Ad Code

Responsive Advertisement

Η καλοκαιρινή σεζόν ξεκίνησε στην Σαντορίνη! Ζήτω η καλοκαιρινή σεζόν... Αλλά τι γίνεται με τις διακοπές ρεύματος;


Με αφορμή μία ανάρτηση για τα αρκετά συχνά blackout της ΔΕΗ στη Σαντορίνη διαπίστωσα με λύπη το πόσο πεσιμιστικά αντιμετωπίζει πολύς κόσμος κάθε προοπτική εξέλιξης του νησιού ή από την άλλη πλευρά την εντελώς εχθρική αντιμετώπιση κάθε κριτικής και πάνω σε αυτά θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις που αποσκοπούν σε εποικοδομητικό διάλογο και όχι στο να ειρωνεύεται και να χλευάζει ο ένας τον άλλον. Στο κάτω κάτω σε ένα νησί όπως είναι η Σαντορίνη δεν έχει καμία σημασία ποιος είναι ντόπιος και ποιος "ξένος". 


Και οι δύο προσφέρουν ο καθένας με το δικό του τρόπο στο νησί.

Καταρχήν θα πρέπει να καταλάβουμε ότι ποτέ κανείς δεν είπε οτι δεν συμβαίνουν διακοπές ρεύματος σε άλλα νησιά και προορισμούς. Έχοντας ταξιδέψει St Barts, St Maarten, Capri, Necker Island, Gstaad (το χειμώνα) μέχρι και τη λίμνη Como στην Ιταλία μπορώ να σας πω ότι σπάνια μεν αλλά έχει συμβεί να υπάρξουν διακοπές ρεύματος ή μικρό ατυχίες εκεί. Η διαφορά βέβαια είναι ότι τα νησιά ως μια αντίστοιχη Σαντορίνη στις χώρες τους έχουν φροντίσει και έχουν επενδύσει σε αναβαθμίσεις ηλεκτρικού δικτύου, σε ηλιακές γεννήτριες, αναβάθμιση δρόμων όπου χρειαζόταν και κυρίως καθαριότητα με αποτέλεσμα οι ατυχίες να περνάνε σχεδόν αμελητέες (μέγιστη διακοπή ρεύματος που έχω δει έξω, 5 λεπτά!!!).

Δεύτερον πρέπει να καταλάβουμε ότι το νησί καλώς ή κακώς διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα και την ταυτότητα του πρέπει πρώτα εμείς να του την αναγνωρίσουμε. Διότι όταν το κάνουμε αυτό θα καταλάβουμε αν ο κόσμος που επιλέγουμε να φέρουμε είναι ο σωστός ή όχι. Η Μύκονος και η Σαντορίνη διεθνώς αναγνωρίζονται ως luxury προορισμοί. Και αν για τη Μύκονο ως ένα σημείο είναι αληθές για τη Σαντορίνη από την άλλη δεν είναι καθόλου. Από την έλλειψη ουσιαστικών υποδομών, την έλλειψη επενδύσεων από γνωστούς οίκους μόδας (έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες τα τελευτία 2 χρόνια με καινούργια καταστήματα), την εντελώς κακή διαχείρηση υπαλλήλων καθαριότητας και των υποχρεώσεων τους, και φυσικά ανύπαρκτοι δρόμοι και κακό ηλεκτρικό δίκτυο συνθέτουν μια εικόνα η οποία αποδομεί αυτό που ο τουρίστας είχε χτίσει στο μυαλό του όταν επέλεξε να πληρώσει την ακριβή σουίτα του στο νησί.

Το πρώτο συνέδριο για τον Luxury τουρισμό που έγινε στη Σαντορίνη έθιξε όλα αυτά τα θέματα και την ίδια στιγμή η ποιότητα του τουρίστα που έχει έρθει φέτος ενώ έχει τιγκάρει τα ξενοδοχεία από την άλλη έχει ρίξει τα ταμεία των μαγαζιών κοντά 40-55% κάτω. Οι τζίροι φέτος ξεκίνησαν πολύ χαμηλοί και αυτό μόνο καλό δεν μπορεί να είναι για το νησί. Το νησί δεν μπορεί να γίνει προορισμός της μάζας. Καθημερινά βλέπω ένα σορό κρουαζιερόπλοια σε ένα νησί τόσο πολεοδομικά συμπτυγμένο που πραγματικά κανείς δεν μπορεί ούτε να χαρεί τη βόλτα του αλλά ούτε και οι επιχειρήσεις να δουλέψουν. Για να μην αναφέρω φυσικά ότι ολόκληρη η Πόλη των Φηρών μοιάζει σαν ένα ατελείωτο parking.

Θέλω να κλείσω με το ότι οι όποιες επενδύσεις εδώ και πολλά χρόνια γίνονται πάντα εις γνώσιν της όποιας τοπικής διοίκησης. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τα ταμεία του νησιού και είμαι σίγουρος ότι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν οι πόροι για ποιοτική αναβάθμιση του νησιού. Αναβάθμιση δεν είναι να αγοράσει μόνο ένας επενδυτής και να αντικαταστήσει μια πλαγιά σε ξενοδοχείο αλλά να συνδεθούν όλες αυτές οι όμορφες επενδύσεις μέσα σε μία πόλη η οποία θα αναδυκνυει την ποιότητα και τον αέρα ενός κοσμοπολίτικου νησιού.

Δεν αναλύω τις αδικίες με μισθοδοσίες υπαλλήλων και την κακή συμπεριφορά εργοδοτών διότι αυτά θα γίνονται πάντα και είναι στο χέρι όλων μας να περιορίσουμε τέτοιες πρακτικές. Βέβαια ούτε μου αρέσει και το άλλο που βλέπω συχνά στις αγγελίες .. φτάνει κάποιος στο νησί και αμέσως "είμαι ο τάδες και ψάχνω δουλειά" προσφέροντας τον εαυτό του σε εξευτελιστική τιμή διότι στην ουσία αυτό γίνεται.

Θελω να ευχηθώ μια καλή σεζόν σε όλους και μόνο αν υπάρχει σύμπνοια θα μπορέσουμε να κάνουμε το νησί ένα σύγχρονο Capri. Πολλά φιλιά.

Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement