Ad Code

Responsive Advertisement

19 μαχητικά F-16 της Δανίας στην Ουκρανία: To ανακοίνωσε η Φρεντέρικσεν

 

Η Δανία θα δωρήσει 19 μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, όπως δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας Μέτε Φρεντέρικσεν στη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην αεροπορική βάση Skrydstrup της Δανίας.


“Γνωρίζουμε ότι η ελευθερία σας, είναι η ελευθερία μας. Γνωρίζουμε επίσης, ότι χρειάζεστε περισσότερα” όπλα, δήλωσε η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν. “Αυτός είναι ο λόγος που ανακοινώνουμε ότι δωρίζουμε 19 μαχητικά αεροσκάφη F-16”, εξήγησε η ίδια.

Η Ολλανδία έχει επίσης, διαθέσιμα 42 αεροσκάφη F-16, αλλά δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα τα δωρίσει όλα στο σύνολό τους, δήλωσε νωρίτερα σήμερα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, στη διάρκεια μιας επίσκεψης του Ζελένσκι στην Ολλανδία που προηγήθηκε.

Η Ολλανδία και η Δανία ηγούνται εδώ και μήνες, μιας κοινής προσπάθειας για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα μαχητικά F-16, προωθώντας την δωρεά των μαχητικών, ώστε η Ουκρανία να βοηθηθεί στην αντιμετώπιση της ρωσικής αεροπορικής υπεροχής, μετά την εισβολή των δυνάμεων της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Νωρίτερα ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είχε δηλώσει ότι η Ολλανδία και η Δανία θα παραδώσουν έναν απροσδιόριστο αριθμό μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία όταν θα έχουν ικανοποιηθεί οι προϋποθέσεις για την μεταφορά τους. Η δήλωση Ρούτε ήταν Πρόκειται για την πρώτη πραγματική δέσμευση που αφορά την προμήθεια F-16 στις ουκρανικές ένοπλες λίγες ημέρες αφότου οι ΗΠΑ ενέκριναν την πιθανή παράδοση αυτού του τύπου μαχητικών από την Ολλανδία και την Δανία.

Μετά την ανακοίνωση του Ρούτε ακολούθησε ανάλογη ανακοίνωση και από το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας.

“Συμφωνούμε στην μεταφορά αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία και στην Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ και με άλλους εταίρους, όταν θα ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται, αλλά δεν περιορίζονται εκεί, η επιτυχής επιλογή, δοκιμασία και εκπαίδευση ουκρανικού προσωπικού για τα F-16 καθώς και οι απαραίτητες άδειες, υποδομές και επιμελητειακή υποστήριξη”, προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Ο Ζελένσκι, ο οποίος χαρακτήρισε την συμφωνία “ιστορική”, είπε ότι ο ακριβής αριθμός των αεροσκαφών θα συζητηθεί “λίγο αργότερα”.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφθασε σήμερα στην Ολλανδία στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειάς του να ενισχύσει την αεράμυνα της χώρας του μερικές μέρες αφότου οι ΗΠΑ ενέκριναν την πιθανή παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-16 από την Ολλανδία και την Δανία.

Ο Ζελένσκι θα έχει συνάντηση με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε σε στρατιωτική αεροπορική βάση στο Αϊντχόβεν, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Ρούτε χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Τον Μάιο ο Ρούτε είχε δηλώσει ότι η Ολλανδία σκεφτόταν σοβαρά να παραδώσει στην Ουκρανία F-16, αλλά δεν ήταν σαφές πόσα θα είχε διαθέσιμα και πότε.

Η Ολλανδία, μαζί με την Δανία, έχουν τους τελευταίους μήνες ηγηθεί των διεθνών προσπαθειών να εκπαιδευτούν Ουκρανοί πιλότοι στον χειρισμό F-16 και τελικώς να παραδοθούν στην χώρα τα μαχητικά αυτού του τύπου για να την βοηθήσουν να αντιμετωπίσει την υπεροχή της Ρωσίας σε αυτό τον τομέα. Οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

“Το βασικό ζήτημα είναι τα F-16 για την Ουκρανία, για να προστατεύσουμε τον λαό μας από τον ρωσικό τρόμο. Γινόμαστε ισχυρότεροι”, έγραψε σε ανάρτησή του στο Telegram ο Ζελένσκι.

Χθες Σάββατο, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ είπε ότι η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στον χειρισμό αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F16 έχει ξεκινήσει, αλλά θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι μήνες και πιθανόν περισσότερος χρόνος.

Ο Ρέζνικοφ επισήμανε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι οι έξι μήνες εκπαίδευσης θεωρούνται το ελάχιστο για τους πιλότους, αλλά δεν είναι ακόμη γνωστό πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την εκπαίδευση των μηχανικών αεροσκαφών.

Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στην Δανία και στην Ρουμανία, όπως έχουν πει αξιωματούχοι από μια συμμαχία 11 χωρών.

Η Ουκρανία, η οποία αναμένει ότι πολλές δεκάδες πιλότοι της θα εκπαιδευτούν σε αυτό τον τύπο των μαχητικών, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν περιμένει πως θα μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει αυτό το φθινόπωρο ή τον χειμώνα.

Η Ολλανδία μπορεί να παραδώσει στην Ουκρανία F-16 καθώς οι ένοπλες δυνάμεις της θα χρησιμοποιούν τα νεότερης γενιάς F-35.

Χθες ο Ζελένσκι βρισκόταν στην Σουηδία, όπου είχε συνομιλίες για την πιθανότητα να προμηθευτεί η χώρα του μαχητικά τύπου Gripen.

Η Δανία θα δωρήσει 19 μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, όπως δήλωσε σήμερα, η πρωθυπουργός της χώρας Μέτε Φρεντέρικσεν στη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην αεροπορική βάση Skrydstrup της Δανίας.

Με πληροφορίες Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κοπεγχάγη, Δανία
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement