Σε εκτενές ρεπορτάζ του Euractiv, Alice Taylor), επισημαίνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσπαθώντας να αποφύγει την παραίτηση, επέμεινε τη Δευτέρα ότι δεν γνώριζε ότι το τηλέφωνο του ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη είχε υποκλαπεί, προσπαθώντας να πάρει αποστάσεις από το διογκούμενο σκάνδαλο υποκλοπών.
Η υπόθεση, η οποία αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα, έχει προκαλέσει σάλο, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να απαιτούν ενδελεχή έρευνα και να χαρακτηρίζουν τις αποκαλύψεις ως “Watergate” που θα πρέπει να κοστίσει τη θέση του Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός, το κόμμα του οποίου αντιμετωπίζει μάχη για την επανεκλογή του το επόμενο έτος, ζήτησε συγγνώμη από τον Ανδρουλάκη το Σάββατο, λέγοντας ότι δεν γνώριζε για την παρακολούθηση της υπηρεσίας πληροφοριών και δεν θα την ενέκρινε. Τη Δευτέρα, ο Μητσοτάκης πρόσθεσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα: “Αυτό που έγινε μπορεί να ήταν νόμιμο, αλλά ήταν λάθος. Δεν γνώριζα και προφανώς δεν θα το επέτρεπα ποτέ”. [..]
Εν τω μεταξύ, σημειώνεται ότι οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για καταχρηστικές αγωγές που κατέθεσε ο – παραιτηθείς γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού – Δημητριάδης, ανιψιός του Μητσοτάκη, εναντίον δύο μέσων ενημέρωσης μετά τις εισαγωγές της ΕΥΠ.
Συγκεκριμένα, ο Δημητριάδης μήνυσε την ιστοσελίδα Reporters United, τον Νικόλα Λεοντόπουλο και τον Θοδωρή Χονδρογιάννο για άρθρα σχετικά με δήθεν παράνομες πρακτικές της κυβέρνησης. Είχαν αναφέρει ότι το τηλέφωνο του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη κατασκοπεύτηκε και ότι μια εταιρεία που ανήκει στον Δημητριάδη είχε συναλλαγές με την Intellexa, μια εταιρεία που πουλάει το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator στην Ελλάδα, σύμφωνα με το RSF.
Ο Δημητριάδης διεκδικεί αποζημίωση 150.000 ευρώ και την απόσυρση των άρθρων, ενώ με την αγωγή του κατά της εφημερίδας EfSyn διεκδικεί αποζημίωση 250.000 ευρώ για το ρεπορτάζ της 4ης Αυγούστου για το σκάνδαλο Predator.
Έχει επίσης μηνύσει τον Κουκάκη, τον στόχο της κατασκοπείας, απαιτώντας την απόσυρση ενός tweet σχετικά με τις αποκαλύψεις των Reporters United και της EfSyn, σημειώνει η RSF.
“Η απόφαση να μηνύσει τον Θανάση Κουκάκη και τους δημοσιογράφους που ερεύνησαν την παρακολούθηση στην οποία υποβλήθηκε αντί να προσπαθήσει να ρίξει φως στην ίδια την παρακολούθηση είναι αξιοθρήνητη”, δήλωσε ο Pavol Szalai, επικεφαλής του γραφείου της RSF για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Βαλκάνια, ο οποίος ζήτησε επίσης από τον Δημητριάδη να αποσύρει αμέσως τις καταχρηστικές μηνύσεις.
“Καλούμε την κυβέρνηση να αποκαταστήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τη δημοσιογραφική κοινότητα. Για το σκοπό αυτό, καλούμε τις αρχές να επιταχύνουν τις έρευνες για την κατασκοπεία των δημοσιογράφων και, ειδικότερα, να ρίξουν φως στον λόγο για τον οποίο η ΕΥΠ, μια υπηρεσία υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού, κατασκοπεύει δύο δημοσιογράφους. Η ανάλυση των οικονομικών συναλλαγών των εταιρειών που πωλούν το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator και οι πιθανές σχέσεις τους με εταιρείες που είναι κρατικοί υπεργολάβοι, είναι επίσης απαραίτητη”, πρόσθεσε. [..]
Ο Κουκάκης δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένονται αποκαλύψεις, “που δείχνουν άμεσα ότι άτομα του στενού περιβάλλοντος του πρωθυπουργού έχουν σχέσεις με εκπροσώπους της Intellexa, η οποία εδώ και τέσσερα χρόνια έχει υπογράψει συμβάσεις με το ελληνικό κράτος για συστήματα ασφαλείας για την αστυνομία και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη”.
Το ρεπορτάζ καταλήγει με την επισήμανση ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην 108η θέση μεταξύ 180 χωρών στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου της RSF για το 2022, τη χαμηλότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την εκτίμηση ότι η χώρα είναι πιθανό να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο λόγω μιας σειράς σκανδάλων και ζητημάτων που ταλανίζουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Euractiv, Alice Taylor – Greek PM tries to wash hands of wiretapping scandal
0 Σχόλια