Ad Code

Responsive Advertisement

ΟΗΕ: Η δραματική προειδοποίηση για επισιτιστική κρίση – Ποιοι θα πληγούν (πρώτοι)


Η πρόσφατη έρευνα της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ αναδεικνύει τις ανισότητες μεταξύ των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών αλλά και την ανισορροπία που έχει προκληθεί στην παγκόσμια αγορά τροφίμων λόγω της «τέλειας καταιγίδας» των κρίσεων


Σε νέα υψηλά θα εκτιναχθεί το κόστος των εισαγωγών τροφίμων το 2022 λόγω του πληθωρισμού.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το κόστος θα αγγίξει τα $1,81 τρισ. φέτος, ξεπερνώντας το προηγούμενο περσινό ρεκόρ κατά $51 δισ., σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO). Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης οφείλεται -όπως ήταν αναμενόμενο- στον πληθωρισμό και την κρίση του κόστους διαβίωσης τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο σχετικός δείκτης του ΟΗΕ είχε καταγράψει δραματική άνοδο πρόσφατα λόγω της έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία που οδήγησε στον αποκλεισμό μίας εκ των μεγαλύτερων εξαγωγέων σιτηρών του κόσμου.

Παράλληλα, η ενεργειακή κρίση και η αύξηση των τιμών των λιπασμάτων έχουν δυσκολέψει την παραγωγή βασικών αγροτικών προϊόντων, προκαλώντας βάσιμες ανησυχίες για την πρόκληση λιμού στις υπανάπτυκτες χώρες.



H έκθεση της FAO ανέδειξε και το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των πλούσιων και των φτωχότερων οικονομιών του κόσμου. Οι ανεπτυγμένες χώρες συνεχίζουν να εισάγουν πληθώρα τροφίμων, ενώ οι αναπτυσσόμενες αναμένεται να μειώσουν τις εισαγωγές κρέατος, ελαιούχων σπόρων και αναψυκτικών και να αυξήσουν τις εισαγωγές βασικών ομάδων τροφίμων, μειώνοντας το εύρος των επιλογών τους.

«Η επισιτιστική ασφάλεια απειλείται ευθέως. Οι εισαγωγείς θα αντιμετωπίσουν σημαντικά εμπόδια, ενώ το 2022 ενδέχεται να αποτελέσει το ξεκίνημα μίας νέας περιόδου μειωμένης ανθεκτικότητας των οικονομιών ως προς τις αυξημένες τιμές των τροφίμων, ιδιαίτερα στις φτωχότερες χώρες του κόσμου», ανέφερε χαρακτηριστικά η FAO. Σημειωτέον πως, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, οι εισαγωγές τροφίμων των φτωχότερων χωρών θα μειωθούν κατά $2,4 δισ. φέτος, παρά τη συνολική αύξηση των παγκόσμιων εισαγωγών κατά 3%.
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement