Ad Code

Responsive Advertisement

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θα είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων»«Οφείλουμε να είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων», είπε ο πρωθυπουργός στην έναρξη της ομιλίας του, δηλώνοντας συγκινημένος που τον εμπιστεύθηκε ο λαός για άλλη μία τετραετία.


Έκλεισε ένας κύκλος τοξικότητας, είπε ακόμη, επικαλούμενος το αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου, τονίζοντας ότι οι πολίτες ζήτησαν από την κυβέρνηση να προχωρήσει πιο γρήγορα και πιο τολμηρά στις μεταρρυθμίσεις.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο τόπος μας κουβαλά ακόμα στρεβλώσεις και αμαρτίες του δεκαετιών, τις οποίες «διόγκωσε» η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι τραγικοί χειρισμοί που την επέτειναν.

«Η χώρα είναι ελεύθερη από την εποπτεία, αλλά πρέπει να κάνει το απαραίτητο βήμα για να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας άμεσα τον πρώτο στόχο της νέας τετραετίας.

«Το ΕΣΥ άντεξε στην πανδημία», εκτίμησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέδειξε όμως, όπως τόνισε, και τις χρόνιες παθόγενειές του.

Εξειδικεύοντας τους κεντρικούς στόχους της νέας τετραετίας, ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε από τη δημοσιονομική πολιτική, κάνοντας λόγο για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το τέλος του έτους και πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του πρώτου Μνημονίου. Το πρώτο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, όπως είπε, θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί στη Βουλή πριν το τέλος του μήνα.

Στο πλαίσιο των οικονομικών μέτρων, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την παράταση του Market Pass και τους επόμενους μήνες, την καθιέρωση του Youth Pass, ύψους 150 ευρώ, από τον Σεπτέμβριο και την επιβολή νέου μισθολογίου στο Δημόσιο από την Πρωτοχρονιά του 2024.

Ακόμη, αυξάνεται το οικογενειακό επίδομα από 20 έως 50 ευρώ. Μειώνεται κατά 1.000 ευρώ ο φόρος στις οικογένειες με παιδιά, μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ κατά 10% για ασφαλισμένο σπίτι από φυσικές καταστροφές, ενώ οι πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ απαλλάσσονται από φαρμακευτικές δαπάνες.

Παράλληλα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, καθιερώνεται η κοστολόγηση των πολιτικών προγραμμάτων από ανεξάρτητο φορέα. Ακόμη συνεχίζεται η εφάπαξ ενίσχυση στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, ενώ όσοι συνταξιούχοι θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται, δεν θα δούν τη σύνταξή τους να μειώνεται κατά 30%.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμη: «Στις ελαφρύνσεις να προσθέσετε από το νέο έτος την σταδιακή μείωση τεκμηρίων κατά 30%. Την υποχώρηση κατά μία μονάδα των εργοδοτικών εισφορών και σταδιακά την κατάργηση του τελευταίου μνημονικού φόρου, του τέλους επιτηδεύματος. Αυτά θα επιτευχθούν με όχημα τη μεγάλη ανάπτυξη».

«Ακούμε τους επιχειρηματίες να λένε ότι δεν βρίσκουν εργαζόμενους. Τους απαντούμε να δώσουν καλύτερους μισθούς και θα βρουν εργαζόμενους. Αυτή είναι η αναγκαία συνθήκη για ισχυρό κοινωνικό κράτος. Αλλά πρέπει να κερδίσουμε επιτέλους τον πολεμο κατά της φοροδιαφυγής. Εχουμε κάνει βήματα με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αλλά απομένουν ακόμα πολλά να κάνουμε. Και προειδοποιώ όσους έχουν βολευτεί πίσω από μια στρεβλή πραγματικότητα, που επιμερίζει άδικα τα βάρη στις πλάτες όλων όσοι δεν μπορούν να κρύψουν εισοδήματά τους: Η κυβέρνηση έχει και τη βούληση και τη νομιμοποίηση να σας εντοπίσει και να σας κάνει να πληρώσετε τους φόρους που σας αναλογούν» ξεκαθάρισε.

Αναμόρφωση του ΕΣΥ


Περιγράφοντας τους στόχους του για το ΕΣΥ, ο κ. Μητσοτάκης την χαρακτήρισε προσωπικό στοίχημα και δεσμεύτηκε εκ νέου για 10.000 προσλήψεις. Σκοπός μας, είπε, είναι να μπορεί το ΕΚΑΒ να ανταποκρίνεται σε επτά με δέκα λεπτά.

Ακόμη, εξήγγειλε επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων σε όλους τους πολίτες για όλα τα νοσήματα, καθώς και για δημιουργία συμβουλευτικών δομών περίθαλψης για ζητήματα ψυχικής υγείας.


Αρχές του 2025 εκκινεί η διαδικασία της συνταγματικής μεταρρύθμισης


Αναφερόμενος σε σειρά άλλων μέτρων και στόχων, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα διπλασιαστούν οι πόροι του προγράμματος «Σπίτι μου», ενώ η Ελλάδα θα είναι πρωταγωνίστρια, έως το 2030, στη μάχη της κλιματικής αλλαγής, καθώς το 80% της συνολικής ενέργειας θα παράγεται, έως τότε, από ΑΠΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης οριοθέτησε και τον μεγάλο στόχο της συνταγματικής μεταρρύθμισης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα εγκαταλείψουν τη στείρα άρνηση και θα προσέλθουν στον διάλογο.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα για την αμυντική θωράκιση της χώρας μας θα συνεχιστούν, όπως και ότι ο φράχτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2025. Μίλησε ακόμη για περαιτέρω ενίσχυση της άμυνας της χώρας μέσω διακρατικών συμφωνιών.

Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ακόμη ξεκάθαρος ως προς τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα έμεινε στην Ευρώπη, για να πρωτοστατήσει στην Ευρώπη».

«Η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ επιστρέφουν στον έλεγχο του κράτους από το Υπερταμείο, όπου τα είχε εκχωρήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας στο σημείο αυτό στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, που τον παρακολουθούσε από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Καλά τα λέω κ. Τσακαλώτε; Καλά τα λέω».

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε και την ανάγκη μιας πολιτιστικής αναγέννησης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να φτιάξει τη δική της κινηματογραφική βιομηχανία, ενώ επανέλαβε τον κυρίαρχο εθνικό στόχο για τη επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα «με τα αδέρφια τους στην Ελλάδα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «πρέπει να εφαρμόσουμε με απόλυτη συνέπεια όλα τα σχέδια που εκπονήθηκαν για τα άτομα με αναπηρία, για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, για το παιδί».

Παράλληλα, είπε ότι οι Έλληνες μουσουλμάνοι της Θράκης θα πρέπει να αισθάνονται ίσοι και να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Χριστιανούς, καθώς και τις ίδιες ευκαιρίες.

«Μόνο ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να πετύχουμε θριάμβους» είπε εν κατακλείδι ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας έμφαση σε ένα νεοφιλελεύθερο κράτος δικαίου και λέγοντας ότι δεν θα υποσχεθεί θαύματα, αλλά υπομονή και σκληρή δουλειά.

Το μήνυμα των πολιτών για ενότητα και αλήθεια πρέπει να φτάσει και εδώ, στη Βουλή, υπογράμμισε, τονίζοντας ότι η ρητορική της ακρότητας και της χυδαιότητας ανήκει στο χθες. Η δημοκρατική πολυφωνία σε αυτή τη Βουλή δεν θα επιτρέψει την κακοφωνία, είπε με νόημα. Κάλεσε ακόμη όλους να σεβαστούν τον κοινοβουλευτικό διάλογο και ζήτησε την υπερψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Να γίνουμε οι ίδιοι αρχιτέκτονες του πεπρωμένου μας, ζήτησε επίσης, κλείνοντας την ομιλία του.

Η ομιλία του πρωθυπουργού

Στο πλαίσιο της τριήμερης συζήτησης θα τοποθετηθούν υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί, υφυπουργοί, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων και βουλευτές, με τους τελευταίους, να εντάσσονται σε κύκλους ομιλητών κατ΄ αναλογία της δύναμης των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Το χρονοδιάγραμμα των προγραμματικών δηλώσεων:

Πέμπτη, 06/07/2023

17:00 (ολομέλεια) Ανάγνωση και συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων κυβέρνησης (ομιλίες πρωθυπουργού και αρχηγών κομμάτων)

Παρασκευή, 07/07/2023

09:00 (ολομέλεια) Συνέχιση της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων κυβέρνησης

Σάββατο, 08/07/2023

09:00 (ολομέλεια) Συνέχιση της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων κυβέρνησης και ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση. (κλείσιμο συζήτησης με ομιλίες πρωθυπουργού και αρχηγών κομμάτων με αντίστροφη σειρά)
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement