Ad Code

Responsive Advertisement

Κατάργηση ΦΠΑ σε καύσιμα και ρεύμα αποφάσισε η βουλή... Σε ποια Ελλάδα; Στην Κύπρο!


Μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τα οποία πλήττονται από το μπαράζ ανατιμήσεων βασικών αγαθών και προϊόντων, υιοθέτησε η Ολομέλεια της Βουλής.


Συγκεκριμένα με 32 ψήφους υπέρ και 15 εναντίον η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σε νόμο πρόταση νόμου που υπογράφουν το ΔΗΚΟ και η ΔΗΠΑ για κατάργηση της επιβολής 19% ΦΠΑ στη ρήτρα αναπροσαρμογής καυσίμων της ΑΗΚ μέχρι το τέλος του χρόνου.

Επίσης η Ολομέλεια του σώματος ψήφισε με 31 ψήφους υπέρ και 15 εναντίον την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για κατάργηση της επιβολής 19% ΦΠΑ στο φόρο κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή μέχρι το τέλος του χρόνου

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί προσπάθεια των τριών κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ, για ενοποίηση των προτάσεων, για προώθηση κοινής πρόταση νόμου για λήψη μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τα οποία πλήττονται από το μπαράζ ανατιμήσεων βασικών αγαθών και προϊόντων, κάτι που δεν έγινε κατορθωτό.

Επιτεύχθηκε όμως συμφωνία μεταξύ ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ για απόσυρση της πρότασης της ΔΗΠΑ και προώθησης από κοινού της πρότασης του ΔΗΚΟ, ενώ τα κόμματα αποφάσισαν αλληλοστήριξη των προτάσεων τους.

Σημειώνεται ότι ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να αναπέμψει τους νόμους ψήφισε η Βουλή, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς όπως ενημέρωσε πρόσφατα την Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών το κράτος θα έχει συνολική απώλεια εσόδων από την εφαρμογή των τριών προτάσεων Νόμου ύψους €141 εκατ. για διάστημα 6 μηνών, σε μια δύσκολη περίοδο για την οικονομία, ενώ προειδοποίησε και για περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού.

Υπενθυμίζεται ότι, για την πρόταση που κατατέθηκε από το ΔΗΚΟ και προστέθηκε η ΔΗΠΑ, και αφορά τροποποίηση του περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νόμου, ώστε η αναπροσαρμογή της τιμής των καυσίμων που είναι ενσωματωμένη στους τελικούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος της ΑΗΚ και στην οποία περιλαμβάνονται το ποσοστό του κόστους αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, το κόστος αγοράς καυσίμων και το κόστος της διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων, να υπόκειται προσωρινά, μέχρι το τέλος του έτους 2022 σε μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ, το υπουργείο Οικονομικών κοστολόγησε πως θα απαιτηθεί κονδύλι ύψους €45 εκατ.

Για την πρόταση που κατατέθηκε από τον γ.γ.του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου, η οποία προβλέπειτη μην επιβολή ΦΠΑ μέχρι το τέλος του 2022 επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης με τον οποίο βαρύνονται τα πετρελαιοειδή, η οποία τροποποιεί τον περί φόρου προστιθέμενης αξίας νόμο, το υπουργείο κοστολόγησε ότι η κυβέρνηση θα απωλέσει από τα έσοδα της κονδύλι ύψους €30 εκατ.
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement