Ad Code

Responsive Advertisement

Lockdown για ανεμβολίαστους και υποχρεωτική τρίτη δόση για τους άνω των 65 ετών: Τί θα ανακοινωθεί μέσα στην εβδομάδα


Πιθανά και τα οριζόντια μέτρα - Έρχεται «ακαταδίωκτο» και για τους γιατρούς

Το σχοινί στα άκρα τραβά η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς θέλει να «ξεστοκάρει» εμβόλια τα οποία σύντομα λήγουν και υποχρεώνει τους πολίτες να σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα, είτε για να κάνουν την πρώτη δόση, είτε την τρίτη.

Κυβέρνηση και «ειδικοί» ετοιμάζουν ένα νέο πακέτο μέτρων, λόγω και της αύξησης κρουσμάτων, το οποίο γι' ακόμα μια φορά θα έχει ως στόχο τους ανεμβολίαστους ενώ έχουν βάλει στο «μικροσκόπιο» και τα αντίστοιχα επικαιροποιημένα μέτρα που λαμβάνουν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, το Ισραήλ κ.α. χώρες, και προετοιμάζουν τα επόμενα βήματα.

Ολικό lockdown για τους ανεμβολίαστους;


Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης εστιάζουν στους ανεμβολίαστους, οι οποίοι είναι κάτι παραπάνω από πιθανό ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ολικό lockdown.

Σε αυτή την περίπτωση ελεύθερη πρόσβαση αναμένεται να έχουν μόνο στα φαρμακεία, ενώ στα καταστήματα τροφίμων και στα σούπερ μάρκετ είναι ανοιχτό να απαιτείται rapid test για την είσοδο τους. Παρ’ ότι το θέμα έχει αρκετές δυσκολίες, όπως αναγνωρίζουν και κυβερνητικά στελέχη, θεωρείται βέβαιο ότι εφόσον χρειαστεί το μέτρο θα εφαρμοστεί.

Πρόσβαση φυσικά θα έχουν και στην εργασία τους, τηρώντας τα υφιστάμενα μέτρα ασφαλείας και τα διαγνωστικά τεστ.

Και οριζόντια μέτρα στο Plan B


Τα μέτρα «ακουμπούν» ήδη και τους εμβολιασμένους, και εφόσον το ΕΣΥ βρεθεί στο χείλος του γκρεμού, προφανώς θα βρεθούν και οι ίδιοι αντιμέτωποι με μέτρα που θα περιορίζουν κάποιες ελευθερίες τους.

Οριζόντια μέτρα που συζητούνται στους κόλπους της κυβέρνησης και των ειδικών και είναι πιθανό να δρομολογηθούν μέσα στην εβδομάδα είναι:

α) Η χρήση διπλής μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, παρ’ ότι αναγνωρίζεται είναι δύσκολος ο έλεγχος για την τήρηση του μέτρου.

β) Κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης των εργαζομένων στο Δημόσιο.

γ) Υποχρεωτικότητα για την 3η δόση στους συμπολίτες μας άνω των 65 ετών, καθώς θεωρούνται ευάλωτες ηλικιακές ομάδες.

Σκέψεις για «μοντέλο Γαλλίας»


Στην κυβέρνηση εξετάζουν το «μοντέλο Γαλλίας». Δηλαδή για τους άνω των 65, εφόσον δεν κάνουν την 3η δόση, το πιστοποιητικό εμβολιασμού να έχει αυστηρά εξάμηνη διάρκεια.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αν δεν υπάρξει κοινή Ευρωπαϊκή απόφαση, η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο να το εφαρμόσει μονομερώς, σε εθνικό επίπεδο, όπως αντίστοιχα το έπραξε στη χώρα του ο Εμμανουέλ Μακρόν.

Στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση να συνδεθεί η πρόσβαση σε κλειστούς χώρους για τους πολίτες άνω των 65 ετών, με την τρίτη δόση. Θέμα το οποίο θα απασχολήσει τις επόμενες ημέρες το κυβερνητικό επιτελείο.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το Σάββατο στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα τροφίμων επανήλθε ο κανόνας για 1 πελάτη ανά 9 τ.μ. Δηλαδή λιγότεροι καταναλωτές στο εσωτερικό για αποφυγή του συνωστισμού.

Ανάλογα μέτρα, δηλαδή μικρότερη πληρότητα – περίπου στο 80 αντί για το 100% – τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων και για την εστίαση και τη διασκέδαση (μπαρ – εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα), ωστόσο η συζήτηση δεν προχωρά σε αυτή τη χρονική στιγμή. Κι αυτό, γιατί εκτιμάται ότι σε αυτούς τους χώρους, με τους ελέγχους που έχουν αυξηθεί, η συντριπτική πλειοψηφία τηρεί τους κανόνες, και δεν απαιτούνται νέοι περιορισμοί που θα προκαλούσαν νέα οικονομική «αιμορραγία» στα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας.

Έρχεται το ακαταδίωκτο των γιατρών


Παράλληλα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για το ακαταδίωκτο των γιατρών. Το μέτρο θα ισχύει για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία.

Επιστράτευση γιατρών: Την Τετάρτη φεύγουν τα φύλλα πορείας


Το υπουργείο Υγείας δίνει μια μικρή παράταση στους ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να ενταχθούν οικειοιθελώς στο Ε.Σ.Υ..

Αν μέχρι την Τρίτη το βράδυ δεν υπάρξει ικανοποιητική συμμετοχή, την Τετάρτη αναμένεται να φύγουν τα φύλλα πορείας για επιστράτευση τους.

Εισηγήσεις που «παγώνουν»


Προς το παρόν δεν κρίνεται αναγκαίο να επανέλθει η τηλεργασία. Παρ’ ότι αρκετοί «ειδικοί» το εισηγούνται στην κυβέρνηση, και το Μαξίμου δεν δηλώνει αρνητικό σε αυτό το μέτρο, προς το παρόν τηρείται μία στάση αναμονής.

Για την κυβέρνηση έχει κλείσει το θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες.

Κι αυτό γιατί εκτιμάται ότι δεν θα φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, και επιπλέον μπορεί να δημιουργήσει αρρυθμίες σε κάποιους κλάδους.

Για παράδειγμα τυχόν αναστολή της εργασίας σε αστυνομικούς, συνέπεια της άρνησης τους να εμβολιαστούν, θα δημιουργούσε μεγάλα κενά, σε μια στιγμή που πέρα από το θέμα της ασφαλείας, έχουν «στην πλάτη τους» και τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων.
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement