Ad Code

Responsive Advertisement

Ρωσικό δημοσίευμα «ανάβει φωτιές»: «Μετά το Καζακστάν και στην Τουρκία μπορεί όλα να φουντώσουν ξαφνικά»


Την ίδια στιγμή φιλοκυβερνητικά τουρκικά ΜΜΕ «βλέπουν» ότι γίνονται προσπάθειες να μην μεγαλώσει η Τουρκία!


Στο Καζακστάν χτυπήθηκε η Τουρκία, γράφει η Yeni Safak που ως πιστό "φερέφωνο" της κυβέρνησης Ερντογάν βλέπει ότι γίνονται προσπάθειες να μην "εκτουρκιστεί" η κεντροασιατική χώρα (σε μια έμμεση παραδοχή ότι οι ταραχές είχαν και αυτό το σκοπό εκτός της οικονομίας).

Όμως τις "φωτιές" τις βάζει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Regnum, το οποίο προειδοποιεί πως όλα μπορεί να φουντώσουν ξαφνικά και στην Τουρκία καθώς υπάρχουν κοινά σημεία μεταξύ των δύο χωρών στα εσωτερικά προβλήματα, αφού προηγουμένως παραθέτει απόσπασμα της Habertürk για εξελίξεις και «στο Ανατολικό Τουρκεστάν» σε μια προειδοποίηση προς όλους.

Η οξεία κρίση στο Καζακστάν, το ενδιάμεσο αποκορύφωμά της με την ανάπτυξη στη χώρα αυτήν των ένοπλων δυνάμεων του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), ο οποίος, σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη, «μπορεί να δράσει μόνο σε περίπτωση απειλής ή επίθεσης», έχουν προκαλέσει το αυξημένο ενδιαφέρον σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των πολιτικών και των εμπειρογνωμόνων, γράφει το ρωσικό πρακτορείο Regnum.

Την ίδια στιγμή ο Μπούνιαμιν Γεσίλ, Τούρκος πολιτικός επιστήμονας και ειδικός για την Κεντρική Ασία, ισχυρίζεται ότι δεν συμφωνεί με αυτούς που πιστεύουν ότι δήθεν «μέσω του Καζακστάν ορισμένες δυνάμεις έπληξαν μόνο τη Ρωσία για να την αποδυναμώσουν και να τορπιλίσουν την ενσωμάτωση στον μετασοβιετικό χώρο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, πλήγμα δέχεται και η Τουρκία.

Καλεί να δοθεί προσοχή στις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της νέας ένωσης, της Ενωσης Τουρκικών Κρατών, που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2021 στην Κωνσταντινούπολη.

Το θέμα αφορά τη μετάβαση της καζακικής γλώσσας στο λατινικό αλφάβητο, την οργάνωση της ανταλλαγής πληροφοριών και την απλούστευση των διαδικασιών τελωνειακού ελέγχου προκειμένου να σχηματιστεί μια οικονομική και στρατιωτικοπολιτική συμμαχία μεταξύ Καζακστάν και Τουρκίας.

Από αυτήν την άποψη, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόβαλε τη θέση των «έξι κρατών και ενός έθνους».

Αυτός είναι ο λόγος που ο Γεσίλ πιστεύει ότι «η παρέμβαση της Ρωσίας θα τη βλάψει με την ευρεία έννοια» (και γι αυτό αυτοί οι σχεδιασμοί αποκαλύπτονται από ρωσικά ΜΜΕ).

Παρατηρεί, ωστόσο, ότι πυκνώνουν τα δημοσιεύματα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης που περιέχουν κριτικές για το ότι «η άρχουσα ελίτ του Καζακστάν μπορεί να πραγματοποιήσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μόνο μέσω μιας συμμαχίας με την Τουρκία», επισημαίνοντας ότι η Ενωση Τουρκικών Κρατών «γίνεται το κύριο όπλο της Δύσης στον αγώνα κατά της Ρωσίας και της Κίνας».
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement