Ad Code

Responsive Advertisement

Μερικές επισημάνσεις από την κηδεία του τέως Βασιλιά των Ελλήνων


Παρατηρήσεις για την τελετή: 


1) Δεν προκλήθηκε σκάνδαλο, η Γαλανόλευκη δεν έφερε στέμμα, ούτε καν το προσωπικό οικόσημο του Κωνσταντίνου 

2) Χρησιμοποιήθηκε επίτηδες παλαιά έκδοση της Σημαίας, με βαθύ κυανό που πλησιάζει το Royal Blue της βρετανικής Union Jack. Να θυμίσουμε εδώ ότι στη χώρα του υπαρκτού σουρεαλισμού τα χρώματα δεν καθορίζονται με Διάταγμα όπως στον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο - εξ ου και δημοκρατικοί αυτοσχεδιασμοί σημαιών με Ultramarine έως Midnight Blue. 3) Κατά την εξόδιο ακολουθία τηρήθηκε προβάδισμα βάσει σειράς διαδοχής: Δίπλα στην Άννα Μαρία στεκόταν ο Παύλος (ο μεγαλύτερος άρρενας απόγονος του Κωνσταντίνου, παρ' όλο που μεγαλύτερο τέκνο, γενικώς, είναι η Αλεξία, η οποία λόγω του Σαλικού Νόμου που μερικώς εφαρμόζεται, έρχεται τελευταία μετά τους αδελφούς της, ασχέτως ηλικίας). Δίπλα στον Παύλο όμως στεκόταν ο γιος του, Κωνσταντίνος-Αλέξιος (δηλαδή, όχι τα λοιπά τέκνα του μακαρίτη - όπως ακριβώς στη Βρετανία, μετά τον William, σειρά διαδοχής έχουν τα τέκνα του και όχι ο αδελφός του, Harry). 

4) Παρατέθηκαν ελάχιστες από τις ηθικές αμοιβές του εκλιπόντος. 


Στα αριστερά, τα διάσημα των ελληνικών Ταγμάτων Αριστείας (ο Κωνσταντίνος διετέλεσε Αρχηγέτης τους – προφανώς απουσιάζει το αποκλειστικά γυναικείο της Ευποιίας), καθώς και το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας, ακολουθούμενο από Σταυρό της Δανίας. Πάνω από τη μπάρα τοποθετήθηκε το Περιδέραιο του Ισπανικού Κλάδου του Τάγματος του Χρυσόμαλλου Δέρατος (μόλις διακρίνεται o αναρτημένος χρυσός κριός). 


Δεξιά βλέπουμε τον Μεγαλόσταυρο με Αδάμαντες του δανικού Τάγματος του Dannebrog και τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Ελέφαντα, με τους αντίστοιχους αστέρες (η υψηλότερη τιμητική διάκριση της χώρας. Ως απόγονος του Βασιλέα Χριστιανού, ο Κωνσταντίνος ήταν ο ίδιος Πρίγκιπας της Δανίας). Κατόπιν υπάρχει ο Μεγαλόσταυρος του Σωτήρος (η υψηλότερη ελληνική ηθική αμοιβή, προφανώς προηγούμενης έκδοσης, με το στέμμα) και το Περιδέραιο του Δυναστικού (Βασιλικού Οικογενειακού) Τάγματος των Αγίων Γεωργίου και Κωνσταντίνου. Η στρογγυλή χρυσή αγκράφα είναι το Διάσημο της Εκατοενταετηρίδος Ελληνικής Δυναστείας.
Παρατηρούμε ότι δεν έχουν τοποθετηθεί τα διάσημα της Αμερικανικής Λεγεώνας της Τιμής, της Γαλλικής Λεγεώνας της Τιμής, του Ολλανδικού Δυναστικού Τάγματος της Οράγγης, κτλ. Πιθανόν να είχε καλυφθεί ολόκληρο το φέρετρο εάν παρουσιάζονταν όλες οι ξένες τιμητικές διακρίσεις του Κωνσταντίνου, αλλά πάντως απουσιάζουν ακόμα και οι Μεγαλόσταυροι με τις ταινίες και τους αστέρες των ελληνικών Ταγμάτων του Γεωργίου Β΄ και του Φοίνικα. Επομένως, είναι δίκαιο να πούμε ότι επεδείχθη σεμνότητα και πνεύμα φειδούς από τους οικείους του μακαρίτη. Για τον ίδιο λόγο, ο Κωνσταντίνος δεν ετάφη με στρατιωτική στολή, αλλά με πολιτική περιβολή.

Το προσωπικό οικόσημο του Κωνσταντίνου, που απουσίαζε χαρακτηριστικά (λογικά, επίσης για λόγους σεμνότητας), περιλαμβάνει (στην απλή του έκδοση) θυρεό με τον Ελληνικό Σταυρό σε κυανό πεδίο, επί του οποίου έχει τεθεί έτερος ενσωματωμένος θυρεός που διαιρείται σε τεταρτημόρια από τον Σταυρό του Dannebrog της Δανίας. 


Κατά σειρά τα ανω 2 οικόσημα με τους λεόντες συμβολίζουν τη Δανία και το Σλέσβιχ, ενώ η αργυρή τσουκνίδα το Χόλστάιν. Το σημαντικότερο όμως στοιχείο του οικόσημου είναι το ακόμα μικρότερο escutcheon επί του ενσωματωμένου θυρεού, που τέμνεται κάθετα σε 2 μέρη: Αυτό στα αριστερά (2 κόκκινες οριζόντιες μπάρες σε χρυσό πεδίο) είναι του Οίκου του Oldenburg, από τους αρχαιότερους της Ευρώπης, με διάφορους Κλάδους - μεταξύ των οποίων και αυτός των Τσάρων Ρομάνωφ της Ρωσίας. Το σύνολο φέρει Βασιλικό Στέμμα και χιαστί Στραταρχικές Ράβδους (συμβολίζοντας ότι ο Κωνσταντίνος ήταν Αρχιστράτηγος). 

Για να μην υπάρχει παρανόηση, αυτός είναι ο προσωπικός θυρεός του Κωνσταντίνου και όχι το Βασιλικό Οικόσημο (με τους Ηρακλείς, τον Μεγαλόσταυρο του Σωτήρος, βασιλικό μανδύα ερμίνας, κτλ).



Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement