Ad Code

Responsive Advertisement

«Βαριά» ονόματα της μαφίας των Ρομά στη σπείρα της εγκληματικής οργάνωσης - Η χλιδάτη ζωή και ο τρόπος δράσης τους


Στα χέρια της Αστυνομίας ονόματα από γνωστές «φαμίλιες» των Ρομά, μετά από τις συλλήψεις που υπήρξαν από την Ασφάλεια Αμαρουσίου


«Βαριά» ονόματα, από τις πιο γνωστές «φαμίλιες» των Ρομά, που κάποιοι είχαν συλληφθεί και το 2016 στη μεγάλη επιχείρηση της Ασφάλειας Αμαρουσίου, συμμετείχαν στη σπείρα που είχε διαπράξει δεκάδες διαρρήξεις σπιτιών σε Αττική, Δυτική και Στερεά Ελλάδα, αποκομίζοντας 330.000 ευρώ.

Η Ασφάλεια Μεγάρων σε συνεργασία με την Ασφάλεια Δυτικής Αττικής έπειτα από μεγάλη επιχείρηση σε Ελευσίνα, Ασπρόπυργο και Μάνδρα συνέλαβε δέκα άτομα και στις έρευνες που έγιναν στα σπίτια τους βρήκαν κοσμήματα, ακριβά ρολόγια, δεκάδες κινητά τηλέφωνα και πολυτελή αυτοκίνητα.

Στην οικογενειακή «επιχείρηση» τα μέλη της συμμορίας είχαν στρατολογήσει και γυναίκες οι οποίες είχαν τον ρόλο του τσιλιαδόρου. Έκαναν έλεγχο στα σπίτια για να βεβαιώνονται ότι έλειπαν οι ένοικοι και επόπτευαν την περιοχή προκειμένου να ενημερώνουν τους μπουκαδόρους σε περίπτωση που εμφανιζόταν η Αστυνομία.

Οι διαρρήκτες χωρίζονταν κάθε φορά σε ομάδα των τεσσάρων ατόμων και έμπαιναν στα σπίτια από πόρτες και παράθυρα. Φορούσαν πάντα γάντια, μάσκες και τζόκεϊ καπέλα για να καλύπτουν τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, ενώ τους περίμενε ο συνεργός τους στο αυτοκίνητο με τη μηχανή πάντα αναμμένη.

Η χλιδάτη ζωή


Με τα «έσοδα» από τις κλοπές δημιουργούσαν επιχειρήσεις, λειτουργικές αλλά και εικονικές, προκειμένου να «ξεπλένουν» τα χρήματα που αποκόμιζαν. Στις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία, τα αρχηγικά μέλη διέθεταν πολυτελή σπίτια με πισίνα και τζακούζι, πανάκριβα έπιπλα και αυτοκίνητα Η δράση τους επεκτεινόταν σε όλη τη χώρα -από την Αττική και τη Βοιωτία έως την Χαλκίδα, τη Λαμία, το Αγρίνιο, την Πρέβεζα και την Αχαΐα – διαπράττοντας 59 διαρρήξεις.

«Συνελήφθησαν, στο πλαίσιο ευρείας επιχείρησης»


Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για τη συμμορία που «ξάφριζε» σπίτια

«Εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Μεγαρέων, εγκληματική οργάνωση που διέπραττε συστηματικά διαρρήξεις-κλοπές οικιών σε Αττική και Περιφέρεια.

Συνελήφθησαν, στο πλαίσιο ευρείας επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες της 10-12-2021 σε Ελευσίνα, Μάνδρα και Ασπρόπυργο, από αστυνομικούς των ανωτέρω Υπηρεσιών και τη συνδρομή αστυνομικών της Ε.Κ.Α.Μ, Ο.Π.Κ.Ε., Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.) και της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων, εννέα ημεδαποί, ηλικίας 19 έως 40 ετών και 45χρονος αλλοδαπός, μέλη της οργάνωσης. Ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται πέντε επιπλέον μέλη της οργάνωσης.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία -για τα κατά περίπτωση αδικήματα- της εγκληματικής οργάνωσης, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, αντιποίηση αρχής και παράβαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων, ενώ για την υπόθεση προέκυψε και η εμπλοκή αστυνομικού, ο οποίος κατηγορείται για παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.

Της επιχείρησης προηγήθηκε πολύμηνη έρευνα, του Τμήματος Ασφαλείας Μεγαρέων και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, η οποία οδήγησε στην αποκάλυψη της εγκληματικής δράσης των ανωτέρω, τουλάχιστον από τον μήνα Ιούλιο τρέχοντος έτους και στην ταυτοποίηση των στοιχείων τους.

Ως προς τον τρόπο δράσης, τα μέλη της σπείρας στοχοποιούσαν οικίες, για τις οποίες συγκέντρωναν πληροφορίες για τις συνήθειες των ενοίκων και την ύπαρξη τιμαλφών μεγάλης αξίας.

Τις οικίες «χτυπούσαν» ομάδες με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, αποτελούμενες από τουλάχιστον τέσσερα μέλη με προκαθορισμένους ρόλους, τα οποία όμως ήταν σε συνεχή επικοινωνία με την χρήση «επιχειρησιακών» τηλεφωνικών συνδέσεων. Η δράση των ομάδων λάμβανε χώρα κυρίως μεσημβρινές ή βραδινές ώρες και στόχος τους ήταν αποκλειστικά χρυσαφικά αξίας και χρήματα.

Για τις μετακινήσεις τους χρησιμοποιούσαν πλήθος αυτοκινήτων, τα οποία συνεχώς ανανέωναν προς αποφυγή εντοπισμού τους.

Το ρόλο του «τσιλιαδόρου» αναλάμβαναν συνήθως γυναίκες και η αποστολή τους ήταν να ελέγχουν εάν απουσιάζουν οι ένοικοι και εν συνεχεία να εποπτεύουν την περιοχή με σκοπό να ενημερώσουν τους «μπουκαδόρους», σε περίπτωση απρόσμενης άφιξης του θύματος ή της Αστυνομίας.

Οι φυσικοί αυτουργοί (μπουκαδόροι), εισέρχονταν στην οικία με τον πιο πρόσφορο κάθε φορά τρόπο (παραβίαση παράθυρου-θύρας, ανασφάλιστη είσοδο), ενώ για την αποφυγή αναγνώρισής τους χρησιμοποιούσαν τζόκεϊ, μάσκες και γάντια.

Ο οδηγός του οχήματος διαφυγής, βρισκόταν σε διαρκή ετοιμότητα, εξωτερικά της οικίας, προκειμένου να διασφαλίσει την άμεση απομάκρυνσή τους.

Επιπρόσθετα η σπείρα, προκειμένου να προσδώσει νομιμοφάνεια στα παράνομα έσοδά της, ίδρυε επιχειρήσεις (λειτουργικές και εικονικές), ενώ μέρος των εσόδων επενδύονταν σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Κατά την διεξαγωγή ερευνών σε οικίες και επιχειρήσεις στην Ελευσίνα, Μάνδρα και Ασπρόπυργο, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:
-28- ρολόγια
πλήθος κοσμημάτων
το χρηματικό ποσό των -41.114- ευρώ
-7- Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα
-35- κινητά τηλέφωνα
μπλε φάρος

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, εξιχνιάσθηκαν -59- διαρρήξεις-κλοπές σε οικίες, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, της Βοιωτίας, της Χαλκίδας, της Λαμίας, του Αγρινίου, της Πρέβεζας, της Αχαΐας και της Χαλκίδας.

Το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η οργάνωση, από την ανωτέρω εγκληματική της δράση, ξεπερνά τις -330.000- ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement