Ad Code

Responsive Advertisement

Σκηνικό πολέμου: Ο Κ.Μητσοτάκης ζητά «συνεργασία για το κλίμα» οι Γάλλοι δηλώνουν έτοιμοι από καιρό και η Τουρκία στέλνει πολεμικά για να αρπάξει το Αιγαίο


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη ομιλία του στον ΟΗΕ είπε επί της ουσίας ότι η Ελλάδα παραιτείται από την έρευνα υδρογονανθράκων και κάλεσε την Τουρκία «να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συνεργαστούμε ενάντια στους νέους κοινούς εχθρούς. 


Την κλιματική κρίση, η οποία επηρεάζει εξίσου τις δύο χώρες μας».

Μια εξέλιξη την οποία φυσικά εκμεταλλεύεται πλήρως η Άγκυρα, η οποία τις τελευταίες ημέρες κλιμακώνει την ένταση, καθώς βλέπει την ευκαιρία για να αρπάξει κομμάτι του Αιγαίου. Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ υποστήριξε χθες πως το Αιγαίο δεν ανήκει εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, ενώ νωρίτερα είχε προηγηθεί η επιστολή στον ΟΗΕ με την οποία η Άγκυρα για πρώτη φορά ζητά όχι απλώς αποστρατικοποίηση αλλά «κατάργηση της ελληνικής κυριαρχίας του Αιγαίου».

Αυτά όμως δεν είναι τίποτα μπροστά στην κίνηση που έκανε χθες η Άγκυρα, καθώς έστησε ένα ξαφνικό πολεμικό σκηνικό στην κυπριακή ΑΟΖ στέλνοντας τρία πολεμικά πλοία για να μπλοκάρουν την κίνηση του γαλλικού ερευνητικού σκάφους (με σημαία Μάλτας) αλλά νοικιασμένο από την Ελλάδα Nautical Geo.

Οι δύο τουρκικές φρεγάτες και μια κορβέτα κλάσης ADA, επικαλούμενες NAVTEX για πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων, στην περιοχή που θα έπρεπε να ερευνά το Nautical Geo του απαγόρευσαν να κινηθεί!

Η απάντηση της Αθήνας


Σύμφωνα με πληροφορίες ένα υποβρύχιο του ΠΝ Type 214 διατάχθηκε να σπεύσει στην περιοχή για να υποστηρίξει το γαλλικό ερευνητικό Nautical Geo το οποίο πολιορκείται από τον τουρκικό στόλο στο λιμάνι της Λάρνακας.

Επίσης μία ελληνική φρεγάτα κλάσης "S" διατάχθηκε να προσεγγίσει την περιοχή μαζί με μία πυραυλάκατο Super Vita, η οποία μπορεί να ενισχύσει την αντιαεροπορική προστασία της "S" και κυρίως την αντιπυραυλική της.

Νέα τουρκική ΝΑΥΤΕΧ


Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις με την Άγκυρα να εκδίδει νέα NAVTEX, αυτή τη φορά στην περιοχή κίνησης του Nautical Geo. H ΝΑΥΤΕΧ αυτή θα έχει διάρκεια από σήμερα 7 Οκτωβρίου για μια μέρα μέχρι και τις 8 Οκτωβρίου.

Δείτε τη ΝΑΥΤΕΧ

TURNHOS N/W : 0905/21
(Antalya NAVTEX Station)
(Published Date: 06-10-2021
15:35)
TURNHOS N/W : 0905/21
MEDITERRANEAN SEA
1. NAVAL TRAININGS, FROM
070400Z OCT 21 TO 082100Z
OCT 21 IN AREA BOUNDED
BY;
34 31.00 N – 031 02.00 E
34 31.00 N – 032 12.00 E
33 48.00 N – 032 12.00 E
33 48.00 N – 031 02.00 E
CAUTION ADVISED.
2. CANCEL THIS MESSAGE
082200Z OCT 21.

Ασκηση «Ευνομία»


Λίγο πιο πέρα, εντός της ελληνικής ΑΟΖ, διεξάγεται από προχθές η άσκηση «Ευνομία» με τη συμμετοχή ναυτικών και εναέριων μέσων από Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία.

Μάλιστα, η πληροφόρηση αναφέρει ότι ως απάντηση προχθές, ελληνικά και γαλλικά μαχητικά πέταξαν πάνω από την περιοχή της τουρκικής NAVTEX.

Μετά την παρενόχληση που δέχθηκε από τουρκική φρεγάτα ανοικτά της Κρήτης, το Nautical Geo έφθασε στην κυπριακή ΑΟΖ στις 28 Σεπτεμβρίου και άρχισε τις μετρήσεις.

Στις 2 του μήνα, όμως, έφθασε στην ίδια περιοχή το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis, μαζί με τουρκικά πολεμικά.

Ενα από αυτά απείλησαν δια ασυρμάτου το γαλλικό Nautical Geo με αποτέλεσμα αυτό να αποχωρήσει.

Ανενόχλητο το Oruc Reis


Συνεπώς, από τις δύο του μήνα μέχρι την επομένη ημέρα, την Κυριακή, το Oruc Reis έκοβε βόλτες ανενόχλητο.

Η τελευταία πληροφόρηση καταδεικνύει πως τώρα το τουρκικό σκάφος είναι αγκυροβολημένο στην Αττάλεια της Τουρκίας, αλλά παραμένουν στην περιοχή τα τρία πολεμικά πλοία της Αγκυρας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί εδώ και ημέρες τις τουρκικές κινήσεις, τις καταγράφει και αντιδρά με καταγγελίες δια της διπλωματικής οδού.

Oι διερευνητικές επαφές


Η έκρυθμη αυτή κατάσταση επισκιάζει και τις διερευνητικές επαφές που πραγματοποιήθηκαν χθες σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Αγκυρα, με τις προσδοκίες να είναι πολύ χαμηλές.

Κεκλεισμένων των θυρών συζητήθηκαν οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες σε Αιγαίο και ανατ. Μεσόγειο, ωστόσο η τουρκική πλευρά επέμεινε και στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Οι συνομιλίες θα συνεχισθούν σε έξι μήνες στην Αθήνα. Να σημειωθεί πως οι συζητήσεις κράτησαν μόλις δύο ώρες.
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement