Το ελληνικό Echelon, οι σούπερ κοριοί της ΕΥΠ, ο «Σέρλοκ Χόλμς» και η ομάδα Olaf
Η Ελλάδα έχει πλέον το δικό της σύστημα Echelon. Αποτελείται από τουλάχιστον 3 υπερκοριούς που έχουν στη διάθεσή τους η ΕΥΠ και η αντιτρομοκρατική και βρίσκονται εγκατεστημένοι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών.
Τους χειρίζονται μερικές δεκάδες ειδικά διαβαθμισμένοι υπάλληλοι, με βασικό πυρήνα την περιβόητη και αμφιλεγόμενη ομάδα Olaf. Στην ουσία κάθε σούπερ κοριός αποτελείται από συστοιχίες ηλεκτρονικών υπολογιστών που συμπληρώνονται με ειδικά προγράμματα λογισμικού, ειδικά φορητά βαλιτσάκια παρακολούθησης, μετασκευασμένα βαν, κάμερες μεγάλων αποστάσεων και άλλα σύγχρονα συστήματα παρακολούθησης αντίστοιχα με αυτά που χρησιμοποιεί η Σκότλαντ Γιάρντ και το FBI. Η τεχνική ανασυγκρότηση των υπηρεσιών της χώρας ξεκίνησε με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και από τότε κάθε χρόνο προστίθενται και νέα κομμάτια στο παζλ.
To iefimerida.gr καταγράφει σήμερα το πλέγμα της λειτουργίας των νόμιμων συστημάτων παρακολούθησης στη χώρα μας. Βασική δουλειά των «σούπερ κοριών» είναι οι επισυνδέσεις τηλεφώνων όπως αποκαλούνται επισήμως οι υποκλοπές που -θεωρητικά τουλάχιστον- πραγματοποιούνται πάντοτε κατόπιν εισαγγελικής άδειας τουλάχιστον για τις περιπτώσεις που αφορούν στο κοινό έγκλημα και την τρομοκρατία. Κι αυτό γιατί χωρίς την άδεια αυτή δεν είναι δυνατόν να αποτελέσουν πειστήρια για οποιοδήποτε δικαστήριο τα ευρήματα των υπηρεσιών ασφαλείας.
Ενα δίκτυο πανίσχυρων υπολογιστών
Οταν ο εισαγγελέας δώσει την άδεια, οι ειδικά εκπαιδευμένοι πράκτορες αναλαμβάνουν δράση. Σε κάθε βάρδια, διάρκειας οκτώ ωρών, ένας εντεταλμένος πράκτορας ακούει σε πραγματικό χρόνο το παγιδευμένο τηλέφωνο. Ο υπάλληλος κάθεται μπροστά σε μία συστοιχία υπολογιστών και με τη βοήθεια του ποντικιού ακούει, αποθηκεύει και καταγράφει. Προτού ξεκινήσει την παρακολούθηση της υπόθεσης, ενημερώνεται για το άτομο που θα μπει στο στόχαστρο, το λεξιλόγιο που ενδεχομένως χρησιμοποιεί, ακόμη και τη χρήση κωδικών.
Κάθε κοριός είναι ένα σύστημα από 55 ηλεκτρονικούς υπολογιστές και διπλάσιο αριθμό ειδικών συσκευών που μπορεί να παρακολουθεί ως και 1.500 αριθμούς ταυτόχρονα. Στοίχισε 3,5 εκατ. ευρώ και μπορεί να κάνει ταυτόχρονες παρακολουθήσεις όχι μόνο σταθερών ή κινητών τηλεφώνων, αλλά και e- mail, SΜS, fax, ακόμη και συνομιλιών σε ανοιχτούς χώρους.
Μέσω τηλεφωνικών γραμμών είναι συνδεδεμένα με τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και τον ΟΤΕ για να καταγράφονται οι επικοινωνίες. Οι δυνατότητες που έχουν είναι να παγιδεύουν 700 τηλέφωνα, από τα οποία 500 είναι σταθερά και 200 κινητά, αλλά και περισσότερες από 100 γραμμές Ίντερνετ. Σύνολο δηλαδή κάπου 1.500 τηλεφωνικοί σταθμοί.
Οι λέξεις κλειδιά
Ο υπερκοριός προγραμματίζεται να "ελέγχει" όλα τα σήματα που εκπέμπονται από τις συντεταγμένες μέσα στις οποίες κινείται ο ύποπτος και καταγράφει όλες τις συνομιλίες είτε αυτές προέρχονται από κινητό τηλέφωνο είτε από σταθερό. Ακόμη καταγράφει και σήματα που προέρχονται από άγνωστη πηγή (π.χ. καρτοτηλέφωνο που δεν έχει δηλωθεί ο κάτοχος του).
Μετά την καταγραφή των συνομιλιών που μπορεί να είναι δεκάδες ώρες και από πολλαπλές πηγές συγχρόνως, αρχίζει η επεξεργασία των στοιχείων. Τα ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη της ΕΥΠ, της ΕΛ.ΑΣ. και της αντιτρομοκρατικής εισάγουν στον υπολογιστή τις λέξεις «κλειδιά» που έχουν στην διάθεση τους και το λογισμικό του υπερκοριού έχει την δυνατότητα να απομονώσει τις χρήσιμες και αξιοποιήσιμες συνομιλίες.
Το βαλιτσάκι
Το συμπληρωματικό Βαλιτσάκι μπορεί να μεταφέρεται και να έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης, σε πραγματικό χρόνο, 1-3 προσώπων ταυτόχρονα, ενώ μπορεί να καταγράφει όλα τα τηλεφωνήματα σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων.
Ο «Σέρλοκ Χόλμς»
Στη διάθεση των ελληνικών υπηρεσιών βρίσκεται εδώ και αρκετούς μήνες και ο σούπερ κοριός «Ι 2» ένα μηχάνημα ταυτόχρονης παρακολούθησης 800 ατόμων με βάση DΝΑ και αποτυπωμάτων.
Ο «Σέρλοκ Χολμς», όπως αποκαλούν το πρόγραμμα οι χειριστές του, είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στα λογισμικά που χρησιμοποιούνται από μυστικές και αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που προσφέρει τη δυνατότητα συνδυασμού των ευρημάτων. Δηλαδή συνδέει την παρουσία ατόμων σε συγκεκριμένα σημεία, τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνται και τα τηλέφωνα που καλούνται.
Η Αστυνομία εισάγει στο «Ι 2» όλα τα δεδομένα που προκύπτουν για τους στόχους που παρακολουθούνται. Τις κινήσεις τους, τις επαφές τους, τα πρόσωπα με τα οποία έχουν επικοινωνήσει είτε τηλεφωνικά είτε μέσω e-mail και φαξ. Στη συνέχεια, το πρόγραμμα, συγκρίνει προφίλ, δημιουργεί πιθανά σενάρια και καθοδηγεί τις κινήσεις των αστυνομικών. Ουσιαστικά κάνει μια δουλειά για την οποία θα απαιτούνταν εκατοντάδες αστυνομικοί και με πολύ καλύτερα αποτελέσματα.
Στο οπλοστάσιο της υπηρεσίας βρίσκεται πλέον και ο σούπερ κοριός της Αντιτρομοκρατικής, ο οποίος είναι «αδελφάκι» του κοριού της ΕΥΠ. Ο δεύτερος κοριός, γερμανικής κατασκευής.
Επιπλέον, έχει εγκαινιαστεί στενότερη συνεργασία με την ΕΥΠ, σε επίπεδο κοριών και λοιπής τεχνογνωσίας, με τη δεύτερη να αναλαμβάνει μεγάλο μέρος της παρακολούθησης ύποπτων αλλοδαπών.
Οι εγκαταστάσεις
Οι σούπερ κοριοί είναι εγκατεστημένοι σε έναν όροφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην οδό Κατεχάκη, αυτός της ΕΥΠ και στο κτίριο της ΓΑΔΑ αυτός της Αντιτρομοκρατικής. Στο κτίριο που στεγάζεται της οδού Κατεχάκη ο 15ος όροφος είναι ανοιχτός όλο το 24ωρο και πάντα αποκλεισμένος για οποιονδήποτε άλλον πέραν των 70 ατόμων που διαθέτουν ειδικές μαγνητικές κάρτες και εκπαιδεύονται στις μυστικές εγκαταστάσεις της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή.
Η επίλεκτη αυτή υπηρεσία υπάγεται στη Γ' Διεύθυνση Αντικατασκοπείας, Διεθνούς Αντιτρομοκρατίας της ΕΥΠ και στην Αντιτρομοκρατική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ., ενώ η επιλογή των μελών της γίνεται με πολύ αυστηρά κριτήρια. Από την άλλη, ο σούπερ κοριός της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ και στον χώρο έχουν πρόσβαση μόλις 60 αστυνομικοί.
Σούπερ κοριοί στα χέρια ιδιωτών
Οι πράκτορες της ΕΥΠ κατά τη διάρκεια των «επισυνδέσεων» που πραγματοποιούν διαπίστωσαν με άλλα ηλεκτρονικά μηχανήματα εντοπισμού «κοριών» ότι κυκλοφορούν παρανόμως και άλλα υπερσύγχρονα βαλιτσάκια παρακολούθησης και καταγραφής συνδιαλέξεων παντός τύπου.Ηδη έχουν εντοπιστεί σύμφωνα με πληροφορίες πέντε τέτοια μηχανήματα.
Ετσι, την ώρα που ο κοριός καταγράφει συνομιλίες μπλοκαρισμένων τηλεφώνων, ένα άλλο σύστημα ασχολείται αποκλειστικά με την ασφάλεια του. Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο κάποιοι μέσω ηλεκτρονικών προγραμμάτων να παρακολουθούν τις κινήσεις του κοριού και να βλέπουν ποια τηλέφωνα είναι παγιδευμένα. Το σύστημα ασφαλείας, σε αυτές τις περιπτώσεις, επιστρατεύει αντίμετρα και μπλοκάρει οποιαδήποτε κίνηση.
Η ομάδα Olaf
Η άτυπη ομάδα «OLAF» της ΕΥΠ δημιουργήθηκε το 1999 και χρηματοδοτήθηκε από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης. Είχε αποκτήσει σειρά συστημάτων παρακολούθησης (μικροκάμερες, σύστημα καταγραφής ήχων, διόπτρες νυκτός κ.λπ.) προκειμένου να παρακολουθεί εμπλεκόμενους σε υποθέσεις κατασκοπείας, οργανωμένου εγκλήματος και τρομοκρατίας.
Παράλληλα η ίδια υπηρεσία είχε αρχικά στην διάθεσή της μία φορητή συσκευή -σε μέγεθος βαλίτσας- για την παρακολούθηση κινητών υπόπτων. Πρόκειται για το περιβόητο βαλιτσάκι της ΕΥΠ που εκ των πραγμάτων έχει ξεπεραστεί και χρησιμοποιείται πλέον μόνον για ειδικές αποστολές.
Μέσω της OLAF η ΕΥΠ είχε αποκτήσει τα λεγόμενα «κινητά κέντρα διοίκησης» (mobile command units). Πρόκειται ουσιαστικά για ειδικά διαμορφωμένα βαν ή πολυτελή αυτοκίνητα, μετασκευασμένα σε ευρωπαϊκές χώρες με βάση τις προδιαγραφές της EE, τα οποία μεταφέρουν όλον τον επικοινωνιακό εξοπλισμό, τους κομπιούτερ ακόμη και φαρμακεία για την περίπτωση που σημειωθεί κάποιος τραυματισμός. Σε μια τυπική επιχείρηση της ομάδας μπορούσαν να συμμετέχουν δύο συμβατικά αυτοκίνητα, μία μηχανή και ένα βαν που ακολουθούσε για τον συντονισμό.
H ομάδα είχε όμως και ένα άλλο ισχυρό όπλο: κάμερες μεγάλων αποστάσεων που μπορούσαν να αποτυπώσουν εικόνες σε ακτίνα δέκα χιλιομέτρων. Τα βαν είχαν τη δυνατότητα να επεξεργασθούν την εικόνα από τις κάμερες σε έναν φορητό κομπιούτερ και με ένα δορυφορικό λινκ να τις στείλουν στο κτίριο της Κατεχάκη, με κωδικοποιημένο δορυφορικό σήμα. Πρακτικά αυτό σήμαινε πως το κέντρο επιχειρήσεων της ΕΥΠ μπορούσε σε πραγματικό χρόνο να έχει εικόνα από μια επιχείρηση η οποία εκτυλισσόταν πολλές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά.
Ο διοικητής της ΕΥΠ ανέθεσε στον επικεφαλής της ομάδας την οργάνωση του Κέντρου Επιχειρήσεων, το οποίο έπρεπε να είναι έτοιμο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. H διοίκηση της υπηρεσίας γνώριζε πως κατά τη διάρκεια των Αγώνων θα μετατρεπόταν σε κόμβο λήψης πληροφοριών από όλες τις βασικές υπηρεσίες πληροφοριών του κόσμου. Αυτό απαιτούσε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, στην οποία θα κατέληγαν όλες οι πληροφορίες, θα αναλύονταν και θα διοχετεύονταν στην ειδική ολυμπιακή ομάδα που αποφάσιζε ποιες ενέργειες απαιτούνταν. Το Κέντρο οργανώθηκε στο υπόγειο του Μεγάρου της Κατεχάκη και κόστισε περίπου 1.200.000 ευρώ.
Η βοήθεια της CIA
Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών οι αμερικανικές υπηρεσίες μετέφεραν και έστησαν οκτώ κοντέινερ στον περίβολο του κτιρίου της Κατεχάκη. Από τις κεραίες επικοινωνίας που διέθεταν μπορούσε κανείς να συναγάγει το συμπέρασμα πως στέγαζαν συστήματα επικοινωνίας της CIA, του National Security Agency (της υπηρεσίας που έχει την ευθύνη για τις υποκλοπές σε παγκόσμιο επίπεδο), του FBI και άλλων. Οι Αμερικανοί είχαν ζητήσει αρχικά να έχουν ένα γραφείο μέσα στο ελληνικό κέντρο επιχειρήσεων. Ο διοικητής της ΕΥΠ τους επέτρεψε να επισκέπτονται ένα μικρό γραφείο συνδέσμων-επισκεπτών (liaison office) αλλά όχι τα υπόλοιπα γραφεία. Αυτό πρακτικά σήμαινε πως ο εκπρόσωπος της CIA, ο οποίος μιλούσε για λογαριασμό όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών, έδινε στον υπεύθυνο της ΕΥΠ ένα CD με τις πληροφορίες που θεωρούσε σημαντικές προς επεξεργασία και ενδεχομένως περαιτέρω διερεύνηση και δράση.
0 Σχόλια