Ad Code

Responsive Advertisement

Ο Sir David Amess είναι ο δεύτερος συντηριτικός βουλευτής που δολοφονείται... Τι ημέρα είναι, είπαμε;


Ο Sir David Amess είναι ο δεύτερος βουλευτής που δολοφονείται μέσα σε μόλις πέντε χρόνια, μετά το μαχαίρωμα της Jo Cox του κόμματος των Εργατικών, από ακροδεξιό εξτρεμιστή, το 2016.


Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε τoν Amess ως έναν από τους «πιο ευγενικούς και καλούς» ανθρώπους στο Κοινοβούλιο. 

Ο 69χρονος David Amess υπηρέτησε ως βουλευτής των Τόρηδων για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 1983, όταν πρωθυπουργός ήταν η Μάργκαρετ Θάτσερ.

Ο θάνατος του Amess ανέδειξε το ολοένα και πιο εχθρικό περιβάλλον που αντιμετωπίζουν οι βουλευτές τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των συνεχών απειλών για τη ζωή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Ο ίδιος ο Amess είχε τονίσει πως οι απειλές προς τους βουλευτές τούς έχουν κάνει λιγότερο προσιτούς στους ψηφοφόρους. Στα απομνημονεύματά του, που δημοσιεύτηκαν φέτος, έγραψε: "αυτές οι αυξανόμενες επιθέσεις μάλλον κατέστρεψαν τη μεγάλη βρετανική παράδοση των ανθρώπων να συναντούν ανοιχτά τους εκλεγμένους πολιτικούς τους". 

Χθες κατέστρεψαν την ίδια τη ζωή του.

Τον Μάιο του 2010, ο βουλευτής του East Ham, Stephen Timms, μαχαιρώθηκε δύο φορές στην κοιλιά από την Roshonara Choudhry, μουσουλμάνα εξτρεμίστρια, η οποία ήθελε «να εκδικηθεί τον λαό του Ιράκ». 

Ο Timms τραυματίστηκε σοβαρά αλλά επέζησε και απέτισε φόρο τιμής στον Amess ως «ευγενικό και γενναιόδωρο άνθρωπο».

Ο Nigel Jones, τότε φιλελεύθερος βουλευτής του Cheltenham, τραυματίστηκε σοβαρά τον Ιανουάριο του 2000 όταν δέχθηκε επίθεση στο γραφείο του από έναν άνδρα με σπαθί. Στην ίδια επίθεση σκοτώθηκε ο συνεργάτης του, Andrew Pennington, προσπαθώντας να τον υπερασπιστεί. (Για την ιστορία: ο δολοφόνος, Robert Ashman, ένας ανισόρροπος τύπος που είχε καταστραφεί οικονομικά, έμεινε στη φυλακή 8 μόλις χρόνια. Αποφυλακίσθηκε τον Ιούλιο του 2008.)

Η Paula Sherriff, πρώην βουλευτής των Εργατικών (από το 2015 έως το 2019) περιέγραψε την νέα «καθημερινότητα» των βουλευτών μετά την έξαρση της ισλαμικής τρομοκρατίας λέγοντας πως οι απειλές για θάνατο έγιναν ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο: 

«Καθόμασταν στην αίθουσα τσαγιού στο Κοινοβούλιο και μιλούσαμε για τις απειλές για θάνατο που λάβαμε το Σαββατοκύριακο σαν να ήταν μια συνηθισμένη συζήτηση».

Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement