Ad Code

Responsive Advertisement

Το Ισραήλ ευγνωμονεί την Ελλάδα για την φιλία της: Στηρίζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα – Θερμή υποδοχή στον Νίκο Δένδια


O Νίκος Δένδιας με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν


Το μήνυμα πως το Ισραήλ υποστηρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Έλι Κοέν, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, που πραγματοποιήθηκε στα Ιεροσόλυμα.

Επίσης ο κ. Κοέν, σημείωσε πως οι διαφορές πρέπει να επιλύονται μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη φιλία της Ελλάδας προς το Ισραήλ, δηλώνοντας βέβαιος πως η σημερινή επίσκεψη του κ. Δένδια θα αποτελέσει ένα ισχυρό θεμέλιο.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, τόνισε πως η Ελλάδα και το Ισραήλ εκπληρώνουν έναν σημαντικό ρόλο στη σταθερότητα και την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου και ανέδειξε τη στενή συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών και η αλληλεγγύη σε περιόδους ειρήνης και κρίσης.

Ξεκινώντας τις δηλώσεις του, ο κ. Κοέν προσφωνώντας τον κ. Δένδια «φίλε μου», υπογράμμισε πως είναι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών ευρωπαϊκής χώρας που φιλοξενεί στο υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ. Αυτό δεν είναι σύμπτωση, αντανακλά τις στρατηγικές σχέσεις του Ισραήλ με την Ελλάδα, όπως πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ισραήλ και η Ελλάδα δεν είναι μόνο στενοί γείτονες, αλλά μοιράζονται βαθιά συμφέροντα και αξίες και μία βαθιά στρατηγική οικονομική συνεργασία.

Επίσης, ευχαρίστησε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών για την ισχυρή καταδίκη των φρικτών τρομοκρατικών επιθέσεων που συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Αναφερόμενος στην ατζέντα των συνομιλιών, είπε πως συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις και την περιφερειακή συνεργασία που ενισχύει περαιτέρω και ισχυροποεί τους δεσμούς των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της ενέργειας, της ασφάλειας, της καινοτομίας και των νεοφυών επιχειρήσεων.

Ακόμη, επεσήμανε πως αυξήθηκαν το διμερές εμπόριο και οι επενδύσεις.

Τέλος, συζήτησαν τις διεθνείς εξελίξεις και τις νέες ευκαιρίες που αναδύονται μετά τη συμφωνία του Αβραάμ.

Θερμή υποδοχή στον Νίκο Δένδια


Νωρίτερα θερμή και εγκάρδια υποδοχή στην είσοδο του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών και καλημερίζοντάς τον στα ελληνικά, επιφύλαξε στον Νίκο Δένδια ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν.

Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, η οποία είναι και η πρώτη από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης του Ισραήλ και την ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών από τον Έλι Κοέν, ξεκίνησε λίγο πριν από τις 9:00 το πρωί.

Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδεται στην επίσκεψη είναι πως η σημερινή επίσκεψη του Νίκου Δένδια στον Ισραήλ και η συνάντηση με τον νέο υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ είναι η δεύτερη υπουργού Εξωτερικών, μετά τη χθεσινή του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν και η πρώτη κράτους-μέλους της ΕΕ.

Ο Νίκος Δένδιας έφτασε στο Ισραήλ στις 07:30, ενώ αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη οι διευρυμένες συνομιλίες. Στη συνέχεια, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα προβούν σε κοινές δηλώσεις, μετά το πέρας των οποίων θα πραγματοποιηθεί κατ’ ιδίαν πρόγευμα εργασίας.

Ακολούθως ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να γίνει διαδοχικά δεκτός από τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ, καθώς και από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στο Ισραήλ, οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στην εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ σε ευρύ φάσμα τομέων, όπως στους τομείς της ενέργειας, των επενδύσεων και της άμυνας, καθώς και στο πλαίσιο τριμερών σχημάτων συνεργασίας.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Ισραήλ. Photo via ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιπλέον, οι συνομιλίες αναμένεται να καλύψουν διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η σχέση της Ελλάδας με το Ισραήλ είναι στρατηγική, τόνισε ο Νίκος Δένδιας μιλώντας σε εκδήλωση στην Αθήνα το βράδυ της Δευτέρας.

Σημειώνεται πως το απόγευμα της Δευτέρας, ο Άντονι Μπλίνκεν έκανε την πρώτη επίσημη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών στο Ισραήλ, έχοντας επαφές με τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement