Ad Code

Responsive Advertisement

Δασική Υπηρεσία vs Πυροσβεστική: Χαμένη ολόκληρη η χώρα


Το σενάριο της τραγωδίας που ζούμε και που μαύρισε τους ουρανούς και τις ψυχές μας γράφτηκε το 1998. 25 χρόνια πριν!


Τότε ο Στέφανος Τζουμάκας ως υπουργός Γεωργίας έπεισε τον ΠΘ Κ. Σημίτη να μεταφέρει την δασοπυρόσβεση από την Δασική Υπηρεσία (που ήταν το φυσικό της αντικείμενο και είχε συσσωρευμένη πείρα ενάμιση αιώνα στις δασικές πυρκαγιές!) στην…Πυροσβεστική. 

Σαν να λέμε ότι η διοίκηση νοσοκομείου αναθέτει τις εγχειρίσεις ανοιχτής καρδιάς σε ακτινολόγους.

Του Δημητρη Κατσούδα


Η πυροσβεστική το διεκδικούσε από χρόνια για λόγους που δεν είναι της παρούσης. Άλλωστε ερχόταν επικουρικά στις φωτιές και βοηθούσε σημαντικά προμηθεύοντας νερό και προστατεύοντας εγκαταστάσεις και οικισμούς.

Σπανίως έμπαινε μέσα στα φλεγόμενα μέτωπα. 
Αυτό κατά 90% το έκαναν οι δασικοί που ήξεραν το δάσος σαν το σπίτι τους.

Ούτε τώρα μπαίνει συνήθως όμως. Δεν σας κάνει εντύπωση το ότι, αφότου ανέλαβε, εκτός από δάση καίγονται συνέχεια σπίτια και οικισμοί; Αλλά αυτό δεν είναι παράξενο! Απλώς δεν υπάρχει πια η Δασική Υπηρεσία να κάνει ανάσχεση του πυρός εντός των δασών. Οι φωτιές κατεβαίνουν και σαρώνουν τα πάντα! 

Κι έτσι η ίδια η ΠΥ που, ως επικουρική των δασικών Υπηρεσία, προστάτευε καλά οικισμούς και χωριά τώρα δεν προστατεύει τίποτα!

Αυτή η κατάσταση κορυφώθηκε το 2007, με κάτι λιγότερο από 3 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ στρέμματα καμμένα και πολλούς νεκρούς.

Κινητοποιήθηκε τότε η Βουλή και συστήθηκε 39μελής Επιτροπή. Πρόεδρος ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έκανε υποδειγματική δουλειά. Ακούστηκαν όλοι οι ειδικοί και πολλές οργανώσεις. Κατέθεσα κι εγώ αποσπώντας διακομματική εύφημο μνεία στο Πόρισμα. Το πόρισμα κατέληξε ΟΜΟΦΩΝΑ στο συμπέρασμα ότι το υπάρχον σύστημα (του 1998) είναι καταστροφικό.

Λίγες μέρες μετά μου τηλεφωνάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «πάμε περπάτημα στο Τατόι να σε ρωτάω διάφορα επί τόπου;». Πήγαμε με συννεφιά και περπατήσαμε 4-5 ώρες. Ήξερε ήδη πολλά ο ίδιος αλλά και οι ερωτήσεις του φοβερά εύστοχες.

Με το πόρισμα της Βουλής δεν έγινε τίποτα. 
Άλλωστε πέσαμε στην κρίση και τα μνημόνια. 

Το 2019 ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε πρωθυπουργός. Ούτε τότε άλλαξε τίποτα (έτυχαν και οι πανδημίες και τα τουρκικά, τα ουκρανικά κλπ κλπ).

Αλλά τώρα, 25 χρόνια μετά το 1998, το δράμα έχει πια γίνει ελληνική τραγωδία: μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα! Έχουμε ένα σύστημα πανάκριβο και αναποτελεσματικό αλλά πώς ακριβώς θα επιστρέψουμε στο σωστό; 

Η Δασική Υπηρεσία είναι σχεδόν διαλυμένη. Οι δε έμπειροι στις φωτιές δασικοί στη σύνταξη! Θα πάρει χρόνια να λειτουργήσει σωστά το νέο, δασοκεντρικό, σύστημα. Άσε δε που θα συναντήσει την λυσσαλέα αντίδραση της Πυροσβεστικής!
Ελληνική τραγωδία…

* Υ.Γ. Ο Δημήτρης Κ. Κατσούδας είναι νομικός και πολιτικός επιστήμονας με πολυετή πείρα στις διεθνείς σχέσεις. Είναι γνωστός για τον ρόλο που έπαιξε στην διάδοση του φιλελευθερισμού στην Ελλάδα και για τον ρόλο του ως πρώτου Γενικού Γραμματέα Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.


Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement