Ad Code

Responsive Advertisement

O Ελληνισμός της Αυστραλίας έχει γενέθλια!


Συμπληρώθηκαν 193 χρόνια πλέον από τότε που, σύμφωνα τουλάχιστον με τα επίσημα αρχεία του αυστραλιανού κράτους, πάτησαν το πόδι τους για πρώτη φορά Έλληνες στην Αυστραλία, ενώ ορισμένες αναφορές ανεβάζουν τα έτη σε πάνω από 200 


– Συμπληρώθηκαν επίσης 125 χρόνια από την ίδρυση της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, αλλά και 70 χρόνια από την ΔΕΜΕ

Συμπληρώθηκαν πριν από λίγες ημέρες 193 χρόνια πλέον -κι ακόμη περισσότερα σύμφωνα με ορισμένες αναφορές- από τότε που πάτησαν το πόδι τους για πρώτη φορά Έλληνες στην Αυστραλία.

Συμπληρώθηκαν επίσης 125 χρόνια από την ίδρυση της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης.

Τέλος, συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια από το 1952, από τότε που ξεκίνησε τη λειτουργία της στην Ελλάδα η περιβόητη ΔΕΜΕ (Διακυβερνητική Επιτροπή Μετανάστευση εξ Ευρώπης) στην Ελλάδα, αλλάζοντας τον ρου της ζωής για δεκάδες χιλιάδες Έλληνες μετανάστες και τις οικογένειές τους.

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ

Σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία του αυστραλιανού κράτους, ήταν 27 Αυγούστου 1829 όταν έφτασαν στο Σίδνεϊ ως βαρυποινίτες, 7 Έλληνες ναυτικοί που εξορίστηκαν μόνιμα εδώ από τις βρετανικές Αρχές.

Γλίτωσαν έτσι τα χειρότερα, την εκτέλεση, καθώς είχαν καταδικασθεί για πειρατεία από τους Άγγλους.

Τα ονόματά τους: Γεώργιος Βασιλάκης, Γκίκας Βούλγαρης, Γεώργιος Λαρίτσος, Αντώνης Μανώλης, Δαμιανός Νίνης, Νικόλαος Παπανδρέας και Κωνσταντίνος Στρομπόλης.

Όπως επεσήμανε πάντως ο κ. Κώστας Μάρκος πέρυσι, επικαλούμενος ιστορικά ντοκουμέντα από εφημερίδες της εποχής, ο πρώτος Έλληνας πάτησε το πόδι του στην Αυστραλία το 1811.

Λεγόταν Γεώργιος Μανουήλ ή Εμμανουήλ. Απεβίωσε το 1878 σε ηλικία 101 ετών. Ο ίδιος έλεγε πως πολέμησε υπό τις διαταγές του Λόρδου Νέλσον στη ναυμαχία του Νείλου (1 και 2 Αυγούστου 1798).

Σύμφωνα με την προφορική παράδοση, ο πρώτος Έλληνας που έφθασε στην Αυστραλία, ήταν ο Υδραίος Καπετάνιος Δαμιανός Γκίκας, που συνελήφθη άδικα για πειρατεία και καταδικάστηκε σε εξορία στο Σίδνεϊ (1802).

Η ιστορία αυτή δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί με σιγουριά, αφού δεν έχει βρεθεί -ακόμη τουλάχιστον- τίποτε σχετικό στα αρχεία της Αυστραλίας ή της Ελλάδας

Αναφέρεται επίσης, ότι το 1814, ο Έλληνας Γιώργος Παππάς, βρέθηκε στην Αυστραλία ως μέλος βρετανικού πληρώματος εποικισμού.

Παντρεύτηκε μια ιθαγενή (Αβορίγινα), εγκατέλειψε το πλοίο του και εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Σίδνεϊ.

Αυστραλιανές εφημερίδες του 1900, αναφέρουν ότι υπήρχαν και άλλοι Έλληνες που φέρεται ότι έφτασαν στην Αυστραλία μεταξύ των ετών 1803 και του 1820.

Ακόμη, σύμφωνα με τον Gilchrist οι πρώτοι Έλληνες της Αυστραλίας ήταν άνδρες «κατάδικοι, ναυτικοί ή και υπηρέτες» Βρετανών αξιωματούχων που έφτασαν εδώ το 1817-1818.

Όλες οι άλλες πηγές, συγκλίνουν στο ότι οι πρώτοι Έλληνες που πάτησαν το πόδι τους στην Αυστραλία, ήταν 7 ναυτικοί, που είχαν καταδικαστεί σε εξορία.

ΟΙ 7 ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑΥΤΙΚΟΙ

Ο αείμνηστος καθηγητής και ιστορικός, Μιχάλης Τσούνης (από την Αδελαϊδα), είχε γράψει στο «Νέο Κόσμο» ότι οι 7 Έλληνες ναυτικοί που εξορίστηκαν στην Αυστραλία το 1829, δεν ήταν «πειρατές», αλλά «πατριώτες» που εμπόδιζαν τους Βρετανούς να προμηθεύουν τους Οθωμανούς με όπλα.

Το 1827, όταν συνελήφθησαν οι 7 αυτοί ναυτικοί στη Μεσόγειο συνεχιζόταν ο αγώνας των Ελλήνων κατά του Οθωμανικού ζυγού.

Σύμφωνα με τα αυστραλιανά αρχεία, οι Έλληνες που στάλθηκαν εξόριστοι το 1829 στην Αυστραλία ήταν το πλήρωμα της σκούνας «Ηρακλής», με πλοίαρχο τον Αθηναίο, Αντώνη Μανώλη, και 6 νεαρούς ναυτικούς από την Ύδρα:

Τους Δαμιανό Νίνη, Γκίκα Βούλγαρη, Γεώργιο Βασιλάκη, Κωνσταντίνο Στρόμπολη, Γεώργιο Λαρίτσο και Νικόλαο Παπανδρέα.

Είχαν «κουρσέψει» το βρετανικό εμπορικό μπρίκι «Άλκηστη», χωρίς να πειράξουν τους Βρετανούς ναυτικούς, στις 29 Ιουλίου 1827 έξω από τη Μάλτα.

Δύο μέρες αργότερα, τους έπιασε το βρετανικό πλοίο «Gannet», το οποίο εκτελούσε περιπολίες στα νότια της Κρήτης, οδηγώντας τους στη Μάλτα όπου και καταδικάστηκαν.

ΤΑ 125 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ

Αυτές τις μέρες είχε τα γενέθλια της και η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Συγκεκριμένα, πριν από 125 χρόνια, 57 Έλληνες που ζούσαν στη Μελβούρνη, αποφάσισαν να ιδρύσουν την Ελληνική Κοινότητα.

Τότε, δεν μπορούσαν καν να φανταστούν ότι ο οργανισμός αυτός θα εξελισσόταν στον ιστορικότερο και μαζικότερο ομογενειακό οργανισμό της Αυστραλίας με τον εντυπωσιακό πύργο του που δεσπόζει στο CBD.

Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης ιδρύθηκε το 1897 και είναι γηραιότερη από την Αυστραλιανή Κοινοπολιτεία.

H ιδρυτική συνέλευση της Κοινότητας αποφασίστηκε στις 22 Αυγούστου 1897.

Τέλος, για τα 70 χρόνια της ΔΕΜΕ, θα επανέλθουμε με εκτενές αφιέρωμα, φωτογραφίες και ιστορίες μετανάστευσης ανθρώπων της παροικίας μας.

Αν κι εσείς φτάσατε στην Αυστραλία με την ΔΕΜΕ ή κάποιος συγγενής σας, παρακαλούμε στείλτε μας σχετικές πληροφορίες στο email editor@neoskosmos.com.au ή τηλεφωνήστε μας στο 9482 4433 και αφήστε τα στοιχεία σας.

Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement