Ad Code

Responsive Advertisement

Όταν η Κρήτη είχε το δικό της "Άγαλμα της Ελευθερίας"


Στα Χανιά της Κρήτης, κοντά στους τάφους των Βενιζέλων, έστεκε από το 1937 έως το 1970 το επιβλητικό Άγαλμα της Ελευθερίας. 


Το εν λόγω άγαλμα απεικόνιζε ουσιαστικά την θεά Αθηνά και αφιερώθηκε στην επέτειο για την απελευθέρωση από τους Τούρκους. 

Είχε ύψος 17 μ. και στεκόταν επί κλιμακωτής βάσης διακοσμημένης με ανάγλυφες παραστάσεις. Η θεά έφερε αρχαϊκή περικεφαλαία, ασπίδα με γοργόνειο σύμβολο στο αριστερό χέρι και δόρυ (με ιδιαιτερότητα την ενσωμάτωση μινωικού διπλού πέλεκυ) στο δεξί. Το άγαλμα αυτό ήταν έργο του γλύπτη Θωμά Θωμόπουλου.

Το άγαλμα της θεάς Αθηνάς ενόχλησε κάποιους. Έτσι, στα χρόνια της δικτατορίας (1967-74) και με την δικαιολογία πως χτυπήθηκε από κεραυνό, το έτος 1970, το άγαλμα και η βάση του ανατινάχτηκαν (!!) και απομακρύνθηκαν. Ακόμη υπάρχουν τα θραύσματά του πεταμένα σε παρακείμενο χώρο (βλέπε φωτο), ενώ άλλα χρησιμοποιήθηκαν ως κατασκευαστικό υλικό.

Πρόκειται για ένα τραγικό συμβάν νεοελληνικής άγνοιας που θυμίζει τις εποχές της καταστροφής των αρχαίων ελληνικών ναών και αγαλμάτων και υπενθυμίζει πόσο κάποιοι μισούν (ακόμη και τώρα) την αναφορά στην αρχαία Ελλάδα και πολεμούν την επαναφορά & την επιστροφή σε αυθεντικά (αρχαία) ελληνικά πρότυπα.

Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement