Ad Code

Responsive Advertisement

«Ή μας τα δίνετε όλα ή πάμε σε πόλεμο» δηλώνει ο Μ.Τσαβούσογλου - Πρωτοφανείς δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών


Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την ομιλία του στην Αλάνια, προχώρησε σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις με αποδέκτη την Ελλάδα, την οποία απείλησε ότι είτε θα αναγκαστεί να διαπραγματευτεί με την Τουρκία (σ.σ. για να παραχωρήσει φυσικά διακαιώματα) είτε θα αντιμετωπίσει τη σύγκρουση.


Είναι η πρώτη φορά που Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μιλά με τόσο ωμό τρόπο για τις σχέσεις με μια άλλη χώρα, θέλοντας να εκμεταλλευθεί το γεγονός ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, παρά τις πρόσφατες αποφάσεις ενίσχυσής τους, ακόμα παραμένουν στα επίπεδα του 2009 από άποψη ισχύος και θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να φτάσει στο ετοιμοπόλεμο της πρώτης δεκαετίας του 20ου αιώνα και πάλι αν μπορέσει να τα καταφέρει: 

Πάνω από 50 δισ. ευρώ απαιτούνται μέχρι το 2030 για να κλείσει το χάσμα με τη Τουρκία.

Με δύο λόγια, θέλει να εκμεταλλευθεί άμεσα την ελληνική οικονομική καταστροφή και την εκχώρηση εθνικής δημοσιονομικής κυριαρχίας το 2010 με ότι αυτό συνεπαγόταν για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ποιος άραγε να ξεχάσει την δαιμονοποίηση της ενίσχυσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (συμπτωματικά από τα ΜΜΕ και τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό) που οδήγησαν τις ΕΕΔ μέχρι και να μην έχουν καύσιμα και ανταλλακτικά για αεροσκάφη, πλοία, οχήματα κλπ.;

Και σήμερα, ουσιαστικά στην εποχή των επιτρόπων βρισκόμαστε.

Μέχρι το 2030, λοιπόν και να ενταχθούν σε υπηρεσία, όλα τα συστήματα που έχουν παραγγελθεί και κυρίως αυτά που θα παραγγελθούν, θα ισορροπούμε σε «τεντωμένο σχοινί» και θα ελπίσουμε να μην πέσουμε, δεδομένης της συνεχιζόμενης τουρκικής εξοπλιστικής φρενίτιδας.

Mε αποκλειστική ευθύνη του ελληνικού πολιτικού προσωπικού που ουδέποτε αντέδρασε σθεναρά στην περίληψη των αμυντικών δαπανών στα Μνημόνια.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ: «Είμαστε έτοιμοι για όλα με την Ελλάδα. Είτε για το τραπέζι της διαπραγμάτευσης, είτε για το πεδίο της μάχης».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου:


“Εργαζόμαστε για την εγκαθίδρυση της διαρκούς ειρήνης και ευημερίας στη Μεσόγειο, αλλά δεν διστάζουμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας. Σεβόμαστε τα δικαιώματα και τους νόμους όλων, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας μέχρι τέλους.

Είμαστε ένα ναυτικό έθνος. Αν είναι να τα βρούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή στο πεδίο μάχης… Δόξα τω Θεώ, είμαστε έτοιμοι για όλα”.

Νίκος Δένδιας: Ανησυχία για τους «διαύλους»

Την ώρα που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωνε έτοιμος για πόλεμο ο Έλληνας ομόλογός του Νίκος Δένδιας ήθελε διαύλους ανοικτούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στη Βραδυνή της Κυριακής, δήλωσε πως η Άγκυρα θα πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι επιθυμεί έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο, επισημαίνοντας πως αυτή την στιγμή, δυστυχώς, με υπαιτιότητα της, έχουμε διάλογο κωφών και καθιστά σαφές πως «συναίνεση» της Ελλάδας σε παράλογα νεοοθωμανικά αιτήματα είναι αδιανόητο να υπάρξει.

Αναφερόμενος στη σημερινή πολιτική της Τουρκίας, παρατηρεί πως δυστυχώς δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική της προσέγγισης με την ΕΕ και ότι με τη νεο-οθωμανική επεκτατική πολιτική της έχει καταφέρει να έχει προβλήματα με το σύνολο σχεδόν των κρατών της άμεσης γειτονιάς της. Στηλιτεύοντας τις τουρκικές ενέργειες, τις χαρακτηρίζει εντελώς απαράδεκτες και τόνισε πως καταπατούν κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου και της κοινής λογικής. Επισημαίνει πως ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα -μεταξύ πολλών- ήταν η παρενόχληση τον περασμένο Σεπτέμβριο από την Τουρκία του ερευνητικού σκάφους «Nautical Geo», το οποίο βρισκόταν εντός οριοθετημένης ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, 10 ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης, με τον ισχυρισμό ότι το εν λόγω σημείο αποτελεί τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, υπογραμμίζει με σαφήνεια ότι θα υπήρχαν υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, θα σταματήσει να απειλεί τη χώρα μας με πόλεμο εάν αυτή ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της και να παραβιάζει βασικές διατάξεις του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

«Παρά το κλίμα έντασης που συνεχίζει να καλλιεργεί η Τουρκία, τόσο στο πεδίο όσο και σε επίπεδο ρητορικής, θεωρούμε σκόπιμη τη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με τη γείτονα» προσθέτει και τονίζει: «Πρεσβεύουμε, όμως, μια υπό όρους Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου της Θάλασσας συνεννόηση με την Τουρκία, στο πλαίσιο πάντοτε της πλήρους περιφρούρησης της κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement