Ad Code

Responsive Advertisement

B.Πούτιν προς Μ.Ντράγκι: «Ούτε κόκκος σιταριού, ούτε μία χούφτα λιπάσματος από Ρωσία & Ουκρανία σε ΕΕ και ΗΠΑ όσο διαρκούν οι κυρώσεις»


Τι απάντησε στον Ιταλό πρωθυπουργό Μ.Ντράγκι όταν αυτός του ζήτησε να ανοίξουν τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας για τα εμπορικά πλοία


Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει να παραδοθεί ούτε ένας κόκκος στάρι ούτε μία χούφτα λίπασμα στην Δύση εάν πρώτα δεν αρθούν οι αντι-ρωσικές κυρώσεις.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν τόνισε, μιλώντας τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντάγκι, ότι είναι έτοιμος να συμβάλει ουσιαστικά στην επίλυση της διεθνούς επισιτιστικής κρίσης, μόνον όμως αν η Δύση άρει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ο Πούτιν ανέφερε συγκεκριμένα ότι η Ρωσία θα προχωρήσει σε εξαγωγές σιταριού και λιπασμάτων, προκειμένου να μην υπάρξει επισιτιστική κρίση αν και μόνα αν η Δύση προχωρήσει στον τερματισμό των κυρώσεων.

Οι ΗΠΑ απέρριψαν το ενδεχόμενο να αρθούν οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας αδιαφορώντας εάν με την στάση τους αυτή προκαλέσουν επισιτιστική κρίση ή αν θα διατηρηθεί ο πληθωρισμός σε διψήφια επίπεδα.

Ο Β.Πούτιν είπε μάλιστα ότι «οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση επιβλήθηκαν με πολιτικά κίνητρα»

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ είπε επίσης ότι οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία θα επιτραπεί να ξαναρχίσουν αν αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ είπε ότι είναι ο ρωσικός ναυτικός αποκλεισμός αυτός που εμποδίζει τη μεταφορά τόνων τροφίμων και λιπασμάτων, όχι οι δυτικές κυρώσεις, προσθέτοντας πως δεν τίθεται καν θέμα άρσης των κυρώσεων.

«Δεν υπάρχει καμία (τέτοια) συζήτηση. Όλο αυτό το προκαλεί η Ρωσία», επέμεινε η κυρία Ζαν-Πιερ. Η Μόσχα «πρέπει να σταματήσει αμέσως τον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας», ο οποίος «πλήττει την παγκόσμια ασφάλεια τροφίμων», επέμεινε.

«Η Ρωσία, που εμποδίζει την εξαγωγή τροφίμων από τα ουκρανικά λιμάνια, αυξάνει την πείνα στον κόσμο. Η ευθύνη είναι δική της», επανέλαβε.

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι ανάμεσα στους κυριότερους εξαγωγείς σιτηρών παγκοσμίως και άρα διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στον εφοδιασμό πολλών χωρών με τρόφιμα. Τις τελευταίες εβδομάδες, η διεθνής κοινότητα καλεί τη Ρωσία να επιτρέψει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών. Το ρωσικό Ναυτικό έχει αποκλείσει τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, καταγγέλλει το Κίεβο.

Ο κ. Ντράγκι είπε ότι κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον κ. Πούτιν, διαπίστωσε πως ο Ρώσος πρόεδρος θέλει να συμβάλει να επιλυθεί η διεθνής επισιτιστική κρίση. Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι θα μιλήσει σύντομα με τον κ. Ζελένσκι για να ακούσει τη δική του γνώμη.Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι υπάρχει έστω μια αχτίδα ελπίδας πως θα ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μετά τη συνδιάλεξή του με τον Ρώσο πρόεδρο, ο κ. Ντράγκι απάντησε μονολεκτικά «όχι».
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement