Ad Code

Responsive Advertisement

Λεπτομέρειες του τρόπου δράσης της σέρβικης μαφίας που δρούσε στην Ελλάδα


Νέα σοκαριστικά στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας


Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης της σέρβικης μαφίας που δρούσε στην Ελλάδα και είχε προχωρήσει σε τέσσερις ανθρωποκτονίες το 2020

Νέα σοκαριστικά στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης της σέρβικης μαφίας που δρούσε στην Ελλάδα που εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ.

Όπως αναφέρουν τα νέα στοιχεία οι εκτελεστές δεν δίσταζαν όχι μόνο να τεμαχίζουν τα θύματα που εκτελούσαν, αλλά τα περνούσαν από μηχανή του κιμά και στη συνέχεια τα πετούσαν σε ποτάμι γεμάτο ψάρια, προφανώς για να μην μείνει κανένα ίχνος τους όταν τους αναζητούσαν.

Η εγκληματική οργάνωση είναι μία από τις πλέον αιμοσταγείς των Βαλκανίων, με πληρωμένους δολοφόνους που λάμβαναν ποσά μαμούθ για μία εκτέλεση. Τα μέλη της, στη χώρα μας είχαν προχωρήσει σε τέσσερις δολοφονίες το 2020, στη Βάρη Αττικής και στην Κέρκυρα.

Η πρώτη ανθρωποκτονία διαπράχθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2020 στη Βάρη, σε κατάστημα εστίασης, όταν τέσσερις δράστες εισήλθαν και τραυμάτισαν θανάσιμα δύο αλλοδαπούς, ενώ γευμάτιζαν με τις οικογένειές τους, τραυματίζοντας ελαφρά και συγγενικό πρόσωπο του ενός θύματος.

Η δεύτερη ανθρωποκτονία τελέστηκε στις 23 Ιουλίου 2020 , όταν δύο αλλοδαποί βρέθηκαν νεκροί, με πολλαπλά τραύματα από πυροβόλο όπλο, εντός οχήματος σε περιοχή της Κέρκυρας.
Η απώλεια 200 κιλών κοκαΐνης και η διαφυγή στην Ελλάδα

Τα τέσσερα θύματα, υπήκοοι Μαυροβουνίου και Σερβίας, ήταν ηγετικά και υποβοηθητικά μέλη εγκληματικής οργάνωσης, με έδρα περιοχή του Μαυροβουνίου, που δραστηριοποιούταν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών παγκοσμίως, ενώ διώκονταν διεθνώς με Ερυθρές Αγγελίες – οι τρεις για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και ο ένας για υπόθεση ανθρωποκτονίας.

Το 2014, σύμφωνα με την αστυνομία, η εν λόγω εγκληματική οργάνωση διασπάστηκε σε δύο επιμέρους και πλέον αντίπαλες οργανώσεις, αφότου έχασαν 200 κιλά κοκαΐνης στην Ισπανία. Αυτό οδήγησε τα τέσσερα θύματα να διαφύγουν στη χώρα μας, προκειμένου να προστατευτούν από την αντίπαλη οργάνωση, όπου διέμεναν με πλαστά στοιχεία ταυτότητας στην Αττική, τουλάχιστον από το 2019.

Η εχθρική προς τα θύματα οργάνωση συνενώθηκε με δύο από τις πιο ισχυρές οργανώσεις των Δυτικών Βαλκανίων και άρχισε να στέλνει στην Ελλάδα άτομα για να εντοπίσουν τα θύματα και να τα σκοτώσουν.

Κάπου εδώ να σημειώσουμε ότι πρόκειται για έναν πόλεμο που έχει οδηγήσει σε τουλάχιστον 60 ανθρωποκτονίες σε όλη την Ευρώπη, ενώ για την εξιχνίασή της, με πρωτοβουλία της ΕΛ.ΑΣ. δημιουργήθηκε Κοινή Ομάδα Έρευνας, με τις αρχές της Σερβίας και ομάδα της Europol, με κωδική ονομασία Ithaca.

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, ταυτοποιήθηκαν 39 μέλη της οργάνωσης, από τους οποίους 7 συνελήφθησαν στη Σερβία και 2 στην Ισπανία, ενώ 17 μέλη είναι έγκλειστοι σε σωφρονιστικά ιδρύματα της Ευρώπης, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Τουρκίας.

Από τα μέλη των οργανώσεων, 8 ταυτοποιήθηκαν ως ηθικοί αυτουργοί των ανθρωποκτονιών που τελέστηκαν στην Ελλάδα, 8 ως φυσικοί αυτουργοί και 23 ως συνεργοί.

Στη χώρα μας συνελήφθη ένα άτομο, που συνέβαλε στη φυλακη και μεταφορά του οπλισμού που χρησιμοποιήθηκε στις ανθρωποκτονίες, και τη μετακίνηση μελών της οργάνωσης από τα Σύβοτα στη Χαλκιδική, όπου και διέμεναν μέχρι να διαφύγουν στο εξωτερικό.

Ετοίμαζαν μακελειό σε εμπορικό κέντρο


Το θράσος των εκτελεστών ήταν τέτοιο που δεν δίστασαν να μπουν σε μεγάλο εμπορικό κέντρο της Αττικής, το οποίο καθημερινά δέχεται χιλιάδες επισκέπτες, όπου είχαν εντοπιστεί οι δυό δολοφονηθέντες στη Βάρη και δεν θα δίσταζαν να τους εκτελέσουν εν ψυχρώ σε κοινή θέα, χωρίς να σκεφτούν ούτε στο ελάχιστο ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν παράπλευρες απώλειες, ωστόσο, η εκτέλεση δεν έγινε καθώς καθυστέρησε η άφιξη του οπλισμού στο σημείο.

Τα τέσσερα θύματα διώκονταν διεθνώς με Ερυθρές Αγγελίες –κατά περίπτωση- για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και ανθρωποκτονία με πρόθεση και ήταν ηγετικά μέλη συνεργαζόμενων εγκληματικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών παγκοσμίως.

Για να πετύχουν τον σκοπό τους λειτουργούσαν με σαφή ιεραρχική δομή και διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένα:

μέρος αυτών είχε αναλάβει τον εντοπισμό και την επιτήρηση των θυμάτων, την ενοικίαση κατοικιών σε κατάλληλες περιοχές, την ενοικίαση και προμήθεια οχημάτων και την προμήθεια και αποθήκευση όπλων και εξοπλισμού, ενώ άλλα άτομα είχαν ρόλο «εκτελεστών», αναλαμβάνοντας την τέλεση των ανθρωποκτονιών.

Δηλώσεις σχετικά με εξάρθρωση διεθνικής εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε ανθρωποκτονίες
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:

Μόλις εντοπίστηκαν οι στόχοι τους στην Ελλάδα, τα μέλη της οργάνωσης οργανώθηκαν άμεσα και εισήλθαν στο εσωτερικό της χώρας, χρησιμοποιώντας πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα καθώς και κινούμενοι μέσω μονοπατιών διακινητών μεταναστών.

Τα μέλη είχαν ήδη προμηθευτεί από τα ηγετικά στελέχη μεγάλα χρηματικά ποσά, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν τόσο στις προπαρασκευαστικές ενέργειες όσο και για τη διαφυγή τους.

Για την αποφυγή της ταυτοποίησης των ατόμων, και ιδιαίτερα των ηγετικών μελών, οι πληροφορίες μεταφέρονταν μέσω πολλών ατόμων, ενώ χρησιμοποιούνταν και ειδικά μέσα και τεχνικές κάλυψης (μάσκες, περούκες, γάντια, στολές δυτών, καθαρισμός των καταλυμάτων με χημικά και καύση των οχημάτων).

Ενδεικτικό της επαγγελματικής δομής και του τρόπου που λειτουργούσαν, ήταν η ευκολία στην εύρεση και μεταφορά όπλων, πυρομαχικών και εξοπλισμού και η μεγάλη ρευστότητα των χρημάτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι για την υπόθεση της Βάρης απαιτήθηκε χρηματικό ποσό ύψους 2.000.000 ευρώ.

Επιπλέον, δείγμα της αποφασιστικότητας της οργάνωσης αποτελεί ότι, αδιαφορώντας για παράπλευρες απώλειες, εισήλθαν σε μεγάλο εμπορικό κέντρο σε περιοχή της Αθήνας, όπου εντόπισαν τους στόχους τους, με σκοπό να τους πυροβολήσουν, κάτι που δεν πραγματοποίησαν λόγω καθυστερημένης άφιξης του οπλισμού στο σημείο.

Σχετικά με τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας, όπως προαναφέρθηκε, συνελήφθη ένας αλλοδαπός – συνεργός στις ανθρωποκτονίες, ο οποίος, όπως προέκυψε, ανέλαβε τη φύλαξη των όπλων και του εξοπλισμού της πρώτης ανθρωποκτονίας στη Βάρη, τη μεταφορά τους στην Κέρκυρα για την τέλεση της δεύτερης ανθρωποκτονίας, και τη μεταφορά των φυσικών αυτουργών αυτής σε περιοχή της Χαλκιδικής, όπου διέμειναν μέχρι να διαφύγουν στο εξωτερικό.

Ο ανωτέρω αλλοδαπός εντοπίστηκε και συνελήφθη βραδινές ώρες της Τρίτης, 27 Φεβρουαρίου 2024, σε περιοχή της Αθήνας, ενώ από τις έρευνες στην οικία του βρέθηκε ένα πιστόλι, γεμιστήρες και 40 φυσίγγια.

Η δικογραφία υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ ο συλληφθείς παραπέμφθηκε σε Ανακριτή. Οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπόλοιπων μελών της οργάνωσης συνεχίζονται.


Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement