Το "ξεπούλημα" των ΗΠΑ στους Γάλλους φέρνει νέα σενάρια για Λιβύη και Συρία
Ανώτεροι διπλωματικοί αξιωματούχοι από ΗΠΑ και Τουρκία συζήτησαν την συνεχιζόμενη «δυναμική των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας και ευκαιρίες για εμβάθυνση της συνεργασίας», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Παρασκευή.
Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν και ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ συναντήθηκαν στο πλαίσιο του φετινού πολιτικού διαλόγου υψηλού επιπέδου ΗΠΑ-Τουρκίας.
Αυτό ανέφεραν τουρκικές δημοσιογραφικές πηγές που βρίσκονται κοντά στην τουρκική κυβέρνηση.
"Μετά τη συνάντηση του αναπληρωτή γραμματέα Σέρμαν με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, η υφυπουργός Πολιτικών Υποθέσεων Βικτόρια Νούλαντ και η τουρκική αντιπροσωπεία συζήτησαν περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του Αφγανιστάν, της Συρίας και της Λιβύης", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.
Πληροφορίες φέρουν την Τουρκία να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ξανά σε Συρία και Λιβύη, κατά της ρωσικής παρουσίας, ενώ οι ΗΠΑ φέρονται να δίνουν “δικαιώματα” στην Άγκυρα και στις δύο χώρες, κάτι που σαφώς δεν εξυπηρετεί τα ελληνικά σχέδια, ενώ αυξάνει και την τουρκική αδιαλλαξία.
Υπενθυμίζουμε ότι τον Απρίλιο του 2021 είχαμε την μυστική συνάντηση αξιωματούχων της Τουρκίας, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ για την Λιβύη.
Τότε, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ, είχε συναντηθεί με τον επικεφαλής της συμμαχικής διοίκησης στην Νάπολη, Ναύαρχο Ρόμπερτ Μπέρκε και τον βοηθό υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ για υποθέσεις Εγγύς Ανατολής Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, παρουσία του Τούρκου Α/ΓΕΝ Ναυάρχου Αντνάν Οζμπάλ.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η τρίωρη συνάντηση επικεντρώθηκε στον στρατιωτικό ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη υπό την υποστήριξη του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.
Προηγούμενες πληροφορίες ανέφεραν, ότι Τουρκία και ΗΠΑ συμφώνησαν να επιτρέψουν στην Άγκυρα να αναπτύξει αεροσκάφη επιτήρησης, σε συντονισμό με το ΝΑΤΟ, για την παρακολούθηση τυχόν στρατιωτικών κινήσεων, κατά της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας Wagner.
Η συμφωνία αναφέρει επίσης ότι η Τουρκία θα αποσύρει όλους τους Σύριους μισθοφόρους από τη Λιβύη εντός τεσσάρων εβδομάδων, από τις αρχές Απριλίου. Η Τουρκία δεν έχει δείξει καμία δέσμευση ως προς αυτό το θέμα, ενώ η Ουάσιγκτον δεν εξέφρασε αντίρρηση για την παρουσία στρατιωτικών συμβούλων και τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη.
Μήπως λοιπόν η μυστική συμφωνία, ΗΠΑ-Τουρκίας για την Λιβύη, δίνει ώθηση στην Άγκυρα να ομιλεί περί τουρκικής ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης;
Είναι επίσης τυχαία η ανακοίνωση της Άγκυρας για το ερευνητικό πλοίο στην Κρήτη και για την σύνοδο των Eumed-9;
Σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο υπάρχουν πληροφορίες στην ευρύτερη περιοχή για κινητικότητα πολεμικών πλοίων του Τουρκικού στόλου αν και αυτή μπορεί να συνδέεται με εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Τουρκικού πολεμικού ναυτικού, ενώ και το ελληνικό πολεμικό ναυτικό παρακολουθεί όλες τις κινήσεις των γειτόνων.
Μέσα σε αυτό το ομιχλώδες σκηνικό είναι λέμε πιθανό, να έχουμε ένα “επεισόδιο” το επόμενο διάστημα από πλευράς Άγκυρας, με τις ΗΠΑ “διαιτητή”, με το σενάριο να μας θυμίζει κάτι που έγινε το 1996.
Όλα είναι πιθανά μετά την “σφαλιάρα” των Αμερικανών στην Γαλλία.
0 Σχόλια