρα. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση και για την ασφάλεια των μεταφορών, αλλά και για ένα αναπτυξιακό κράτος που χρησιμοποιεί στρατηγικά τις υποδομές τους για την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Καλούμε τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης να στηρίξουν αυτό το δίκαιο αίτημα. Καλούμε τους εργαζόμενους στους σιδηροδρόμους και την ελληνική κοινωνία να διαμορφώσουμε μέτωπο για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό του κ. Μητσοτάκη», σημείωσε.

Νατσιός: Η κοινωνία υπέστη εξαθλίωση, βλέπουμε τις συνέπειες μέρα με τη μέρα


Ο πρόεδρος της Νίκης έκανε λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης για την τραγωδία των Τεμπών και πρόσθεσε ότι τα προβλήματα της χώρας αυτή τη στιγμή είναι βιοτικής σημασίας

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση στην οποία καταλόγησε ανεπάρκεια άσκησε κατά την αποψινή του παρέμβαση στην Ολομέλεια ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιος, ενώ κατηγόρησε τον Κώστα Καραμανλή για συγκάλυψη των ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.


«Κάποτε λέγαμε το κράτος δεν υπάρχει, το κράτος είναι ανοργάνωτο, το κράτος προσπαθεί και δεν μπορεί. Κάποτε η κοινωνία λύγιζε με τις υποτιθέμενες ταπεινές συγγνώμες, τις κενές υποσχέσεις, τα κροκοδείλια δάκρυα και την φαινομενική εξάντληση της κυβέρνησης.

Η δολοφονία 57 ψυχών στα Τέμπη είναι τραγικό δυστύχημα λόγω ανθρωπίνου λάθους, όχι έγκλημα. Χυδαιότητα είναι η συγκάλυψη του αυτού δολοφονικού εγκλήματος από τον κύριο Καραμανλή, όχι η ομολογία της αλήθειας από την αρχηγό πολιτικού κόμματος που «έσπασε τα νεύρα» του προέδρου της Βουλής. Ο Πρόεδρος ενοχλήθηκε από την κυρία Κωνσταντοπούλου και όχι από την απεγνωσμένη και απολύτως απρόσφορη προσπάθεια της κυβέρνησης να μας πείσει ότι όντως αποφάσισε η δικαιοσύνη και όχι η κυβερνητική πλειοψηφία. Οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, οι φωτιές σε όλη την Ελλάδα είναι απρόβλεπτη κλιματική αλλαγή όχι έλλειψη πάσης φύσεως υποδομής. Ο αγώνας για την ανθρώπινη ζωή περιορίζεται στο γάμο των ομοφυλοφίλων και στην επικράτηση της τεκνοθεσίας έναντι της υιοθεσίας. Ούτε λόγος για την πείνα, την αρρώστια και την οικονομική εξαθλίωση, που εσείς οι ίδιοι φέρνετε στους συμπολίτες μας» είπε ο κ. Νατσιος και συνέχισε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα.

«Τι προσόντα κατέχετε για να μπορείτε να κυβερνάτε αυτή την κοινωνία; Τι έχετε να προσφέρετε στον πολίτη αυτής της χώρας, στον οικογενειάρχη, στο παιδί του, στον νεαρό φοιτητή, στον εργαζόμενο, στον αγωνιστή της καθημερινότητας; Μπροστά σε αυτό τον κόσμο ομιλείτε κύριοι Υπουργοί, κύριοι συνάδελφοι βουλευτές. Απέναντι σε αυτή την κοινωνία στέκεστε.

«Η λέξη «υπουργός» σημαίνει υπηρέτης και βοηθός από τα συνθετικά υπό και έργον. Η δε λέξη πρωθυπουργός σημαίνει ο πρώτος βοηθός και υπηρέτης, από τα συνθετικά πρώτος και υπουργός. Αυτή είναι η ιδιότητά σας, που παγκοσμίως θεωρείται λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Πώς ακριβώς την υπηρετείτε; Τι έργο επιτελείτε και για ποια κοινωνία δουλεύετε; Μια κυβέρνηση, μία οποιαδήποτε αρχή που δεν αφουγκράζεται το παλμό του λαού της και προσπαθεί με μανία να ρίξει τα θεμέλια της είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Μια κοινωνία χωρίς αρχές, μια κοινωνία που αμφισβητεί τα πάντα και δεν έχει κανένα σημείο αναφοράς δεν έχει μέλλον και εσείς μια τέτοια κοινωνία παλεύετε να φτιάξετε.

Δεν είναι ζήτημα ιδεολογίας και φιλοσοφίας, τα προβλήματα της χώρας αυτή τη στιγμή είναι τόσο βιοτικής σημασίας που κανείς δεν μπορεί να διαπραγματευτεί ή να διαφωνήσει με τη λύση που απαιτείται.

Αν πραγματικά ενδιαφερόσασταν για τη κοινωνία που ισχυρίζεστε ότι εκπροσωπείτε και προστατεύετε δεν θα είχατε την δική σας προσωπική και εγωιστική ατζέντα. Ούτε θα εφαρμόζατε τη στρατηγική που εφαρμόζετε. Πήρατε από τον κόσμο το ψωμί, του δίνετε ψίχουλα και μιλάτε για πρόοδο. Τραγική σύμπτωση ότι αυτό δεν είναι στοιχείο ούτε της δημοκρατίας, ούτε της δεξιάς, ούτε της αριστεράς, ούτε της παγκοσμιοποίησης. Επομένως και η ιδεολογική μάχη που δίνετε ορίζοντας την αμαρτία, την αγάπη, τη ζωή και την ελευθερία απώτερο σκοπό έχει την επικράτηση των καθαρά δικών σας προσωπικών συμφερόντων» ανέφερε ο πρόεδροςτης Νίκης και κατέληξε.

«Η κοινωνία υπέστη παντός είδους εξαθλίωση και βλέπουμε τις συνέπειες αυτού μέρα με τη μέρα. Η βία όλο και αυξάνεται, τα παιδιά μας ξεσπούν, τα εγκλήματα αμέτρητα, η κοινωνία διχάζεται με το παραμικρό. Κάθε μέρα πορείες και διαμαρτυρίες, ο κόσμος αγανακτεί και το αναγνωρίζει μέχρι και η Ευρώπη αλλά εσείς δεν ακούτε. Πώς να ακούσετε κύριοι, όταν μόνο τα ροδάκια της καρέκλας σας ακούτε;

Που να ακούσει ο κύριος Καραμανλής που τόσο τον έχει θολώσει αυτή η αδικαιολόγητη του έπαρση και αλαζονεία; Η οποία ακόμα να καταλάβουμε από που προκύπτει. Σίγουρα, δεν προκύπτει από το ανύπαρκτο έργο του, εκτός κι αν πραγματικά ήθελε να μείνει στην ιστορία ως ανίκανος σε βαθμό κακουργήματος. Στην κυριολεξία κακουργήματος όντας υπεύθυνος για τον θάνατο 57 ανθρώπων. Ευτυχώς δεν κρύφτηκε και ένα μήνα μετά τη παραίτηση του υπέβαλε υποψηφιότητα ξανά. Τόσο τίμιος που ενώ ωρυόταν για την ασφάλεια του σιδηροδρόμου, δέχτηκε να καταθέσει ως μάρτυρας μπροστά στην εξεταστική επιτροπή στην οποία πλειοψηφούσε το κόμμα του. Ευτυχώς, η ανάκριση ήταν επαρκέστατη και αυστηρότατη και ο κύριος Καραμανλής μας έλυσε όλες τις απορίες. Πάλι καλά που οι συνάδελφοι του δεν τον προστατεύουν και δεν τον κρύβουν και συνειδητά καταψήφισαν τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Συνειδητά τα χειροκροτήματα, οι χειραψίες και τα συγχαρητήρια μετά τις γραφικές του ατάκες περί κατανόησης και πόνου λόγω της τραγωδίας. Όπως συνειδητά και ο κύριος Καραμανλής απέφυγε να κοιτάξει οπουδήποτε αλλού πέρα από τους θερμούς υποστηρικτές του. Ίσως αυτό να είναι και άλλη μια τρανή απόδειξη της ενοχής του».

Μητσοτάκης: Ουδέποτε υπήρξε εντολή για συγκάλυψη, κοιτώ στα μάτια τους συγγενείς των θυμάτων


«Να διαλύσουμε τους μύθους για την τραγωδία» - «Ολοκληρώσαμε την σύμβαση 717 που εσείς (ο ΣΥΡΙΖΑ) δεν είχε ολοκληρώσει» - «Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο» - «Όποιος θέλει να κατέβει στην πολιτική να το κάνει και να μετρηθεί, όχι με πληρεξούσιους» - «Τον τόπο τον κυβερνά ο λαός δια των εκλεγμένων αντιπροσώπων του, όχι τα φουσκωμένα πορτοφόλια»

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ολομέλεια της Βουλής, ολοκληρώθηκε η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας για την τραγωδία των Τεμπών.

Σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού:


Σας ζητώ να καταψηφίσετε την πρόταση δυσπιστίας και να υπερψηφίσετε μία κυβέρνηση που θέλει να πηγαίνει τη χώρα σταθερά μπροστά.

Προσπάθησα να περιγράψω όσο καλύτερα μπορούσα το τι έγινε στο δυστύχημα και το τι θα κάνουμε. Να μαθαίνουμε από τα δικά μας λάθη.

Οι πολίτες θα στείλουν στις ευρωεκλογές το δικό τους μήνυμα σε όσους χρησιμοποιούν κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

Τον Ιούνιο θα έχουμε μία μάχη πιο κρίσιμη από άλλες στο παρελθόν. Οι Ευρωεκλογές δεν προσφέρονται για αδιαφορία. Εμείς αντλούμε πάντα διδάγματα από τα λάθη μας. Και ακριβώς αυτή η ευαίσθητη συγκυρία είναι που οδηγεί τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ σε μία σύμπραξη.

Κάποιοι θέλετε να προβάλετε μία εικόνα αστάθειας. Αυτή η κυβέρνηση πέτυχε να καθιερώσει τα εθνικά μας σύνορα ως ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, αντιμετώπισε το μεταναστευτικό, εφερε 36 δις. Στο Ταμείο Ανάκαμψης. Και αυτό πρέπει να συνεχιστεί.

Στην πρόταση δυσπιστίας υπάρχει ένας πραγματικός συγγραφέας, που δεν την υπέγραψε. Αυτός υπήρξε ο πρώτος διακινητής όλων αυτών των θεωριών. Αναρωτιέμαι, πού είναι σήμερα ο κ. Βελόπουλος;

Για να ξεκαθαρίσουμε. Αν κάποιος εκδότης, μεγαλοεπιχειρηματίας, έχει πολιτικές βλέψεις, ας εμφανιστεί στην πολιτική αρένα, ο ίδιος, όχι μέσω πληρεξουσίων. Να μετρηθούν.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε κάποτε αναρωτηθεί, ποιος κυβερνά αυτόν τον τρόπο. Η απάντηση έχει δοθεί. Τον κυβερνά ο λαός δια των εκλεγμένων, και όχι τα φουσκωμένα πορτοφόλια.

Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο.

Οι κυβερνήσεις είναι αυτές που ορίζουν τους κανόνες και αυτό ενίοτε οδηγεί σε συγκρούσεις. Αυτό είναι το κόστος των διαφορετικών ρόλων. Εχουμε ζήσει εποχές διαπλεκόμενων και νταβατζήδων, είναι η Ελλάδα από παλιά.

Το κάθε επιχειρηματικό συμφέρον έχει το δικαίωμα να διεκδικεί ό,τι θέλει. Ακόμη και να πέσει μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

Με προθυμία ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μετατρέπει το κόμμα, σε πράσινο ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή σας ταυτίσαμε με εκδοτικά συγκροτήματα. Για τα πανεπιστήμια, τα ίδια έγραφε το εκδοτικό συγκρότημα για τα πανεπιστήμια, τα ίδια και εσείς. Τυχαίο; Ας το κρίνουν οι πολίτες.

Η μία όψη είναι ότι ο Κασσελάκης είναι υπονομευτής του πολιτεύματος. Η άλλη είναι ότι είναι απλά φαιδρός.

Προς τον ΣΥΡΙΖΑ: «Προηγούμαστε στην ποιότητα των εκλογών». Να σταματήσει ο φαντάρος των 20 ημερών ο κ. Κασσελάκης τις ανιστόρητες κατηγορίες για διεθνείς παρατηρητές. Ας μάθει ο κ. Κασσελάκης, ότι η Δημοκρατία μας γιορτάζει 50 χρόνια ζωής και ακμής. Κανείς δεν έχει τολμήσει να αμφισβητήσει τις εκλογές μας. Αυτό το κεκτημένο δεν αμφοσβητήθηκε όπως είπε ο κ. Αλιβιζάτος ούτε στις αρχές του ‘90, ούτε όταν το 2000 έχασε με 70.000 ψήφους.

Διαβάζω το σημερινό άρθρο του κ. Αλιβιζάτου, συνεργάτη σας, διακεκριμένου στελέχους του ΠΑΣΟΚ που αγωνίζεται δεκαετίες για το κράτος Δικαίου. Σας αφορά κ. Ανδρουλάκη. «Η χώρα μας δεν αποκλίνει από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Από το 1974 η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου όπως δεν ήταν ποτέ στην ιστορία της. Μόνο αφελείς και ανιστόρητοι το αμφισβητούν αυτό. Σας είπε κ. Ανδρουλάκη αφελή και ανιστόρητο».

Κύριε Ανδρουλάκη, δικοί σας ευρωβουλευτές ήταν που ζήτησαν να διακοπεί η χρηματοδότηση. Το πρώτο είναι ότι σήμερα η Κυβέρνηση κατέθεσε αυτό το κείμενο στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο το οποίο απαντά σημείο προς σημείο στο ψήφισμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Δεν θα σχολιάσω όσα γράφει η πρόταση δυσπιστίας για το κράτος δικαίου. Είναι παράξενο να είναι σε αυτή εισηγητής ο κ. Παππάς καταδικασμένος 13-0. Έχετε το θράσος κ. Παππά να γελάτε, όταν κρεμάσατε πολιτικούς στα μανταλάκια, αυτοί δεν γελούσαν.

Η Δικαιοσύνη θα κρίνει ποιος είναι αθώος και ποιος ένοχος.

Δεν έχω καταλάβει αν ήσασταν σε συνεννόηση όπως είπε ο κ. Παππάς. Όλα αυτά γίνονται στη υπηρεσία ενός και μόνο στόχου, να πέσει ο Μητσοτάκης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με νωπή λαϊκή εντολή, με τη συμπεριφορά σας αυτή (προς τον κ. Ανδρουλάκη), εσείς ποδοπατείτε το συλλογικό πένθος.

Κάνατε πρόταση δυσπιστίας για ένα δημοσίευμα που γνωρίζαμε εδώ και έναν χρόνο...

Είναι σαφής η άποψή μου τι εννόησα εδώ. Για να μιλήσουμε για δημοσιογραφική δεοντολογία. Μέχρι και με εφημερίδες που έχουμε βρεθεί πολύ σκληρά απέναντι, με κάποιες έχουμε καταλήξει στα δικαστήρια. Μέχρι και αυτοί πάντα ρωτούν ποια είναι η άποψη της κυβέρνησης…

Πρωί πρωί, βγαίνει ένα δημοσίευμα που διαψεύδεται αμέσως. Ο σταθμάρχης μιλούσε με δύο τρένα, το ξέραμε από τις 2 Μαρτίου. Ενώ φαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό περιεχόμενο, υιοθετείται από εσάς. Εντυπωσιακά αντανακλαστικά. Κάποιος καχύποπτος θα έλεγε πως γνωρίζατε το δημοσίευμα πριν βτει. Βλέπατε μπροστά...

Κάτι αλλάζει στους σιδηροδρόμους, αλλά απέχουμε πολύ από το σημείο που θέλουμε να είμαστε. Διαγωνιστικές διαδικασίες ήταν παλιά βαθειά προβληματικές. Όλα αυτά εξορθολογίζονται, είναι μεγάλο έργο που οφείλουμε να το φέρουμε εις πέρας.

Στο 88% των ευρωπαϊκών τρένων δεν υπάρχουν αυτά τα συστήματα. Ακριβώς επειδή ο Γενικός Κανονισμός Ασφαλείας τηρείται ευλαβικά. Η τεχνολογία πάντα θα βοηθά, αλλά δεν αποτελεί ποτέ την καθοριστική ασφαλιστική δικλείδα.

Διπλασιάσαμε τη χρηματοδότηση. Έχουν γίνει συμπληρωματικά έργα ασφαλείας. Μπήκαν κάμερες. 14 γέφυρες παρακολουθούνται ζωντανά.

Στην συνείδηση όλων, πάντα, θα πλανάτε το βάρος ότι αν η 717 είχε τελειώσει πριν το ατύχημα, ίσως να μην είχε συμβεί. Αυτό το έχουμε αναγνωρίσει. Αλλά έπρεπε να είναι έτοιμο από το 2016.

Δεν έχετε πει κουβέντα για το πώς θα γίνουν τα τρένα πιο ασφαλή.

Εμείς με συνταγματική αναθεώρηση, αυτή η κυβέρνηση, πήγε την παραγραφή στα 20 χρόνια. Εμείς το κάναμε αυτό, δεν το κάνατε εσείς. Εμείς δεν θα μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από καμμία παραγραφή.

Για το άρθρο 86. Το 2007 ήμουν νεοεκλεγμένος βουλευτής. Μαζί με λίγους ακόμη είχαμε καταθέσει πρόταση να πάψει να υπάρχει η αποσβεστική προθεσμία.

Επανέρχομαι στο θέμα του κ. Καραμανλή «που κρύβεται πίσω από την ασυλία του». Αν κρίνετε ότι βαρύνεται με ανθρωποκτονία από δόλο να το τεκμηριώσετε και να πάμε σε προανακριτική.

Ο Πάτρα - Πύργος έσπασε σε κομμάτια για να εξυπηρετήσετε τον Καλογρίτσα. Αυτοί που έχασαν τη ζωή τους σε έναν δρόμο καρμανιόλα, ευθύνεται ο κ. Σπίρτζης για ανθρωποκτονία εξ αμελείας Η απάντηση είναι όχι.

Όταν ο ίδιος ο εισαγγελέας για το Μάτι είπε, πως αν είχαμε το 112 θα είχανε σωθεί ζωές. Ζητήσαμε εμείς ποτέ κάτι για τον κ. Παππά που δεν είχε υλοποιήσει το 112;

Πάμε σε άλλο ζήτημα, που δεν το λέτε ανοιχτά. Εννοείτε ότι υπουργοί βαρύνονται για τον θάνατο ανθρώπων. Για την πολιτική ευθύνη την ανέλαβε ο υπουργός αμέσως. Για ποινικές ευθύνες το Σύνταγμα απαιτεί κατηγορητήριο και προανακριτική. Ο κ. Φάμελλος είπε να κάνουμε έτσι προκαταρκτική χωρίς κατηγορητήριο, έτσι γενικά. Μου θυμίζει τον κ. Πολάκη που έλεγε να βάλουμε φυλακή κάποιον πολιτικό μπας και σωθούμε.

Το μοναδικό θέμα που έπρεπε να απασχολεί την Ευρωπαία εισαγγελέα είναι τα κονδύλια της 717. Αντιφάσκει, γιατί αν δεν είχε προχωρήσει η 717, δεν θα είχαμε τηλεδιοίκηση. Από όλα όσα έχει πει, πήρε την απάντησή της από τον Άρειο Πάγο για όσα αφορούν την ελληνική Δικαιοσύνη. Πώς μπορεί να κάνει παρέμβαση σε μία ανοιχτή υπόθεση. Έχει ξεπεράσει το όριο των αρμοδιοτήτων της. Εδώ υποψήφιός σας είπε να τη φέρουμε να ρίξει την κυβέρνηση.

Να θυμηθούμε τι είναι αυτή η 717. Πότε έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί; Το 2016. Πόσες; παρατάσεις είχε δώσει ο Σπίρτζης; Συνολικά έξι. Τη σπάσατε σε δύο κομμάτια και μας κληροδοτήσατε μία σύμβαση με πάρα πολλά προβλήματα. Ή θα καταργούσε τη σύμβαση, ή θα πήγαινε, όπως είχατε αποφασίσει από το 2018 και η απόφαση του υπουργείου και σωστά ήταν να ολοκληρωθεί η 717 όσο πιο σύντομα γίνεται.

Αν είχε ολοκληρωθεί η σύμβαση 717, δεν θα το μάθουμε ποτέ, αλλά πιθανόν να ήταν πολύ πιο δύσκολο να έχει συμβεί ό,τι έγινε. Ο σταθμάρχης έβλεπε ότι το τρένο ήταν στη λάθος γραμμή.

Απευεθύνομαι σε μία κοινωνία που έχει δηλητηριαστεί από αυτές τις θεωρίες.

Ποτέ δεν κινήθηκε με μεγαλύτερη ταχύτητα η Δικαιοσύνη. Σε 34 άτομα έχει ήδη αποδώσει κατηγορίες.

Κυρία Κωνσταντοπούλου, αφήσατε ένα αδιανόητο υπονοούμενο πως επειδή ήταν εθελοντής μου με είχε ενημερώσει για το φορτίο. Δεν ντρέπεστε, πώς εργαλειοποιείτε έτσι τον πόνο και τα λέτε αυτά χωρίς ντροπή.

Και μιλάτε για θεωρίες βαγονιών ξυλολίου και αυτό ήταν σχέδιο της κυβέρνησης να προσθέσουμε βαγόνια. Συγκρούστηκαν τα τρένα και έγινε έκρηξη και όλο αυτό ήταν σχέδιο της κυβέρνησης.

Ένας πραγματογνώμονας υπάρχει. Δεν επιβεβαίωσε ποτέ τίποτα από αυτά που λέτε. Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη. -Είπε κοιτώντας στα θεωρεία συγγενείς των θυμάτων.

Είπατε πως θέλαμε να μπαζώσουμε το έδαφος; Γιατί να το κάνουμε αυτό; Και αυτό ήταν απόφαση της κυβέρνησης; Τι ακριβώς να συγκαλύψουμε με το μπάζωμα; Το μέλημα των συνεργείων ήταν να σηκώσουμε τα βαγόνια των τρένων για να δούμε ποιοι ήταν από κάτω.

Ένα ανθρώπινο χέρι έστειλε το τρένο στη λάθος στιγμή και αυτό έγινε. Υπάρχει έστω ένας άνθρωπος να πιστεύει ότι εάν είχε κάνει σωστά τη δουλειά του, όπως την κάνουν εκατοντάδες άλλοι, δεν θα είχε γίνει δυστύχημα;

Έφυγα με ελικόπτερο και είδα ό,τι πιο φρικιαστικό έχω δει ποτέ στη ζωή μου και λέτε ότι το μέλημά μου ήταν να πειράξω τους διαλόγους. Δεν ντρέπεστε λίγο να τα λέτε αυτά;

Ας ξεκινήσουμε με το βαθύτατα παραπλανητικό δημοσίευμα του ΒΗΜΑτος. Αλλοιώθηκαν λέει οι διάλογοι εκείνης της βραδιάς: Όλες οι συζητήσεις δεν ήταν εξ αρχής στη διάθεση των ανακριτικών αρχών; Γιατί κάποιος να θέλει να τις αλλάξει;

Εισάγατε στην προπαγάνδα σας, ένα λεξιλόγιο άλλων εποχών. Μάζωμα, συγκάλυψη, μονταζιέρα. Ήρθε η ώρα να διαλύσουμε τους μύθους. Θα επιχειρήσω να το κάνω στη μνήμη των ανθρώπων, όσο πιο νηφάλια μπορώ. Αναλαμβάνω την ευθύνη στη μνήμη αυτών, να πω την αλήθεια και να κριθώ.

Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου. Ωστε να φανεί τάχα ότι η κυβέρνηση δεν έχει την ενσυναίσθηση. Σεβαστείτε τους ανθρώπους που είναι τουλάχιστον στα θεωρεία.

Δεν μιλήσαμε όσο θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή όσο θα έπρεπε για την τραγωδία. Πάνω σε αυτό το κενό πληροφόρησης φύτρωσαν τα πιο απίθανα σενάρια συνωμοσίας.

Αναρωτιέμαι, όταν στην επέτειο, όταν ντύσατε μαύρη την Κουμουνδούρου, θα μπορούσαμε να το είχαμε κάνει και εμείς το 2019, δεν το κάναμε. Είπατε κ. Φάμελλε πως κρύβομαι, είμαι εδώ. Τοποθετήθηκα σε αυτή την αίθουσα, απείχα μόνο σε μία συνεδρίαση για λόγους αρχής, στην εξέταση των ποσιμάτων της εξεταστικής αρχής.

Απευθύνομαι σε όλους και σε όλους ως πρωθυπουργός και ως πατέρας. Μέχρι στιγμής απέναντι σε αυτή την τραγωδία δεν έχουμε καταφέρει να βαδίσουμε ενωμένοι. Ζήτησα συγγνώμη εξ ονόματος όλων όσων κυβέρνησαν επί δεκαετίες που δεν καταφέραμε να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα των σιδηροδρόμων.

Στέκομαι με σεβασμό και με ταπεινότητα απέναντι στη μνήμη των ανθρώπων που χάσαμε, στον πόνο των τραυματιών και των συγγενών και των θυμάτων. Από όλους μόνο αυτοί έχουν το δικαίωμα να κάνουν τον πόνο διαμαρτυρία ακόμα και να αδικούν την Πολιτεία.
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement