Ad Code

Responsive Advertisement

Ο Φ.Τζιόρτζι ο Ιταλός σύντροφος της Εύας Καϊλή ομολόγησε την ενοχή του – «Αφήστε ελεύθερη την Εύα – Εγώ τα έκανα όλα»



«Έδωσε» άλλα δύο ονόματα


Ο Ιταλός σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ομολόγησε την εμπλοκή του στο σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate και ζήτησε να απαλλαχθεί η ευρωβουλευτής αναλαμβάνοντας όλη την ευθύνη.

Αυτό αποκαλύπτουν σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που φέρνουν στο φως η ιταλική εφημερίδα La Repubblica και η βελγική Le Soir.

Η La Republica, μάλιστα αναφέρει ότι ο Τζόρτζι όχι μόνο ομολόγησε τα πάντα αλλά ανέλαβε και όλη την ευθύνη ζητώντας να αφεθεί ελεύθερη η σύντροφός του Εύα Καϊλή τονιζονταις πως «Τα έκανε όλα για χρήματα που δεν είχε ανάγκη».

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα ο Τζόρτζι παραδέχθηκε στους αστυνομικούς και στον εισαγγελέα ότι υπήρξε μέλος της οργάνωσης που είχε επαφές τόσο με το Μαρόκο όσο και με το Κατάρ, με στόχο την παρέμβαση σε ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Στην απολογία του ο Τζιόρτζι φέρεται, επίσης, να επιβεβαιώνει ότι ο Ιταλός πρώην Ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντζέρι, ήταν ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης.

Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή ομολόγησε ότι ο ρόλος του στην εγκληματική οργάνωση ήταν να διαχειρίζεται τα χρήματα.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα «ο 35χρονος από το Abbiategrasso, ένα προάστιο του Μιλάνου, ο οποίος έφτασε στο Βέλγιο το 2009 για να σπουδάσει και έκανε καριέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάτω από την προστασία των Σοσιαλδημοκρατών, με όσα είπε τα πρώτα λεπτά μετά τη σύλληψή του στις 10 Δεκεμβρίου παραδέχθηκε τις ευθύνες του και παραδέχθηκε ότι γνώριζε πως είχε δράσει παράνομα».

«Την ίδια ώρα, όμως, προσπάθησε να προστατεύσει την σύντροφό του, την καθαιρεθείσα αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μητέρα της 22 μηνών κόρης τους, ζητώντας να αφεθεί ελεύθερη» προστίθεται στο δημοσίευμα της La Repubblica.

Όσον αφορά τα χρήματα που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, ο Τζιόρτζι υποστηρίζει ότι προορίζονταν μόνο για τον ίδιο και τον Παντζέρι «προσπαθώντας με κάθε μέσο να κρατήσει μακριά την σύντροφό του υπογραμμίζοντας ρητά ότι δεν ήταν η αποδέκτης των χρημάτων».

«Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να ελευθερωθεί η σύντροφός μου και να φροντίσει την 22 μηνών κόρη μας» φέρεται να είπε ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή περιέγραψε στους αστυνομικούς τη σχέση του με τον Αντόνιο Παντζέρι, η οποία, όπως τους είπε, ξεκίνησε πριν από 13 χρόνια με την πρώτη συνάντηση να γίνεται λίγο μετά την άφιξη του Τζιόρτζι στις Βρυξέλλες.

«Του ζήτησα να με πάρει με υποτροφία και το έκανε» είπε χαρακτηριστικά ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι για τη συνάντηση αυτή που έγινε στα πλαίσια ενός συνεδρίου.

«Από εκεί και πέρα ξεκίνησε μια μακρόχρονη συνεργασία με τον Παντζέρι να γίνεται με τα χρόνια κάτι σαν μέντορας για τον Τζιόρτζι, τον ενθουσιώδη νεαρό ο οποίος έκανε τα πρώτα του βήματα στους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» αναφέρει η ιταλική εφημερίδα.

Όπως σημειώνεται το «ηθικό χρέος που ένιωθε για τον Παντζέρι (σ.σ. ο Τζιόρτζι) ήταν μεγάλο. Και γι’ αυτό όταν τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καλά για τον Παντζέρι το 2019 όταν δεν επανεξελέγη ευρωβουλευτής, ο Τζιόρτζι συνέχισε να τον βοηθάει.

Τότε ήταν που όπως εξήγησε ο Τζιόρτζι ξεκίνησε να φροντίζει τα χρήματα της οργάνωσης σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για όλους όσοι τον βοήθησαν να εργαστεί στον τομέα της πολιτικής.

Αλλά ήταν και τα λεφτά, χρήματα που ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι φέρεται να είπε ότι δεν χρειαζόταν στην πραγματικότητα καθώς ο μισθός του ως βοηθός ήταν της τάξης των 2.500 ευρώ μηνιαίως.

Σύμφωνα με τη La Repubblica ο Τζιόρτζι δήλωσε ανακουφισμένος στους αστυνομικούς που έβγαλε αυτό το βάρος από τη συνείδησή του.

Ο στόχος των Βέλγων ερευνητών είναι να να κατανοήσουν αν υπάρχουν ευρωβουλευτές στο «μισθολόγιο» των απεσταλμένων του Κατάρ και του Μαρόκο.

Σε κάθε περίπτωση ο εισαγγελέας Διαφθοράς, Μισέλ Κλέζ, είναι αποφασισμένος η έρευνα να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα καταλήγει το δημοσίευμα της La Repubblica.

Στην απολογία του εμφανίζεται να «δίνει» άλλα δύο ονόματα ότι έχουν λάβει χρήματα από τον Παντζέρι:

Τον Ιταλό ευρωβουλευτή του σοσιαλιστικού κόμματος, Αντρέα Κοτζολίνο και τον Βέλγο, Μαρκ Ταραμπέλα, τον ευρωβουλευτή το σπίτι του οποίου ερευνήθηκε το περασμένο Σάββατο παρουσία της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, όπως απαιτεί το βελγικό δίκαιο.

Συνεργάτης του Ταραμπέλα ερωτηθείς σχετικά είπε ότι ο Βέλγος ευρωβουλευτής «δεν θέλει να σχολιάσει τα υποτιθέμενα στοιχεία της έρευνας. Παραμένει στην διάθεση της δικαιοσύνης. Αρνείται κατηγορηματικά ότι ήταν αποδέκτης της οποιασδήποτε προσφορά ή του ελάχιστους ποσού χρημάτων από τον οποιονδήποτε».

Ο Τζιόρτζι ρωτήθηκε και για το ποια άλλα πρόσωπα υποπτεύεται ότι πήραν χρήματα από τον Παντζέρι και απάντησε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για την Μαρία Αρένα στην ακεραιότητα της οποίας δήλωσε ότι πιστεύει.

Όπως αναφέρει η Le Soir τα ίδια άτομα που εμπλέκονται στο Qatargate έρχονταν σε επαφή και με το Μαρόκο «προκειμένου να διαφθείρουν τη λειτουργία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου».

Στην υπόθεση του Μαρόκο είχε, μάλιστα, εμπλοκή και η υπηρεσία DGED – General Directorate of Studies and Documentation – της αραβικής χώρας καθώς σε έγγραφα που επικαλείται η βελγική εφημερίδα αναφέρεται ότι ο Παντζέρι, ο Κοτζολίνο και ο Τζιόρτζι ήταν σε επαφή με την DGED και τον πρέσβη του Μαρόκο στην Πολωνία, Αμπντεραχίμ Ατμούν

Στο ίδιο έγγραφο γίνεται αναφορά και σε δύο άτομα από τις μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκο με την Le Soir να επισημαίνει ότι «η παρουσία αυτών των Μαροκινών αξιωματούχων με άτομα που είναι ύποπτα για ενεργητική ή παθητική δωροδοκία στο Κατάρ-gate δείχνει ότι η ίδια ομάδα έκανε δουλειές με δύο διαφορετικές κρατικές οντότητες που είχαν κοινό σημείο, αν και όχι με τον ίδιο στόχο, να διεισδύσουν στην καρδιά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας».

Σημειώνεται πως, μετά και τις εξελίξεις της Τετάρτης, στη φυλακή θα παραμείνουν ο Φραντσέσκο Γκιόργκι και ο πρώην ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντσέρι, ενώ ο τρίτος κατηγορούμενος, Ιταλός υπήκοος και επικεφαλής της ΜΚΟ, Νικολό Φιγκά Ταλαμάνγκα, αποφυλακίζεται, αλλά με ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

«Το προδικαστικό τμήμα μόλις επιβεβαίωσε την κράτηση του κ. Γκιόργκι για έναν μήνα», διευκρίνισε ο δικηγόρος Πιερ Μονβίλ σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Την ίδια στιγμή, η Εύα Καϊλή δεν παρέστη στην χθεσινή (14/12) ακροαματική διαδικασία και πήρε αναβολή έως τις 22 Δεκεμβρίου, όπου η ευρωβουλευτής θα παραμείνει κρατούμενη μέχρι τότε.
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement