Ad Code

Responsive Advertisement

Επιστήμονες προειδοποιούν: Η ΑΙ είναι τόσο επικίνδυνη όσο είναι τα πυρηνικά για την ανθρωπότητα


Κορυφαία πρόσωπα της tech βιομηχανίας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Εκατοντάδες κορυφαία πρόσωπα της tech βιομηχανίας, επιστήμονες και ειδικοί στην τεχνητή νοημοσύνη υπέγραψαν μια κοινή δήλωση για τους υπαρξιακούς κινδύνους που ελλοχεύουν λόγω της ΑΙ για την ανθρωπότητα.

Ανάμεσά τους ο Geoffrey Hinton, που θεωρείται ο "νονός της ΑΙ" και ο CEO της OpenAI, Sam Altman, εταιρία-δημιουργός του δημοφιλέστατου ChatGPT, οι οποίοι κρούουν πρακτικά τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση που δεν δράσουμε ως ανθρωπότητα έγκαιρα και δεν πάρουμε μέτρα προφύλαξης.

"Ο περιορισμός του κινδύνου αφανισμού από την Τεχνητή Νοημοσύνη θα πρέπει να αποτελέσει παγκόσμια προτεραιότητα μαζί με άλλους κινδύνους κοινωνικής κλίμακας, όπως οι πανδημίες και ο πυρηνικός πόλεμος", ανέφεραν σε μια σύντομη δήλωση στον ιστότοπο του Κέντρου για την Ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης (Center for AI Safety).

Το Center for AI Safety αποτελεί έναν οργανισμό με αποστολή να "μειώσει τους κινδύνους στα επίπεδα της κοινωνίας από την τεχνητή νοημοσύνη."

Να θυμίσουμε ότι ο Hinton ήταν ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες της Google, ο οποίος παραιτήθηκε από το πόστο του πριν από ένα μήνα, με στόχο να εκφράσει τις ανησυχίες του για την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Ανάμεσα στις εκατοντάδες εξέχουσες προσωπικότητες που υπέγραψαν την κοινή αυτή δήλωση ήταν ο Demis Hassabis, CEO της Google DeepMind, ο Dario Amodei, CEO της Anthropic και ο βραβευμένος με Τuring ερευνητής, Yoshua Bengio.


Επικρατεί έντονη ανησυχία από άτομα του χώρου της τεχνητής νοημοσύνης, που υποστηρίζουν ότι θα ξεπεράσει σε νοητικά τους ανθρώπους, την ώρα που βλέπουμε τι μπορεί να κάνει ένα μοντέλο ΑΙ chatbot όπως το ChatGPT στο θέμα της πληροφορίας, αλλά και το MidJourney στον χώρο της επεξεργασίας εικόνας και βίντεο.

Πριν από μερικούς μήνες πάνω από 1.000 ερευνητές, επιστήμονες και προσωπικότητες της τεχνολογίας, όπως ο Elon Musk (Tesla, SpaceX, Twitter) και ο Steve Wozniak (συνιδρυτής Apple), υπέγραψαν και αυτοί μια μαζική επιστολή ζητώντας μια εξάμηνη παύση στην ανάπτυξη της ΑΙ, με το επιχείρημα ότι ενέχει "προφανείς κινδύνους για την κοινωνία και την ανθρωπότητα". "Τους τελευταίους μήνες τα εργαστήρια Τεχνητής Νοημοσύνης έχουν εγκλωβιστεί σε έναν ανεξέλεγκτο αγώνα δρόμου για την ανάπτυξη και την αξιοποίηση όλο και πιο ισχυρών ψηφιακών μυαλών που κανείς -ούτε καν οι δημιουργοί τους- δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν, να προβλέψουν ή να ελέγξουν αξιόπιστα", αναφέρεται στην επιστολή.


Τον περασμένο Μάιο ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI μίλησε ενώπιον του Κογκρέσου για το ChatGPT και το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης γενικότερα, παραδεχόμενος πολλούς από τους φόβους του, αλλά και τους αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στην κοινωνία, λέγοντας ότι "Εάν αυτή η τεχνολογία πάει στραβά, τότε θα πάει πάρα πολύ στραβά". Ζήτησε μάλιστα να παρθούν μέτρα και να θεσπιστούν όργανα και νόμοι για την ρύθμιση της ανάπτυξης της ΑΙ.

Πρόσφατα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε κάνει από πλευράς του δηλώσεις σχετικά με το εάν η ΑΙ είναι επικίνδυνη. Μεταξύ άλλων είχε αναφέρει πως "μένει να φανεί" εάν η τεχνητή νοημοσύνη είναι τελικά όντως επικίνδυνη.

Οι χώρες ανά τον κόσμο πασχίζουν να βρουν ένα νομικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της ΑΙ, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να πρωτοστατεί στη μάχη αυτή, καθώς ετοιμάζει το λεγόμενο "AI Act" που αναμένεται να εγκριθεί εντός του 2023.
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement