Ad Code

Responsive Advertisement

Από το 2008 οι κυβερνήσεις ψηφίζουν τα ίδια μέτρα κατά της οπαδικής βίας - Και... δεν τα εφαρμόζουν! Γιατί;


Οι... "σκληρές ποινές" για τους συνδέσμους των ομάδων χρονολογούνται από το 2008 αλλά παραμένουν «λόγια του αέρα».

Δέκα μέρες μετά τα αιματηρά επεισόδια της Νέας Φιλαδέλφειας με τους Κροάτες χούλιγκαν και τη δολοφονία του 29χρονου φίλου της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσουρή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε κοινή σύσκεψη που είχε με τον πρόεδρο της UEFA, Aλεξάντερ Τσέφεριν και τους ιδιοκτήτες των τεσσάρων μεγαλύτερων ΠΑΕ (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ) βγήκε να εξαγγείλει τα «νέα» μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

Μόνο που πρόκειται για τα ακριβώς ίδια μέτρα που η δική του κυβέρνηση ψήφισε τον Μάρτιο του 2022 (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) - αλλά δεν εφάρμοσε ποτέ - μετά την δολοφονία του Άλκη Καμπανού.

Διανθισμένα ωστόσο αυτή τη φορά με αρκετό ευρωπαϊκό «αέρα» καθώς όπως είπε, η οπαδική βία δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αλλά πρόβλημα που αφορά όλη την Ευρώπη. Για αυτόν τον λόγο από κοινού με τον κ. Τσέφεριν συμφώνησαν να δημιουργηθεί σε μελλοντικό χρόνο ένα «παρατηρήτηριο βίας» με συμμετοχή πολλών διαφορετικών κρατών ώστε η UEFA να μπορεί να προειδοποιεί εγκαίρως για γεγονότα υψηλού κινδύνου. Όπως επισήμαιναν άλλωστε κυβερνητικές πηγές οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στα μέτρα αυτά θέτουν τις μεγάλες ΠΑΕ προ των ευθυνών τους.

Για να είμαστε όμως δίκαιοι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που προσπαθεί να πατάξει την οπαδική βία εντός και εκτός γηπέδων.


Η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή το 2008 με υπουργό Πολιτισμού τότε τον Μιχάλη Λιάπη και υφυπουργό Αθλητισμού τον Γιάννη Ιωαννίδη κατέθεσε νομοσχέδιο το οποίο μεταξύ άλλων προέβλεπε αυστηρές ποινές σε όσους προκαλούν επεισόδια, απαγόρευση μετακίνησης οργανωμένων οπαδών, κατάργηση Συνδέσμων Φιλάθλων και παράλληλα δημιουργία Λέσχης Φίλων ομάδων.

Αλλά και ο Παύλος Γερουλάνος, ο υπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου το 2011 σε νομοσχέδιο που επίσης κατατέθηκε προέβλεπε παύση των συνδέσμων οπαδών με τη σημερινή τους μορφή και μάλιστα το υπουργείο είχε δεσμευτεί για αναστολή της λειτουργίας των συνδέσμων οργανωμένων οπαδών μέχρι το καλοκαίρι του 2012.

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα στο ίδιο μήκος κύματος με υπουργό αθλητισμού τότε τον Σταύρο Κοντονή, και αναπληρωτή Δημόσιας Τάξης τον Νίκο Τόσκα, υπέγραψαν απόφαση με την οποία ρυθμίζεται το νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία των συνδέσμων των φιλάθλων.

Συγκεκριμένα προέβλεπε πως κάθε ομάδα μπορεί να έχει μόνο μία λέσχη φιλάθλων, την οποία υποδεικνύει ο Ερασιτέχνης, και έτσι καταργούνται δεκάδες σύνδεσμοι των μεγάλων ΠΑΕ.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν εφαρμόστηκε ποτέ μέχρι να έρθει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη τον Μάρτιο του 2022 μετά το έγκλημα στην περιοχή Χαριλάου που στοίχησε τη ζωή στον Άλκη Καμπανό.

«Η Πολιτεία ανταποκρίνεται στη λαϊκή απαίτηση να μπει τέλος σε αυτές τις καταστάσεις», σημείωνε εκείνες τις μέρες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος δεσμευόμενος πως οι σύνδεσμοι χούλινγκαν κλείνουν και οι λέσχες φιλάθλων θα λειτουργούν υπό προϋποθέσεις.

Παράλληλα, εξήγγειλαν αυστηροποίηση των ποινών για όσους μετέχουν σε οπαδική βία και χουλιγκανικές δράσεις. «Θα προβλέπονται ποινές στέρησης ελευθερίας και δε θα υπάρχει η δυνατότητα αναστολής. Θα επικρατήσει το ιδιώνυμο», δήλωνε τότε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ιδιώνυμο είχε έρθει στη Βουλή και επί υπουργίας Γιώργου Ορφανού, νόμος ο οποίος καταργήθηκε ως αναποτελεσματικός, αλλά και γιατί έφερνε σε σύγκρουση την κυβερνηση Καραμανλή με τις ΠΑΕ και τους οργανωμένους οπαδούς.

Τα παραπάνω μέτρα μέσες άκρες εξήγγειλε για άλλη μια φορά χθες ο πρωθυπουργός, αναφέροντας μάλιστα πως έγιναν δεκτά και από τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ.

Αντιδράσεις από την ΕΛ.ΑΣ.


Ιδιαίτερη ωστόσο αντίδραση προκάλεσε στους κόλπους της ΕΛΑΣ η ανάθεση στην Αστυνομία του ελέγχου των οργανωμένων οπαδών στις θύρες των γηπέδων, αρμοδιότητα που την έχουν μέχρι σήμερα εταιρείες σεκιούριτι.

Οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. είχαν για πάρα πολλά χρόνια πάγιο αίτημα να απεμπλακούν οι αστυνομικοί από τους συγκεκριμένους ελέγχους με στόχο να ενισχυθούν οι υπηρεσίες που μάχονται το έγκλημα, μέχρι που πριν από μερικά χρόνια πράγματι αυτό συνέβη. Δηλαδή, όπως λένε εφαρμόστηκε ότι γίνεται και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Μετά τα νέα μέτρα, εντούτοις, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, στη σκιά της φονικής επιδρομής στη Νέα Φιλαδέλφεια, η Αστυνομία «γυρίζει πίσω» και αναλαμβάνει ξανά το ρόλο του σεκιούριτι. Όπως λένε συνδικαλιστές, μιλώντας στο iEidiseis (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) παρότι η Αστυνομία είναι ούτως ή άλλως επιφορτισμένη με πάρα πολλές υπηρεσίες που αφορούν στους αγώνες (όπως για παράδειγμα οι συνοδείες των ομάδων, η φύλαξη του περιβάλλοντα χώρου του γηπέδου, ακόμα και η επέμβαση εντός γηπέδου όταν ξεσπάσουν επεισόδια κλπ), πλέον τις ανατίθεται ακόμα μία αρμοδιότητα.

Το φαινόμενο της οπαδικής βίας είναι περίπλοκο - σίγουρα όχι μόνο στην Ελλάδα - και πρέπει να γίνουν βαθιές τομές προκειμένου να αντιμετωπιστεί. Καλό θα ήταν όμως, με ζεστό ακόμα το αίμα ανθρώπων που δολοφονήθηκαν για μια ομάδα να μην στήνονται επικοινωνιακά σόου.
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement