Ad Code

Responsive Advertisement

Σαν σήμερα, το 1994, δολοφονείται ο Μιχάλης Βρανόπουλος, διοικητής της ΕΤΕ.


Το πρωί της 24ης Ιανουαρίου του 1994 συναγερμός σημαίνει στην αστυνομία καθώς πέφτει νεκρός από σφαίρες της 17 Νοέμβρη ο πρώην διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Μιχάλης Βρανόπουλος.


Η δολοφονία γίνεται στην την οδό Σόλωνος στις 9 το πρωί. Δράστης ο εκτελεστής της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν, Δημήτρης Κουφοντίνας.

Μάλιστα οργή προκάλεσε στην κοινή γνώμη πως ο Δημήτρης Κουφοντίνας 25 χρόνια μετά τη δολοφονία, βρέθηκε κατά τη διάρκεια άδειας που έλαβε από τη φυλακή, κοντά στο σημείο της εκτέλεσης.

Η εκτέλεση και η διαφυγή με το παπάκι

Ο Μιχάλης Βρανόπουλος βρίσκεται στο θωρακισμένο όχημά του και ακολουθεί το καθημερινό δρομολόγιο από το σπίτι του στο Κολωνάκι στο γραφείο του. Τη στιγμή που κατεβαίνει από το αυτοκίνητο και πλησιάζει την είσοδο της πολυκατοικίας όπου στεγάζεται το γραφείο του, ένας άγνωστος τον πλησιάζει και τον εκτελεί. Τον πυροβόλησε πέντε φορές. Αμέσως ο οδηγός του Νικόλαος Γρίσπος σπεύδει να τον βοηθήσει και τραυματίζεται και αυτός. Ο Βρανόπουλος έχει σωριαστεί στο έδαφος μέσα σε μία λίμνη αίματος.

Ο εκτελεστής, ο Δημήτρης Κουφοντίνας με απόλυτη ψυχραιμία, αφού έχει πυροβολήσει το θύμα του στη συνέχεια με αργά και σταθερά βήματα, διασχίζει τη Σόλωνος και ανεβαίνει σε παπάκι που οδηγεί ο συνεργός του Σάββας Ξηρός.

Οπλο του εγκλήματος ήταν το ιστορικό 45αρι της οργάνωσης.

Με ταξί στον Ευαγγελισμό

Αστυνομικός που βρισκόταν κοντά στο σημείο και άκουσε τους πυροβολισμούς έτρεξε στο σημείο και σε μία προσπάθεια να σώσει τη ζωή του θύματος, επιβιβάζει τον Μιχάλη Βρανόπουλο σε ένα ταξί και τον πηγαίνει στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Η τελευταία φράση του Βρανόπουλου

Στη διαδρομή προς το νοσοκομείο ο Μιχάλης Βρανόπουλος λέει στον αστυνομικό «με σκότωσε η 17 Νοέμβρη». 

Ο ένστολος ρωτάει το θύμα πως το ξέρει οτι ο εκτελεστής ήταν μέλος της 17 Νοέμβρη, με τον Βρανόπουλο να απαντά: «Μου το είπε ο φίλος μου ο Ηρακλής»!

Τελικά ο πρώην διοικητής της ΕτΕ αφήνει την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο, ενώ ποτέ δεν έμαθε κανείς τι εννοούσε και ποιος ήταν ο Ηρακλής.

Λίγο αργότερα πάντως η 17 Νοέμβρη με προκήρυξή της ανέλαβε την ευθύνη της δολοφονίας και αποκάλυπτε ότι η απόφαση για την εκτέλεσή του είχε ληφθεί ήδη από τον Ιούνιο του 1993. 

Ο λόγος της εκτέλεσης του Βρανόπουλου ήταν ότι η τρομοκρατική οργάνωση θεωρούσε σκάνδαλο την πώληση της ΑΓΕΤ Ηρακλής και ανακηρύσσει σε «υπ' αριθμόν δύο υπεύθυνο, μετά το Μητσοτάκη, τον Βρανόπουλο».

Δεν με εξοργίζουν οι δολοφόνοι πια. Ούτε ξέρω τι ευθύνες είχε ο Βρανόπουλος σχετικά με την πώληση ή μη αν ήταν μπλεγμένος σε σκάνδαλα ή όχι. 

Δεν χρίζω κανέναν "υπερασπιστή με τα όπλα του δικαίου στην Ελλάδα".

Σιχαίνομαι όμως και περιφρονώ βαθύτατα τους υπερασπιστές των μακελάρηδων. 

Αυτούς που δεν έχουν καν τα κότσια να πουν πως συμφωνούν με τις πράξεις τους και τις ιδέες τους και δηλώνουν τάχα πως κόπτονται για τα δικαιώματα των δολοφόνων που παραβιάζονται, τη στιγμή που δεν παραβιάζεται κανένα δικαίωμα. 

Το μόνο δικαίωμα που παραβιάζεται είναι των ανθρώπων που εκτελέστηκαν. Που αν ήταν ένοχοι ή όχι θα το έκριναν τα δικαστήρια και όχι σίγουρα χωρίς δικαίωμα υπεράσπισης.
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement