Ad Code

Responsive Advertisement

Πουλήθηκε το σπίτι του Μητσοτάκη στη Γλυφάδα: Εκεί έφαγαν τα ντολμαδάκια της Μαρίκας, ο Χαρίλαος και ο Λεωνιδας το 1989


Πωλείται το σπίτι του Κωνσταντίνου και της Μαρίκας Μητσοτάκη, στην Γλυφάδα. Σύμφωνα με είδηση που δημοσιεύει η Καθημερινή, η Ντόρα, η Κατερίνα, η Αλεξάνδρα και ο Κυριάκος, ύστερα από πολλή σκέψη και δισταγμούς, αποφάσισαν να αποχωριστούν την ιστορική κατοικία της οικογένειας στα νότια προάστια.


Ο αγοραστής του σπιτιού, όπου διέμενε η Ντόρα Μπακογιάννη έξι μήνες τον χρόνο και που ανήκε στα τέσσερα αδέλφια εξ’ αδιαιρέτου, είναι Ισραηλινός. Η απόφαση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ελήφθη προ εβδομάδων και η πώληση έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Το συγκεκριμένο σπίτι των αείμνηστων Κωνσταντίνου και Μαρίκας Μητσοτάκη είναι ένας χώρος γεμάτο πολιτικές αναμνήσεις, καθώς συνδέθηκε με την παρουσία πολλών ιστορικών προσωπικοτήτων, που πρωταγωνίστησαν στην πολιτική ζωή του τόπου σε διάφορες περιόδους της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Αν κάτι όμως το έκανε διάσημο ήταν η ταραγμένη περίοδος του 1989, χρονιά που κάποιοι την ανακαλούν υπό το σύνθημα της «κάθαρσης» και άλλοι την αποκαλούν ως «βρώμικο 89», καθώς η πρωτοφανής για τα ελληνικά πολιτικά χρονικά συγκυβέρνηση ΝΔ – και της ενιαίας Αριστεράς (ΚΚΕ – ΕΑΡ είχαν συμπήξει τον «Συνασπισμό») έδωσε τέλος στην οκταετή κυβερνητική κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ.

Το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς λοιπόν, στο εν λόγω σπίτι της Γλυφάδας υπήρξε το περίφημο δείπνο με τα «ντολμαδάκια της Μαρίκας». Το κατά πόσον το μενού ήταν όντως αυτό έχει κατά καιριούς αμφισβητηθεί, αλλά η κρισιμότητα του ραντεβού των Μητσοτάκη, Κύρκου Φλωράκη, όχι.

Στις 2 Ιουνίου, η κάλπη έχει αναδείξει πρώτο κόμμα τη ΝΔ με 44,3% και 145 έδρες, αλλά ο Μητσοτάκης δεν έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το ΠΑΣΟΚ διατηρήθηκε στο 39,1% (125 έδρες), ενώ ο εινιαίος Συνασπισμός είχε σημαντική άνοδο σε σχέση με το 1985 πιάνοντας 13,1% και 28 έδρες και καθιστάμενος ρυθμιστικός παράγοντας.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης έδωσε διαδοχικά τη διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης στους αρχηγούς των τριών κομμάτων Κώστα Μητσοτάκη, Ανδρέα Παπανδρέου και Χαρίλαο Φλωράκη. Οι διαβουλεύσεις και οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν πάνω από δέκα μέρες.

Η Αριστερά αρνήθηκε να μετάσχει σε κυβέρνηση υπό τον Κ. Μητσοτάκη ή τον Α. Παπανδρέου και απέρριψε την πρόταση για κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Κωστή Στεφανόπουλο, ο οποίος μετείχε στις εκλογές με τη ΔΗΑΝΑ και εξέλεξε έναν βουλευτή.

Στις 22 Ιουνίου ο Ανδρέας Παπανδρέου εισήχθη επειγόντως στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο με λοίμωξη του αναπνευστικού και το παιχνίδι άρχισε να παίζεται μεταξύ Μητσοτάκη και Φλωράκη. Hταν όμως «σικέ».

Στις 27 Ιουνίου, έπειτα από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, Φλωράκης και Κύρκος οδεύουν βράδυ προς το σπίτι του Μητσοτάκη στη Γλυφάδα. Εκεί, και θα επικυρωθεί η συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον αείμνηστο Τζαννή Τζαννετάκη.

Λιτό το βραδινό με τα περιβόητα ντολμαδάκια (που σύμφωνα με μεταγενέστερη διαβεβαίωση της Μαρίκας Μητσοτάκη δεν υπήρξαν ποτέ…) ενώ θρυλείται ότι το «επιδόρπιο» στο δείπνο ήταν η παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο.

ΝΔ και ΣΥΝ συγκροτούν κυβέρνηση, η οποία ορκίστηκε στις 2 Ιουλίου


Από τον Συνασπισμό μετείχαν ο Νίκος Κωνσταντόπουλος στο υπουργείο Εσωτερικών και ο Φώτης Κουβέλης στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οντας ακόμη στο νοσοκομείο ο Α. Παπανδρέου μίλησε για «πρωτοφανή συναλλαγή χωρίς αρχές ανάμεσα στις ηγεσίες της ΝΔ και του Συνασπισμού».

Τα υπόλοιπα είναι (γνωστή) ιστορία.
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement